Haberler

Basketbol Hakemlerinden Mhk'ye Tepki

A Klasmanı Basketbol Hakemlerinden Ufuk Akyüz ve Fatih Dalay ile C Klasmanı Hakemi Soner Tirit ve Yakup Aktemur, Mhk'ye Tepki Olarak Hakemliği Bırakma Kararı Aldılar.

A klasmanı basketbol hakemlerinden Ufuk Akyüz ve Fatih Dalay ile C klasmanı hakemi Soner Tirit ve Yakup Aktemur, MHK'ye tepki olarak hakemliği bırakma kararı aldılar.

İstanbul Bölgesi Klasman hakemleri, Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Komitesi'nin (MHK) hakemler üzerindeki uygulamalarını yanlış bulmaları ve sezon başında kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle görevlerini bıraktılar.

22 yıldır basketbol hakemliği yapan Fatih Dalay ile 21 yıldır hakemlik hayatını sürdüren Ufuk Akyüz, bırakma kararlarını federasyona mail yoluyla bildirdiler.

GENÇ HAKEMLERDEN DESTEK

Karar açıklandıktan sonra İstanbul bölgesi hakemleri arasında yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Bu kararın doğruluğunu savunan İstanbul bölgesinin C klasmanı genç hakemlerinden Soner Tirit ile Yakup Aktemur da abilerine destek amacıyla bırakma kararlarını açıkladı.

MHK yetkilileri mail yoluyla yapılan başvuruyu kabul etmeyeceklerini, kendilerinin imzaladığı kağıda yazılmış bir dilekçeyle başvuru yapmaları için hakemlere çağrı yaptı.

Hakemlerin maç atama tebligatlarını, eğitim çalışmalarını, tüm duyuruları internet ortamında yürüten MHK'nin bu hareketinin ne anlama geldiğini kimse anlayamadı. Basketbolun kalbinin attığı İstanbul'da yıllarca hakemlik yapmış dört hakemin de istifa nedenlerinden biri de zaten bu anlaşılmaz davranış şekli. Kendilerine vermiş oldukları hizmet için teşekkür edilecekken, gereksiz polemiğe girmek... Dört hakemin, MHK'nin istediği dilekçeyi yollamamaları durumunda, MHK'nin kendilerine maç vermeye devam edip etmeyeceği merak konusu!!!

Başta Metin Şahin olmak üzere tüm MHK yetkililerinin hakemleri üvey evlat olarak görmeleri, hakemler yerine önce kulüpler demeleri ve hakemlere karşı yapılan uygunsuz davranışlara gerekli tepkileri vermemesi; hakemler arasında uzun süredir konuşuluyordu.

FEDERASYONUN DUYARSIZ KALDIĞI BAZI OLAYLAR

* Federasyon, Bandırma'da oynanan Banvit-Efes Pilsen maçından sonra yapılan açıklamalara karşı hakemlerini savunan açıklamalar yapmamış, hatta kulüplere "Siz haklısınız" dercesine hakemlerine uzun süre görev vermemişti. Aynı Federasyon ve MHK, bir hafta sonra Banvit tribünlerinde açılan ve üzerinde olaylı maçın hakemlerinin resim ve ölüm tarihleri yazılı pankarta dahi ceza verememişti.

* İstanbul Ayhan Şahenk Spor Salonu'nda oynanan bayanlar derbisinde Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelmiş, maçı iki çok tecrübeli hakem olan Fatih Dalay-Çetin Artan ikilisi yönetmişti. Bu maçın canlı yayını esnasında TV'de yorum yapan Mehmet Baturalp'in, iki hakem hakkında hakarete varan konuşmalarını da duymazdan gelen Federasyon ve MHK, hakemlere konunun "kişisel bir mesele" olduğunu "sözle" beyan etmiştir. O hakemleri atayan bu iki kurum, hakeme yapılan hakaretleri, hakemin kendi kişisel meselesi olarak değerlendirmişti! Çünkü karşısına iki büyük kulübü alma cesaretini kendinde bulamamıştı.

* Sezon başında yapılan hakemlerin klasman yükseltilip düşürülmesi konusunda, özellikle İstanbul'daki C klasmanı hakemlerin büyük bölümü klasmandan düşürüldü. Ancak nedeni açıklanmadı.

* Hakemlerin eğitim çalışmaları sırasında yan çapraz bağlarından sakatlanan İstanbul bölgesi C klasmanı hakemi Berke Özoğulöz'ün durumuyla, yaklaşık 4 aydır hiç bir MHK yetkilisinin ilgilenmemesi de hakemlerin tepkisini çekmekte. Özoğulöz, 13 bin YTL'yi bulan hastane masraflarını karşılayamadığı için evinde iyileşmeyi bekliyor.

* Sezon başında oynanan Cumhurbaşkanlığı Kupası maçının iki hakemine, kulüplerin tepkisi üzerine süresiz maç vermeme kararı alan da yine bu MHK'ydi.

* 6 saatten fazla süren deplasmanlar için hakemlerin otel masrafını karşılayan federasyon, bu uygulamayı da keyfine göre düzenliyor. Örneğin, aynı maçtaki iki hakemden birine 6 saati geçmediği için otel verilmezken, 4 saatlik yoldan gelen diğer hakeme otel verilmesi.

* Bir okul maçında hiçbir federasyon ve il hakem komitesinden yetkili olmamasına rağmen, seyircilerden birinin yazdığı yazıyı dikkate alarak hakeme ceza verilmesi. MHK başkanı konuya muhattap olan hakemi dinlemeden hakemin dinlendirilmesi gerektiği kararının altına imza atmıştır.

AKYÜZ: MHK'YE TEPKİ AMACIYLA DEVAM ETMEME KARARI ALDIM

Ufuk Akyüz, yaptığı açıklamada, bırakma kararını MHK'nin hakemler üzerindeki uygulamalarına tepki olarak aldığını, mutlu olmadığı bir ortamda da görevine devam etmesinin doğru olmadığını söyledi.

Akyüz, yaklaşık 2.5 senedir MHK'nin yanlış kararlar aldığını ve uygulamalarını da doğru bulmadığını belirterek, “Bu uygulamalara tepki vermemek, kabul etmek anlamını taşıdığı için bırakma kararı aldım” dedi.

Sezon başında hakemlere verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade eden Akyüz, “Hakem atamalarında adaletsizlik yapıldığını düşünüyorum. Başka şehirlerde görevlendirildiğimiz maçlara gittiğimiz zaman otel talebimiz bile kabul edilmiyor. Son olarak da Ankara'da yapılacak seminere kendi imkanlarımızla katılmamız istendi. Bunun gibi birçok örneği ortaya koyabiliriz. Mutlu olmadığım ve kendimden ödün vermem gereken bir ortamda çalışmaktansa, bırakma kararı aldım. Aldığım bu karardan dolayı da pişman değilim. Sonuçta bu uygulamalara tepki vermemek, kabul etmek anlamını taşıdığı için bırakma kararı aldım” diye konuştu.

DALAY: NEDEN, HAKEMLİK FELSEFESİYLE BAĞDAŞMAYAN UYGULAMALAR

Fatih Dalay ise bu kararı kolay almadığını ve bırakma kararından dolayı oldukça üzgün olmasına rağmen hakemlikten kopmak zorunda olduğunu söyledi.

Akyüz gibi MHK'nin uygulamalarından şikayetçi olan Dalay, “Hakemlik felsefesiyle bağdaşmayan uygulamaların değişmeyeceğini düşündüğüm için üzülerek hakemliği bırakıyorum” dedi.

22 yılını hakemliğe verdiğini ve bu kararı almanın üzüntüsü içinde olduğunu vurgulayan Dalay, “Tüm uyarılarımıza ve çabalarımıza rağmen değişen bir şey yok. Yapılan veya yapılmayan uygulamaları kabul etmem söz konusu değildi. Gerçekten üzgünüm” diye konuştu.

FEDERASYON YÖNETİMİNDE DE İSTİFA

Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Kerem Özgen ile asbaşkan Aytek Gürkan, federasyon başkanı Turgay Demirel'in kişisel olarak davrandığı gerekçesiyle geçen hafta istifa etmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title