Haberler

Asırlık "Fanila" Teknolojiye Yenildi

İlyas Gün - Samsun'un Ladik ilçesinde yaklaşık 200 yıldır pamuk ipliğinden örülen, kışın üşütmemesi, yazın da teri emmesi nedeniyle sağlıklı bulunan "Ladik fanilası" fabrikasyon ürünlere yenildi.

İlyas Gün - Samsun'un Ladik ilçesinde yaklaşık 200 yıldır pamuk ipliğinden örülen, kışın üşütmemesi, yazın da teri emmesi nedeniyle sağlıklı bulunan "Ladik fanilası" fabrikasyon ürünlere yenildi.

Bir dönem kadınların ev ekonomisine katkı sağlaması ve yöresel el ürününün yaşatılması için projeyle desteklenen "Ladik fanilası" pazar bulamıyor.

İlçede fanila üretimi yapan birkaç kadından biri olan Dürdane Varol (60), AA muhabirine, yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan Ladik fanilasını eskiden her kadının evinde ördüğünü, pamuk ipliğinden, özel teknikle örülen fanilanın kışın üşütmediğini, yazın da teri emerek terletmediğini anlattı.

Sağlıklı olduğu için rağbet gören fanilaya ilginin, fabrikasyon ürünlerin kolay bulunabilir ve ucuz olmaları nedeniyle azaldığını, gençlerin de bu yöresel ürüne ilgi göstermediğini söyleyen Varol, şöyle devam etti:

"Ladik fanilasını eskiden her kadın evinde örüyordu. Fanilanın yanında pijama da örülüyordu. Gençlerin bu işi öğrenmek istememesi ve fanilayla pijamaları giymemesi hem üretimi azalttı hem de fabrikasyon ürünlere halkı yöneltti. Bu nedenle talep azaldı. Talep azalınca köylerdeki kadınların üretimi tamamen bitti."

-50 yaş üzeri satın alıyor-

Ürettikleri pijama ve fanilaları özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerin satın aldığını kaydeden Varol, "Bu fanilaların cildin hava alması, ter yapmaması, aşırı terlemede teri emmesi ve vücudun hava almasını sağlaması gibi çeşitli faydaları bulunuyor" dedi.

Fanila üretimini 13 yaşında annesinden öğrendiğini ifade eden 55 yaşındaki Türkan Gür ise geçmiş dönemlerde çok sayıda üretim yapıp Türkiye'nin bazı illerine gönderdiklerini anımsatarak, "Şimdi sadece kendim, eşim ve çocuklarım için üretim yapıyorum. Gözlerim de eskisi gibi görmüyor, artık fanila ve pijama yapmayı bırakacağım. Fabrikalar hem fazla hem ucuz üretim yapıyor. Zaten gençler de artık bizim üretimlerimizi giymiyor" diye konuştu.

Yayıncı: Orhan Topal - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel

Samsun Ladik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title