Haberler

Balıkesir'de 'Hasan Basri Çantay Sempozyumu' Düzenlendi

Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, ’Vefatının 50. Yılında Hasan Basri Çantay’ konulu sempozyum düzenledi.

Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 'Vefatının 50. Yılında Hasan Basri Çantay' konulu sempozyum düzenledi. Sempozyumun ilk gün yapılan açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, sempozyumdaki sunumları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak kitap haline getireceklerini böylelikle sempozyumdaki bilgilerin gelecek nesillerin istifadesine sunacaklarını söyledi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Karesi Kaymakamı Ahmet Eroğlu, BAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, İl Müftü Yardımcısı Ramazan Tokcan ile çok sayıda davetli katıldı. Hasan Basri Çantay'ın torunu Ali Yılmaz Çantay da sempozyumun onur konuğu oldu. Açılış konuşmasını yapan BAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, "Balıkesir'in medarı iftiharı" olarak vurguladığı Hasan Basri Çantay'ın basılmış olan çok sayıdaki eseriyle beraber basılmamış eserlerinin de olduğunu hatırlatarak birçok kişinin habersiz olduğu bu eserleri özellikle en önemli eseri olan ve bilim çevrelerince de ilmi değeri tartışmasız şekilde kabul edilen Kura'an-ı Hakim ve Meal-i Kerim adlı eserlerinin günümüz insanına ulaştırılabilmesi için sadeleştirilmesi hususunun mutlaka tartışılması gerektiğini söyledi. Bayyiğit, Hasan Basri Çantay'ın eserlerinin toplanması, korunması ve bu eserlerden kitap ve film yapılması gerektiğini, bu çalışmalara üniversite olarak destek vereceklerini bildirdi.

Sempozyumun onur konuğu olan Hasan Basri Çantay'ın torunu Ali Yılmaz Çantay, "Hasan Basri Çantay Karesi'nin ve Balıkesir'in yetiştirdiği değerli bir ilim adamı, fikir adamı, edebiyatçı, gazeteci, araştırmacı, şair, milli mücadele için emek sarf etmiş Türk İslam düşüncesinin gelişmesini sağlayan 1. dönemde milletvekilliği yapmış Mehmet Akif Ersoy'la kader birliği yapıp milli marşımızın yazılmasında ön ayak olmuş inanç ve dinine bağlı olmasına karşın, ileri görüşlü ve aydın fikirlere sahip vatanı ve milleti için her türlü fedakarlıkta bulunan bir kişidir. Yapılan bu tür toplantı ve sempozyumla yeni nesillere unutturulmak istenen kişi ve konuları tekrar gündeme gelmesini sağlamakta gençlerin vatan, din ve millet için zamanında karşılıksız canlar pahasına emekler harcandığının farkına varmalarını sağlamaktadır. Bu tür insanların kıymetinin öldükten sonra değil hayattayken verilmesi daha makbul olacaktır"

Konuşmaların ardından kürsüye davet edilen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'in maneviyatı yüksek, ilmi ve irfanı yüksek, muhafazakar bir şehir olduğunu, Tıp Fakültesinin ardından İlahiyat Fakültesinin de kurularak kentte önemli bir eksikliğin giderildiğinin altını çizdi. Üç gün sürecek sempozyumun sonundaki sunumları Büyükşehir Belediyesi olarak kitap haline getireceklerini belirten Başkan Uğur, "Hasan Basri Çantay Sempozyumunun hazırlanması ilahiyat fakültesinin sayesinde gerçekleşiyor. Eğer Balıkesir Üniversitesinde İlahiyat Fakültesi olmasaydı, Balıkesir'de ilim, irfan, ahlak eksik olurdu. Bizler de Balıkesir Üniversitesi kurulduktan sonra Tıp Fakültesinin kurulmasında ne kadar gayret göstermişsek, İlahiyat Fakültesinin açılması içinde aynı gayreti daha fazlasıyla gösterdik. Bu sempozyumda merhum Hasan Basri Çantay'ı anarken, anlatırken hocalarımız ifade edecekler; Balıkesir maneviyatı, ilmi, irfanı yüksek muhafazakar dindar bir şehir. İnşallah İlahiyat Fakültemizle de, Kurtuluş Savaşımızdaki o mücahitlerin olduğu, Yunan'ın yakmadan gittiği tek yer Balıkesir'dir. Balıkesir'de o dönemde yapılan on binlerce hatim ve dualar sayesinde Yunan Balıkesir'den kaçıp gitmiştir. İşte biz o Balıkesir'i hayal ediyoruz, değerli hocalarımızın gayretiyle İlahiyat Fakültemizle, yeni yetişen genç ilahiyatçılarımızla. Hasan Basri Çantay hocamızı rahmetle minnetle anıyoruz. İnşallah üç gün süreyle anacağız. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şunu da ifade etmek istiyorum; Bu sunumlar neticesinde inşallah bu sunumların biz Balıkesir Büyükşehir olarak bir kitap haline getireceğiz. Kalıcı olsun. Gelecek nesillerin bunlardan istifade etmesini istiyoruz."

BAÜ İlahiyat Fakültesi'nin düzenlediği, "Vefatının 50. Yılında Hasan Basri Çantay" sempozyumu 21 Eylül tarihindeki oturumlar ile sona erecek. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Basri Çantay Ahmet Edip Uğur Salih Tozan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title