Haberler

Baro Başkanı Arslan Avukatların Gözaltına Alınmasını Değerlendirdi

Baro Başkanı Ali Arslan, bu sabah gözaltına alınan 11 avukatla ilgili açıklamalarda bulundu. Arslan, darbe girişimi sonrası ylaşanan gözaltı ve tutuklamaların cadı avına dönüşmemesini istedi. Arsal, "Burada gerçek suçlularla suçlu olmayanlar ayrılmalı" dedi.

Aralarında Manisa Barosunun eski Başkanlarından ve 7 Haziran seçimlerinde MHP'den Manisa Milletvekili seçilen ancak 1 Kasım'da yeniden aday gösterilmeyen Zeynel Balkız'ın da olduğu 11 avukatın gözaltına alınmasını değerlendiren Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, "Bugün Manisa merkezde yapılan gözaltılar sonucunda bildiğimiz kadarıyla 11 meslektaşımız gözaltına alınmış durumda. Ülkemiz olağanüstü bir süreçten geçiyor. 15 Temmuz'da yaşanan bir darbe girişimi söz konusu ve bu darbe girişiminden sonraki süreçte de olağanüstü halin ilan edilmesiyle hepimizin malumu olan bir süreci yaşıyoruz. Demokrasimize karşı, cumhuriyetimize karşı yapılan bir darbe girişimi söz konusu. Bu darbe girişimi halkın tepkisiyle, siyasilerin tepkisiyle, tüm meslek kuruluşlarının tepkisiyle o gün geceden püskürtülmüş ve bu darbe girişimi başarılı olamamıştır. Bu cumhuriyetimizin, demokrasimizin bir kazancıdır. Bundan sonraki süreçte tabii ki ülkemiz, cumhuriyetimiz, ülkeyi yönetenler demokrasiyi korumak adına bu darbe girişimini gerçekleştirmek isteyenlerle ilgili gözaltılar, tutuklamalar yapacaktır, yapılmak durumundadır. Çünkü bu tehlike bertaraf edilmelidir. Bu süreç içerisinde biz hep baştan itibaren şunu söylüyoruz; bu kesinlikle bir cadı avına dönüşmemeli. Burada gerçek suçlularla suçlu olmayanlar ayrılmalı. Bu ayrıma çok dikkat edilmeli. Çünkü bu ayrıma özen göstermediğimiz zaman ileride dönüşü olmayan mağduriyetler oluşması söz konusu. Bugün de 11 meslektaşımız gözaltına alındı. Biz bu gözaltı sürecinin hızlı bir şekilde, adil yargılama ölçütlerinde geçirilmesini arzu ediyoruz. Tabii ki deliller nedir, ne değildir? Onları bilmek mümkün değil. Burada haklı ve haksızın ayrımı yapılması noktasında suçlu ve suçsuzun ayrımında çok titiz davranılmasını arzu ediyoruz, istiyoruz ve sürecin hızlı ilerlemesini talep ediyoruz. Bu tür gözaltılarda işin sonunda tutuklanmakta söz konusu. Biliyoruz ki tutuklanma her zaman için eğer tutukladığınız kişi suçsuzsa ileride beraat etmesi söz konusuysa dönüşü imkansız mağduriyetlere yol açacaktır. Bu anlamda da sorgunun, soruşturmanın, soruşturma evrelerinin titiz bir şekilde yürütülmesini arzu ediyor ve istiyoruz" dedi.

"Psikolojik baskı uygulanmamalı"

Gözaltına alınan avukatların ifadelerini verdiklerinde kendi avukatlarının veya baro tarafından tayin edilen avukatlarının yanında olmasının hukuk gereği olduğunu kaydeden Arslan, "Bu savunmaları üstlenen meslektaşlarımızın da suç isnat edilen kişilerle veya isnat edilen suçla özdeşleştirilmemesi gerekiyor. Bunun üzerinde özellikle durmak gerekir. İlerleyen aşamada yargılama aşamasına geçildiğinde bu kişilerin ifadeleri alınırken, sorgulamaları yapılırken, mahkemede ifadeleri alınırken eğer avukat bulundurulmazsa, zorluk çıkarılırsa, sorun yaşanırsa ileride Türkiye'nin İnsan Hakları Mahkemesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre mağdur olmasına, tazminatlarla karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Bugüne kadar Başsavcılık bu anlamda bir sorun çıkarmadı. Böyle bir sorun yaşamadık Manisa'da. Bundan sonraki süreçlerde de avukatların bu sürece rahat katılımı için her şey yapılmalı ve herhangi bir engel çıkarılmamalıdır. Herhangi bir psikolojik baskı uygulanmamalı. Zaten Manisa'da böyle bir baskı görmüyoruz şuan itibariyle. Ama başka yerlerde olduğunu görüyoruz. Burada da meslektaşlarımız muhakkak kendi avukatlarıyla yada bizim görevlendireceğimiz avukatlarla ifadeleri alınacaktır. Yargılama süreci devam edecektir" şeklinde konuştu.

7 Haziran seçimlerinde MHP'den Milletvekili seçilen ve 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyen Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız'ın da gözaltına alınmasını değerlendiren Arslan şunları söyledi:

"Süreci bilemiyoruz. Dosyalar gizli. Neyle suçlanıyor, hangi delillerle gözaltına alındığını bilemediğimiz için şuanda bir şey söylemek istemiyorum." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zeynel Balkız Ali Arslan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title