Haberler

"Başkanlık Sistemi" Konferansı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof.Dr.Yavuz Atar, başkanlık sistemini tartışmamanın, federalizmle, çift meclisle uygulanabileceğini iddia etmenin, "ülkenin şartları farklı, diktatörlüğe götürür" gibi iddiaların, bu sistemi anlamadan mahkum...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, başkanlık sistemini tartışmamanın, federalizmle, çift meclisle uygulanabileceğini iddia etmenin, "ülkenin şartları farklı, diktatörlüğe götürür" gibi iddiaların, bu sistemi anlamadan mahkum etmek için ortaya atıldığını söyledi.

AK Parti'nin, Mamak Belediyesi Necmettin Erbakan Kongre Merkezi'nde düzenlediği, "Başkanlık Sistemi" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Atar, sistemin gündeme gelmesiyle konuyla ilgili yapılan yorumların 5 başlıkta toplandığını belirtti.

"Başkanlık sistemi sadece federal devlette uygulanabilir", "tüm yetki başkanda toplanacak, parlamento işlevsiz kalacak", "başkanın olağanüstü yetkileri var", " Türkiye'de diktatörlüğe yol açar" ve "iki meclisin bulunduğu sistemlerde başkanlık uygulanabilir" şeklinde yanlış ve hatalı bilgilerin kamuoyuna aktarıldığını ifade eden Atar, tüm bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Prof. Dr. Atar, başkanlık sisteminin uygulanabilmesi için federal bir yapıya ihtiyaç bulunmadığını, en güçlü parlamentonun başkanlık sistemi ile mümkün olduğunu, başkanlık sisteminin iki mecliste uygulanacağı gibi tek mecliste de uygulanabileceğini anlattı.

-"Amerika'nın tam arzu ettiği model Türkiye'de oluşacak"-

Yavuz Atar, "Başkanlık sistemini tartışmamak, federalizmle, çift meclisle uygulanabileceğini iddia etmek, 'ülkemizin şartları farklı, bizi diktatörlüğe götürür' gibi iddialar, bu sistemi anlamadan mahkum etmek için ortaya atılan iddialardır" diye konuştu.

ABD ve diğer ülkelerdeki başkanlık sistemiyle ilgili uygulamaları anlatan Atar, şunları söyledi:

"AK Parti'nin vermiş olduğu başkanlık sistemi önerisi, Amerika'daki siyaset bilimcilerin, anayasa hukukçularının, politikacıların, 'bu sistemi revize edelim' düşüncesi üzerine ürettikleri formüllerin incelenerek geliştirilmiş bir öneridir.

'Bu öneri, Latin Amerika sistemidir, başkancıdır, otoriterdir' şeklindeki yaftalamalar tümüyle önyargılı ve yanlış değerlendirmelerdir. Amerika'nın kendi iç eleştirilerini dikkate alarak, sistemi revize eden, adeta rasyonelleştiren, yani işlemesini mümkün kılan bir model. Seçimler eş zamanlı olacak.

Amerika'da partiler disiplinsiz, bizimkiler çok disiplinli. Eğer biz bu modeli hayata geçirebilirsek, o zaman Amerika'nın tam arzu ettiği model Türkiye'de oluşacak. Partilerimiz çok disiplinli, biraz gevşeyecek tam da Amerikalıların istediği kıvama gelecek. Ben buna inanıyorum. Bizim seçmenimiz hiç bir şekilde kilitlenip bir partiye kalmıyor. Başarılı, büyük bir lider gördüğünde onun arkasından gidiyor. İşte o yüzden bize başkanlık çok uygun. Başkan etrafına Amerika'daki kadar gevşek olmayan, bizim ki kadar da disiplinli olmayan bir parti desteğini alırsa halkın büyük çoğunluğu, sağduyulu kesimin oylarını alır, güçlü şekilde başkan olur. Eş zamanlı seçim olduğu zaman uyumlu çalışırlar. İşte yapılmak istenen, Türkiye'ye, sizlere anlatılmak istenen başkanlık sistemi böyle bir sistem. O halde, yanlışlardan, önyargılardan uzak şekilde, tamamen bilimsel temelleri olan, tamamen ülkemizin çıkarlarını ön plana alan, bugünü değil, Türkiye'nin yarınlarını, geleceğini kurtarmaya çalışan bir düşünceden kaynaklanıyor bu."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, programındaki değişiklik nedeniyle konferansa katılamadı.

Muhabir: Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Yavuz Atar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title