Haberler

Aseksüellik nedir? Belirtileri Nelerdir? Cinsel Bozukluk Mudur?

Güncelleme:

Merve Taşkın'ın "Sanırım ben aseksüelim ve hâlâ bakireyim" açıklamasından sonra gündeme gelen Aseksüellik nedir? Aseksüel ne demektir?

Sosyal medya fenomeni olan Merve Taşkın'ın açıklamasının ardından gündeme gelen Aseksüellik kavramı merak konusu oldu. Taşkın; "Sanırım ben aseksüelim ve hâlâ bakireyim" dedi. Peki aseksüellik nedir? Nasıl anlaşılır? Nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir?

ASEKSÜELLİK NEDİR?

Aseksüellik herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi yokluğu demektir. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya karşıcinsellik, eşcinsellik ve çiftcinselliğin yanındaki dördüncü bir çeşit olarak düşünülebilir. 2004'te yapılan bir çalışmada aseksüelliğin yaygınlığı %1 olarak belirlenmiştir.

ASEKSÜELLİK BEKARLIKTAN FARKLIDIR

Aseksüellik, davranışsal ve genellikle bireyin kişisel veya dini inançları gibi unsurların üzerinde etkili olduğu cinsel etkinlikten kaçınma ve bekarlıktan farklıdır. Cinsel davranışın aksine, cinsel yönelimin "kalıcı" olduğuna inanılmaktadır. Bazı aseksüel kişiler romantik partnerlerini memnun etme arzusu ya da çocuk sahibi olma arzusu gibi çeşitli nedenler dolayısıyla, cinsel çekim veya seks arzusu eksikliğine rağmen cinsel etkinlikte bulunabilirler.

BİR CİNSEL YÖNELİM MİDİR?

Bazı bilim insanları, kimi aseksüellerin doğal cinsel dürtüleri olduğu halde mastürbasyona başvurmadıklarını ve aseksüel olarak yaşamlarını sürdürdüklerini bu yüzden aseksüelliğin bir cinsel yönelim olduğunu beyan etmişlerdir. Bazı araştırmacılar ise aynı görüşte değildir.

ASEKSÜELLİK BİR CİNSEL BOZUKLUK MUDUR?

Aseksüelliğin bir cinsel işlev bozukluğu olup olmadığı toplum içinde halen bir tartışma konusudur. Aseksüellik olarak tanımlanan durumlar genelde bir cinsel yönelim olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Haberler.com / Magazin

Sosyal Medya Merve Taşkın Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title