Haberler

Atatürk'ün Havza'ya Gelişinin 94. Yılı

Samsun'un Havza ilçesinde, Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 94. yıl dönümü kutlamaları ve Termal Turizm Festivali etkinlikleri gerçekleştirildi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Kılavuz Ormanları içinde yer alan Havza İlçe Şehir Stadyumu'nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 94. yıl dönümü ve Termal Turizm Festivali etkinlikleri törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 94. yıl dönümü töreninde bir konuşma yapan Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilçemize gelişinin 94. yıl dönümünü heyecanla kutlamaktayız. Milli Mücadele'de Havzallılar üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmiştir. Bugün de ayni inançla, ayni ruhla Havzalılar Ulu Önder Atatürk'ün ve Cumhuriyetimizin emrindedir" dedi.

Vali Hüseyin Aksoy ise törende yaptığı konuşmasında, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 94. yıl dönümü ve Termal Turizm Festivali'nin bu etkinliğinde sizlerle birlikte olmaktan, bu heyecanı sizlerle paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Bundan 94 yıl önce 19 Mayıs 1919'da Ulusal Kurtuluş Mücadelemizi başlatmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Samsun'a çıkmıştı. 1. Dünya Savaşı sonrasında Mondros Mütarekesi'ni bahane eden devletler, Türkiye'nin çeşitli bölgelerini işgal etmeye başlamışlardı. Osmanlı Devleti parçalanmak üzereydi ve bu devletin tamamen ortadan kaldırılması adına belirli hesaplar yapılıyordu. İşte bu dönemde bunun olamayacağını Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda ilk adımın atıldığı Samsun'da bunu tüm dünyaya duyurmak üzere yola çıkılmıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 19 Mayıs'tan sonra 25 Mayıs'ta Havza'ya geldiler. Havza'da da Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin stratejisini arkadaşlarıyla beraber ortaya koydular. Buradaki toplantılarla, burada yapılan çalışmalarla bundan sonraki süreçte yol haritası belirlenmiş ve Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin çalışmaları hız kazanmıştı" diye konuştu.

"Özellikle Havza'da kalınan sürede yapılan toplantılarda çok önemli kararlar alınmış ve hedefler belirlenmişti" diyen Vali Aksoy sözlerine şöyle devam etti: "Buradan Amasya'ya, Amasya'dan Erzurum'a, Erzurum'dan Sivas'a ve Ankara'ya kadar gidilen süreç sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı ve sonrasında da Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Zor bir dönem geçirildi. Büyük zorluklar içerisinde çok önemli mücadeleler verildi. İşte biz bu günleri gençlerimize iyi anlatmak durumundayız. Kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi şartlarda kurulduğu, bunun için ne tür mücadeleler ve canlar verildiği gençlerimize iyi anlatılmalıdır. Bugün Türk bayrağı altında bağımsız, hür bir devlet olarak yaşamaya devam ediyorsak, işte o tarihlerde verilen mücadeleyle bu gerçekleşti. Bunun için başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu mücadelede görev yapan ve yaşamını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Gazilerimize minnet duygularımızı ifade ediyoruz."

Samsun'da turizmi daha iyi bir noktaya taşıyabilmek için turizm master planı hazırladıklarını açıklayan Valmi Hüseyin Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı: "Turizm master planımızda nerde, neyi nasıl yapacağımızı öngörülen şekilde belirledik. Önümüzdeki dönem içerisinde bu çalışmalarımızı hızlandırarak, Samsun'un bütün ilçeleriyle birlikte turizmden daha fazla pay almasına fırsat yaratacak çalışmaları ortaya koyacağız.

Bu törenleri yaptığımız stadyum 2011 yılında toprak idi. Yapımına başlanılarak 2012 yılında resmi açılışı gerçekleştirilen bu suni çim sahada, stadyumda bu sene törenleri daha güzel bir ortamda kutlamamıza fırsat vermiş oldu. Bu yatırımın buraya gelmesinde, buraya geldiği gibi diğer ilçelerimize de birçok yatırımın gerçekleşmesinde talimatlarıyla çalışmalar yapan Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat Kılıç'a Samsun ve Samsunlular adına şükranlarımızı sunuyoruz. Emeği geçen herkese, Havza Kaymakamımıza, Havza Belediye Başkanımıza ve katkı veren kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum."

Konuşmaların ardından Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Rümeysa Çelik, günün anlam ve önemini anlatan bir şiir okudu.

Ardından Havza Lisesi öğrencileri, Atatürk'ün Havza'ya gelişinin 94. yıl dönümü nedeniyle Atatürk'ün şehre gelişini canlandırdı. Çeşitli halk oyunları gösterileri yapıldı. Gösteriler izleyicilerin ve halkın büyük beğenisiyle izlendi.

Törene ayrıca AK Parti Samsun Milletvekilleri Mustafa Demir, Akif Çağatay Kılıç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan, İl Jandarma Alay Komutanı J. Alb. İsmail Özcan, Havza Kaymakamı Yunus Kalaycı ve çok sayıda davetli katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Termal Samsun Havza Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title