Haberler

Balıkesir: Bandırma İçin 7.2 Büyüklüğünde Deprem Senaryosu Hazırlandı

Balıkesir'in Bandırma Belediyesi Tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Uzmanlarına Hazırlatılan 'Bandırma Afet Zararlarını Azaltma Planı', Bandırma ve Bölgesinde Olması Muhtemel 7.2 Büyüklüğündeki Bir Depremde Nelerin Yaşanabileceğini Gözler Önüne Seriyor. Her Türlü Senaryonun Ayrıntılı Olarak Yazıldığı Rapora Göre, 7.2 Şiddetindeki Bir Depremde Bandırma'daki Ölü Sayısı 831 ile 2 Bin 770 Kişi Arasında Değişecek, 277 Adet Bina Yıkılacak. Depremin Ardından İse Şehir İçi ve Dışı Trafik Tamamen Kilitlenecek, Hasar Gören Tavuk Çiftlikleri ve Kimyasal Fabrikalar Nedeniyle Büyük Çaplı Çevre Kirliliği ve Kimyasal Sızıntı Olabilecek.

Balıkesir'in Bandırma Belediyesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarına hazırlatılan 'Bandırma Afet Zararlarını Azaltma Planı', Bandırma ve bölgesinde olması muhtemel 7.2 büyüklüğündeki bir depremde nelerin yaşanabileceğini gözler önüne seriyor. Her türlü senaryonun ayrıntılı olarak yazıldığı rapora göre, 7.2 şiddetindeki bir depremde Bandırma'daki ölü sayısı 831 ile 2 bin 770 kişi arasında değişecek, 277 adet bina yıkılacak. Depremin ardından ise şehir içi ve dışı trafik tamamen kilitlenecek, hasar gören tavuk çiftlikleri ve kimyasal fabrikalar nedeniyle büyük çaplı çevre kirliliği ve kimyasal sızıntı olabilecek.

Bandırma Belediyesi için İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanları tarafından aylar süren çalışmayla hazırlanan plan, Başkan Yardımcısı Recep Eraydın tarafından meclis üyelerine açıklandı. Bandırma ve bölgesinde meydana gelebilecek 7.2 büyüklüğündeki bir depremin vereceği zararların ve muhtemel deprem senaryolarının yer aldığı raporda her ayrıntı anlatılıyor. Yaklaşık bir saat boyunca hazırlanan raporu tanıtan Başkan Yardımcısı Eraydın, raporun hazırlanması için, 35 tanesi imara açık alanda, 15'i sanayi alanında olmak üzere toplam 50 adet 30 metre derinlikte sondaj yapıldığını söyledi.

Hazırlanan raporun, depremin zararlarını, eksikleri ve yapılabilecekleri göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Eraydın, "Bandırma ve çevresinde iki fay hattından birinde 7.2 şiddetinde bir depremin sabaha karşı saatte meydana gelebilmesi durumda olabilecekler gösteriliyor. Yapılan araştırmaya göre ilçe genelindeki 20 bin 400 adet binanın 277 adeti ağır hasar, 3 bin 910 adeti orta hasar ve 4 bin adeti ise hafif şekilde hasar görebilmesi muhtemel. Yine bu verilere dayanarak söz konusu bir depremde Bandırma'da ölü sayısı 831 ile 2 bin 770 kişi arasında değişirken, 8 bin 300 insanın ise yaralanacağı sonucu ortaya çıktı. Depremde evleri hasar gören 20 bin ile 25 bin arasındaki insanın ise açıkta kalacağı tahmin ediliyor. Bandırma geneli için risk haritalarında 3 ayrı heyelan bölgesi tespit edildi. Bunlar Ayyıldız Mahallesi'ndeki asit lojmanları ile belediye mezbahasının bulunduğu alandır. Diğer alan Tatlısu Çeşmesi önündeki dolgu alanından başlayıp, tüm sahil ve dolgu alanını ve Livatya mevkiindeki Etibor'a ait şlam alanı barajını kapsamaktadır. Ayrıca depremin denizde olması durumunda sahil kesiminde oluşacak tsunami nedeniyle zarar meydan gelecek" dedi.

Eraydın, deprem sonrasında çadır kentlerin ve sahra hastanelerinin kurulabilmesi için de gerekli alanların, çadır sayısına göre belirlendiğini ve kış şartlarına göre ihtiyaç duyulabilecek kıyafet, battaniye, gıda ve ilaç miktarının da belirlendiğini söyledi.

Raporda Bandırma'da deprem açısından riskli olan, muhtemel can kayıplarının yüksek olabileceği yerler ise şöyle sıralanıyor:

"Levent Mahallesi'ndeki yüksek katlı binalar, Hacıyusuf Mahallesi'nde sahil kesiminde bulunan eğimden dolayı kat kazanan binalar, Livatya mevkii yamaçlarındaki iki katlı yapılar, Günaydın Mahallesi'nin İnönü, Kaşif Acar ve Kurtuluş Caddeleri'ne bakan 7 ve 8 katlı binalar, Haydarçavuş Mahallesi'ndeki sahil dolgu alanı ile Kaşif Acar, Atatürk ve İnönü Caddelerine cepheli 7 ve 8 katlı binalar, 17 Eylül Mahallesi'nin Atatürk ve Eski Stadyum çevresindeki çok katlı binalar, İhsaniye Mahallesi'nde Kurtuluş Caddesi çevresindeki çok katlı binalar, 100.Yıl Mahallesi'nde imar affından yararlanan ve tüm kaçak yapılar, Sunullah Mahallesi'nde Ordu Caddesi ile Eski Tabakhane Deresi arasında kalan 7 katlı binalar ile demiryolunun iki çevresindeki yamaçtaki yapılar, eski dere yatağında bulunması ve yüksek katlı binaların bulunması nedeniyle Dere Mahallesi'nin tamamı, Bentbaşı Mahallesi'nde General Halit Caddesi'ndeki 6 katlı binalar, Paşabayır Mahallesi'nin Eski Edincik Caddesi ve Uğur Mumcu Caddesi çevresindeki çok katlı yapılar ile Uğur Mumcu ve Mehmet Akif Ersoy Caddesi arasında kalan çok katlı yapılar ve Ayyıldız Mahallesi'ndeki kaçak yapılar."

DEPREM SONRASINDA ULAŞIMDA SORUN OLACAK

Deprem sonrasında yaşanabileceklerin de ayrıntılı olarak yer aldığı rapora göre zemin açısından tereddüt yaşanan ve ayrıntılı jeopolitik etüt yapılması istenilen Dere, Bentbaşı, Haydarçavuş mahalleleri ile çok katlı binaların fazla olduğu Paşabayır, Hacı Yusuf, 17 Eylül, Sunullah, İhsaniye, Paşamescit ve Levent mahallelerinde ciddi hasar meydana gelebileceği ve can kaybının yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Deprem nedeniyle Bandırma'ya bağlı Edincik Beldesi'nde Yenice Mahallesi'nde ağır hasar ve can kaybı yaşanabileceği, bölgede bulunan tavuk çiftliklerinde kümes hayvanlarının telef olarak salgın hastalık ve çevre kirliliğine neden olabileceği üzerinde duruluyor. Bandırma'daki kimya sanayi tesislerinden Bagfaş'da meydana gelmesi muhtemel bir kimyasal sızıntı ile Eti Bor Sülfirik Asit Fabrikası'na ait asit tanklarının hasar görmesiyle büyük çaplı çevre kirliliği ve kimyasal tehdit ihtimalin oluşacağı belirtiliyor.

Rapora göre, deprem sonrasında şehir merkezi ve yakın yerlerde bulunan Uğur Mumcu Caddesi üzerindeki otellerde, Atatürk, Ordu, Kurtuluş, Kaşif Acar ve İnönü Caddeleri'ndeki yıkıntılar nedeniyle şehrin ana ulaşım yollarının trafiğe kapabileceği, kapanan yolların itfaiye, ambulans ve yardım ekiplerinin işlerini güçleştirecek. Depremin ardından vatandaşların kendi araçlarıyla şehir dışına çıkmak istemesi nedeniyle zaten yetersiz olan şehir içi trafiğinin tamamen kilitleneceği kaydediliyor. Ayrıca Balıkesir yönünden gelen kara trafiğinin Bandırma-Susurluk Karayolu'nun dar ve yetersiz olması nedeniyle kilitlenebileceği, İzmir-Bandırma demiryolu hattının ise oluşacak hasar nedeniyle kullanılamaz duruma geleceği belirtiliyor. Ayrıca İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Bölge Tr6 dedi.

Eraydın, deafik personeli ekiplerinin de depremden etkileneceği için şehirde güvenlik ve trafik hizmetlerinde ilk gün büyük çaplı sıkıntılar yaşanabileceği, cezaevinde olabilecek hasardan dolayı firarların yaşanabileceği belirtiliyor.

Sağlık kuruluşları ve bazı okullarında risk altında olduğu kaydedilen raporda, Bandırma Devlet Hastanesi'nin Yeni Blok kısmının çok katlı olması nedeniyle hasar görerek tamamen devre dışı kalabileceği uyarısında bulunuluyor.

Başkan Yardımcısı Eraydın raporun, gelecek ay Bandırma'ya gelecek olan deprem uzmanları tarafından kamuoyuna daha ayrıntılı olarak açıklanacağını da söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title