Haberler

Bin 121 Türk'ten Biri de O

Amerika Birleşik Devletleri son 10 yılda branşlarında üstün yetenekli bin 121 Türk'e üstün yetenek vizesi vererek ülkesinin kapılarını bu kişilere açtı.

Amerika Birleşik Devletleri son 10 yılda branşlarında üstün yetenekli bin 121 Türk'e üstün yetenek vizesi vererek ülkesinin kapılarını bu kişilere açtı. Bilim, sanat, eğitim, iş ve spor alanlarında üstün yeteneğe sahip olanlara verilen vizeden alanlardan biri de bu yıl Hollywood yapımı Branded filminde başrol oynayan Esin Varan oldu.Yetenek vizesi olduğu için kolay alınan bir vize olmadığını belirten Esin Varan, "Daha çok yaratıcılıkla alakalı bir vize.Aşçı, müzisyen, takı tasarlayan olarak da üstün yetenek vizesi alanlar var" dedi.

ABD her yıl bilim, sanat, eğitim, iş ve spor alanlarında üstün yeteneğe sahip olanlara "O" kategorisi olarak adlandırdığı üstün yetenek vizesi vererek bu kişilere kapılarını açıyor. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde toplam 17 bin kişiye verilen üstün yetenek vizesinden alan Türk sayısı ise 129 oldu.1997-2007 yılları arasında bin 121 Türk üstün yetenek vizesi aldı.O kişilerden biri de oyuncu Esin Varan oldu. American Academy of Dramatic Arts'a burslu seçilen ilk 30 kişiden biri ve bu bursu kazanan ilk Türk olan Esin Varan, Marmara Ünivesitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu… Bu yıl Hollywood yapımı Branded filminde başrol de de oynayan 30 yaşındaki oyuncu Varan Broadway'de de sahne aldı. Varan, New York'ta sahnelenen oyununu izlemeye gelen Tony Ödüllü yazar Douglas Carter Beane'den Broadway'de sahnelenecek yeni oyunu için teklif alıp oynadı.

"KOLAY ALINAN BİR VİZE DEĞİL"

Vizenin zorlu bir süreçten geçerek verildiğini dile getiren Esin Varan,  "Ben oyuncu olarak aldım. İlk kez vizeyi almak çok zor ve bir sürü arkadaşım reddedilerek ülkelerine geri dönmek zorunda kaldı. Vize tamamen yeteneğine göre veriliyor. Belgeler arasında referans mektubu da istiyorlar. Hangi meslekten olursan ol bu vizeyi alırken meslekteki yeri büyük olan insanlardan referans istiyorlar. Ben büyük yönetmenlerden ve yapımcılardan istedim referans mektubu. Sana alanından biri sponsor oluyor. "Bu vizeyi verin biz birlikte çalışacağız" gibi. Bana bir tiyatro grubu sponsor olmuştu. Yetenek vizesi olduğu için kolay alınan bir vize değil. Hem yetenekli olup hem de bunu kanıtlaman gerekiyor" dedi.

"YARATICILIKLA ALAKALI BİR VİZE"

Aşçı, müzisyen, takı tasarlayan olarak da üstün yetenek vizesi alanların olduğu ifade eden Esin Varan, "Daha çok yaratıcılıkla alakalı bir vize. Oyunculukla ilgili alınan süreçte; oyunculuk kurumlarından bu kişi bizim projelerimizde çalıştı diye mektup talep ediyorlar. Oyunculukla ilgili kredilerim, yaptığım işler, yaptığın işler ne kadar önemli ve  bu işlerde senin konumun nedir bunu gösteren dosya hazırlıyorsun. Dosyalar karşı tarafı ikna etmeli, Amerika'da kalmalı dedirtebilecek yeteneğe sahip olman gerekiyor.Bir nevi CV ama çok daha fazla ayrıntılısı. 100-150 sayfalık bir dosya oluyor. İşini ve senin ne görevi üstlendiğini anlatıyor. Seninle ilgili bir gazete haberi varsa bu çok etkili. Hangi işten başvurursan başvur basın çok önemli. Başvuru yaptıktan sonra 4-6 ay sonra ya onay veriyorlar ya daha fazla belge talep ediyorlar ya da reddediyorlar" diye konuştu.

"VİZEYİ ALANLAR 3 YIL ÇALIŞABİLİYOR"

Oyuncu Esin Varan, vizeyi alanların 3 yıl alanında çalışabildiğini söyledi ve ekledi; "Vizeyi alanlar 3 yıl çalışabiliyor. Vergi verip çalışan herkes gibi çalışmaya başlayabiliyorsun Amerika'da. Avantajı her türlü oyunculukla ilgili işi yapabilmen. Herkes aldığı alanda işini sürdürebiliyor.Vize bir kez çıktığında bir daha çıkması çok kolay"

YILLARA GÖRE ÜSTÜN YETENEK VİZESİ ALAN TÜRK SAYISI

1997-9, 1998-28, 1999-37, 2000-50, 2001-46, 2002-56,2003-62, 2004-58, 2005-57, 2006-36, 2007-45, 2008-49,2009-42, 2010-39, 2011-37, 2012-54, 2013-51, 2014-65, 2015-81, 2016-90, 2017-129

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Vize Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title