Haberler

'Berlin Kaplanı' Bir Kez İzlemekle Anlaşılmaz

Filmle ilgili yapıcı eleştirileri dikkate aldığını belirten Hakan Algül: Beğenmeyenlerin 'Ayhan Kaplan'ı, 'Eyyvah Eyvah'taki 'Hüseyin Badem' karakteriyle....

'Eyyvah Eyvah' serisinden sonra şu sıralar vizyonda olan 'Berlin Kaplanı'nda da Ata Demirer'le çalışan yönetmen Hakan Algül ; filmin perde arkasını anlattı. Algül, her yönetmenin Demirer'le çalışmak isteyeceğini söyleyerek "O benim için bulunmaz bir kaftan" diyor.

Film ilk 10 gününde yaklaşık 1 milyon seyirciye ulaştı. Bu rakam sizi ne kadar tatmin etti?

Filmin seyirciye ulaştığı andan itibaren başarılı ya da başarısız olması benim tekelimden çıkıyor. Ben olaya 'Yaptım ve bitti' diye bakıyorum. Ondan sonra da konuşmayı yersiz buluyorum. Ne kadar çok izleyiciye ulaşırsa o kadar iyi tabii ama ben özellikle Almanya'da kapı baca yıkmasını bekliyorum. Ama şöyle de bir gerçek var; her sene ille 4 milyonluk gişe yapacağınızın garantisi yok! Bunu ne Ata yapabilir, ne de Cem Yılmaz. Yani Ata'nın her işi 4 milyona ulaşacak diye bir şey yok!

MESLEĞİNİN ZİRVESİNDE

Filme ilgili olumlu, olumsuz pek çok eleştiri yapılıyor. Eleştirilere nasıl yaklaşıyorsunuz?

Yapıcı eleştirileri dikkate alıyorum. Çünkü olumsuz yorum yapanlar filmi bir kez seyredip eleştiriyorlar. Ben filmi vizyona çıkana kadar bin kere seyretmiş oluyorum. Olaya kötü bir yerden bakarsan, mutlaka bulursun bir şeyler! Ama açıkçası ben filmi beğenmeyenlerin 'Ayhan Kaplan'ı seyretmediklerini, onu 'Eyyvah Eyvah'taki 'Hüseyin Badem'le kıyasladıklarını düşünüyorum. Onun için bir defada anlayamamış olabilirler, filmi ikinci kez izlesinler. O zaman Ata'yı değil, sadece 'Ayhan Kaplan'ı izlemiş olacaklar. Filmde Ata gerçekten oyunculuğunun zirvesinde bir iş çıkardı.

Filmde tüm yükün Ata Demirer'in üzerinde olduğu eleştirisine katılıyor musunuz?

Ama bu çok doğal! Ata Demirer kıvamındaki isimler bellidir, sayı olarak beşi geçmezler. Yaptıkları her iş de onların üzerinden yürüyecektir. Benim için Ata 'istediğim filmi yapma adamı'dır. Güzel bir hikayeyle geliyor, oynuyor. Yönetmen için bulunmaz kaftan. Her yönetmenin çalışmak isteyeceği bir oyuncu. O yüzden işin başarısının da, başarısızlığının da payı ondadır.

BAŞYAPITIM

Siz bir yönetmen olarak kendinizi ikinci planda kalıyormuş gibi hissetmiyor musunuz?

İkinci planda kalma diye bir şey yoktur sinemada. Ata 70 ayrı yönetmene götürse o senaryoyu, 70 ayrı iş çıkar. Ben böyle bir iş çıkardım; beğenirsin, beğenmezsin. 'Ata filmi' denmesi çok doğal çünkü o bu işin starı. Filmi Cem'le çeksem 'Cem Yılmaz filmi' denecek. Bu durumdan hiç rahatsız olmam. Hakan Algül sinemasından bahsetmek için 10 film falan yapmam lazım benim. Ama sektörde nerede olduğumu biliyorum. Sonuçta senaryoyu başyapıt yapan da yönetmendir. Yönetmeni hiçbir zaman geri plana atamazsın.

'Berlin Kaplanı' başyapıt mı?

Benim şu andaki başyapıtım çünkü son filmim. Daha iyileri olana kadar da başyapıtım olmaya devam edecek.

Boks sahneleri en çok uğraştıran sahneler oldu sanırım. Zorlandınız mı çekerken?

Zor olmasına rağmen eğlenceli geçti. Bu filmi çekmek bizim için delilikti. O kadar dayağa rağmen de çok güldük. Bir de boks adrenalin pompalıyor. Ben o sahneleri 5-6 günde çekeriz diyordum ama iki günde çektik.

#Sayfa#

'TAKLİTLERLE KARİYER YAPAN ADAM' OLMAKTAN ÇIKACAK

Ata Demirer yazar olarak mı, oyuncu olarak mı daha başarılı?

Ayırt edemem. Ata çok iyi bir oyuncu. Benim için iyi oyuncu; komedi oynayabilendir. Dramı herkes oynar. Ata'yı motive eden şey de senaryoyu kendisinin yazması. Ata; başka birinin yazdığı karaktere inanmazsa, çekilmez bir oyuncu olabilir. Kendi yazdığı senaryoda fiziksel olarak yorulsa bile kendisine acımasız davranıyor. Kilosunu kafasına takan biri değil; ondan şaka üretebilecek kadar kendisiyle barışık. Senaryoyu verdiği anda da kendisini teslim ediyor. Türkiye'nin kalburüstü oyuncularından biri. 'Ayhan Kaplan' onun 'taklitten yola çıkarak kariyer yapmış adam' statüsünden çıkmasını sağlayacak. Bu filmle birlikte oyunculuk kariyerindeki çıtasını çok yükseltti.

KADINLARA KOMİK ROLLER YAZILMIYOR

Komedi filmleri çeken bir yönetmen olarak; komedi oynayabilen kadın oyuncuların az olduğunu düşünüyor musunuz?

Hayır; komedyen erkek kadar komedyen kadın da var. Bizim geleneksel tarihimize baktığımızda; Adile Naşitler, Ayşen Grudalar, Suna Pekuysallar var. Ama şu var; komedide kadın karakterlerine fazla rol yazılmıyor. Bu arada kadın yazar olarak da aklıma ilk Gülse Birsel geliyor. Onun da sinemaya ağırlık vermesini bekliyorum.

Hem yazan, hem yöneten, hem de oynayan isimlere nasıl bakıyorsunuz?

Hayatını yöneten herkes yönetmenlik yapabilir. Ama önemli olan, bunu ne kadar iyi yaptığı... 'Her şeyi ben bilirim'e bağlamamak lazım.

ONUNLA BİR İŞE 2-0 ÖNDE BAŞLARSIN!

Dört filminizin üçünde Demirer'le çalıştınız. İkili olarak anılıyorsunuz...

Benim için proje önemlidir. Ata'yla işe 2-0 önde başladığın bir gerçek. Ama onun getireceği her projeyi kabul edeceğim diye de bir şey yok! ?

Ferdi Tayfur'un; Ata Demirer'in senaryosunu çaldığı yönündeki iddialarına ne diyeceksiniz?

Çok gereksiz buluyorum. Çünkü ben o senaryonun nasıl yazıldığını çok iyi biliyorum. Ata'yla bire bir çalışmalarımız oldu, yol haritasını beraber çıkardık. Dolayısıyla bu çalıntı iddiaları da bana çok komik geliyor.

DEMİRER, TAYFUR'A DAVA AÇIYOR!

Ata Demirer yazıp oynadığı 'Berlin Kaplanı' filminin senaryosunun kendisine ait olduğunu iddia eden Ferdi Tayfur'a dava açıyor. Demirer gönderdiği basın açıklamasında şunları söylüyor: "Ferdi Tayfur'un şahsım ve 'Berlin Kaplanı' ile ilgili haksız iddiaları iftira ve saldırı boyutuna gelmiştir. İddialarının tamamı asılsızdır. Bu saldırılar beni üzmüştür. Tayfur hakkında yasal işlem başlatılmıştır. Konunun mahkemelerce incelenerek gerçeğin bir an önce ortaya çıkmasını bekliyorum."

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Ata Demirer Hakan Algül Cem Yılmaz Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title