Haberler

Baro Başkanı Antmen: "Adli Yıla Yine Sancılı Giriyoruz"

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, yeni adli yıla yine sancılı bir biçimde girdiklerini söyleyerek, "Ne yazık ki, bu adli yıla ülkemizde adalet duygusunun toplumda incindiği ve yargının saygınlığına gölge düştüğü günleri yaşayarak giriyoruz" dedi.

2014-2015 Adli Yılı'nın başlaması dolayısıyla Mersin Barosu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, CHP İl Başkanı Faruk Mehmet Akar ve çok sayıda avukat katıldı. Avukatların, Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı söylediği törende, Baro Başkanı Antmen, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Antmen, törende yaptığı konuşmada, mensubu olmaktan onur ve gurur duydukları hukuk camiasının yeni adli yıla yine sancılı bir biçimde girdiğini söyledi. Adaletin, bir vicdan muhasebesi, bir duygu işi ve bir ideal olduğunu vurgulayan Antmen, "Toplumu oluşturan yurttaşlar arasında adaletin var olduğu hissiyatının yaşayabilmesi hukuk devletinin varlığı ile mümkündür. Adalet için kendini hukuka adamak gerekir. Ne yazık ki, bu adli yıla ülkemizde adaletin, hukukun üstünlüğü ile bağımsız ve tarafsız yargı kavramlarının artık toplum kesimlerinde bir anlam ifade etmemeye başladığı, vicdanların kanadığı, kısaca adalet duygusunun toplumda incindiği ve yargının saygınlığına gölge düştüğü günleri yaşayarak giriyoruz" diye konuştu.

Geride kalan adli yılda yargının siyasal tercihler çerçevesinde yeniden dizayn edildiğini, hukuk sisteminin her gün darbe aldığını, toplumun hassasiyetle takip ettiği birçok davada hak ihlallerinin had safhaya ulaştığını öne süren Antmen, "Artık hiç kimse isimli davaların birer siyasi dava olmadığını söyleyemez. Adalet, bir toplumun can damarıdır. Adalet duygusunun yara aldığı toplumlarda artık bireylerin hak ve özgürlüklerinden söz edilemez. Bugün güzel ülkemiz ve sevgili halkımız adalet ve hukuk anlamında yalnızdır. Bugün biz avukatlara daha büyük özveri ve görev düşmektedir. Bunun böyle bilinmesi gerekir. Savunmanın adli yıl açılış törenlerindeki varlığının öneminin Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından vurgulanması böylesi bir ortamda yüreklere su serpmişse de bu kararın oy çokluğu ile alınması bile çok acıdır" ifadelerini kullandı.

"HSYK TAM BAĞIMSIZ HALE GETİRİLMELİ"

Baroların, hukukun, savunmanın ve avukatların sesini kısmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getiren Antmen, hakim ve savcılara da baskılara boyun eğmemeleri çağrısında bulundu. Antmen, "Rotası hukukun üstünlüğü olan tüm hakim, savcı ve avukatlara tarihi sorumluluk düşmektedir. Öncelikle yargıda paralel ya da başkaca sıfatla anılabilecek hiçbir oluşuma asla müsaade edilmemeli ve müsamaha gösterilmemelidir. HSYK tam bağımsız hale getirilmeli, Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki etkileri kalkmalı, kurul bağımsız olmalı, HSYK üyeleri bir dönem için yüksek yargı organları tarafından seçilmelidir" şeklinde konuştu.

Antmen, bu adli yılda, avukatların yargı mekanizması içerisindeki yerinin ikincil bir konumda görülmesine son verilmesini, savunma mesleğinin en kısa zamanda anayasal güvenceye kavuşturulmasını ve iddia makamıyla eşitliğinin sağlanmasını da istedi. Avukatların mesleki ve özlük haklarına da değinen Antmen, sorunların en kısa sürede çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

Bu adli yılda da Mersin Barosu olarak, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve adalet düşüncelerini savunmaya aralıksız devam edeceklerini vurgulayan Antmen, şunları kaydetti: "Mersin'in barış, hoşgörü, ötekileştirmeme, diyalog, her fikre değer verme anlayışını özümseyerek, kente katkı vermeyi de ihmal etmeyeceğiz. Ülkemiz genelinde yargı tam bağımsız olsun, adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı kısıtlanmasın, ülkemizde hep sevgi, kardeşlik, barış hakim olsun diyoruz. Bu itibarla adli yıl tüm hukuk camiasına, avukat, hakim, savcı, adliye çalışanı ve tüm halkımıza hayırlı olsun." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

FARUK MEHMET AKAR Alpay Antmen Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title