Haberler

Araştırma ve Proje Yöneticisi Dr. Yurdaer Doğanata Açıklaması

İzmir Üniversitesi'ne konuk olan IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi Araştırmacı ve Proje Yöneticisi Dr. Yurdaer Doğanata, internet yasakları ve sosyal medya ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yeni bir teknolojik patlamanın eşiğinde olduğunduğunu ifade eden Dr. Doğanata, gelecek 20-30 yıl içinde beş duyuya sahip bilgisayar teknolojileri ile besin değeri brokoliye eşit ama çikolata tadında ürünlerin piyasaya sürüleceğini söyledi.

İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kariyer günleri, farklı alanlarda pek çok uzmanı bir araya getirdi. IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi Araştırmacı ve Proje Yöneticisi Dr. Yurdaer Doğanata, Ege Serbest Bölgesi Ceo'su Faruk Güler, PETKİM Sistem ve Süreç Geliştirme Yöneticisi Ömer Özkan, NETSİS Pazarlama ve İK Koordinatörü İpek Aşkın, kariyer günlerinde İzmir Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi.

İnternet yasakları ve hızla büyüyen sosyal medya konusunda değerlendirmede bulunan Dr. Doğanata, tek merkezden yönetilmeyen internetin topyekün yasaklanmasının mümkün olmadığını, engellenmesinin de devam eden iş süreçleri için büyük sorun oluşturacağını söyledi. "Sosyal medya ve internet problemlerini kendi içinde çözmek lazım" diyen Dr. Doğanata, "İnternetin hayatımızdan çıkarılması, durdurulması, yok edilmesi mümkün değil. İnternet, yılda yüzde 60 hızla büyüyen bir evren. İnternetin hayatımızdan çıkarılması, 90'ların başına dönülmesi anlamına gelir ki bu artık mümkün değil. Bütün iş süreçleri internete aktarılmışken internetsiz bir hayatı göze alabilecek ne bir ekonomi ne de bir hukuk sistemi tahayyül edebiliyorum" dedi.

HASTALIK TEŞHİSİNİ BİLGİSAYARLAR KOYACAK

İnternet kullanımının artması nedeni ile insanların kullanmadıkları bilişsel becerilerde büyük gerileme yaşanmasına karşın karar verme mekanizmalarının hız kazandığına dikkat çeken Dr. Doğanata, "IBM Watson Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen kognitif sistemler şu anda 500 milyon dokümandan oluşan bir hastane arşivini 6 saniyede tarıyor, analiz ediyor ve bildirilen semptomlardan yola çıkarak muhtemel hastalıklar için teşhis koyuyor. Sistem ayrıca, ailenin genetik geçmişi ve hastanın sürekli kullandığı ilaçları da göz önünde bulundurarak muhtemel hastalıklar arasından en kuvvetli ihtimali olan hastalığı saptayacak şekilde geliştirilmeye çalışılıyor" dedi.

ÇİKOLATA TADINDA BROKOLİ

Sosyal medya, mobil iletişim, bulut sistemleri ve veri analizi yöntemlerinin kaydedilen gelişmelerin yeni bir teknolojik patlamaya gebe olduğu konusunda uyaran Dr. Doğanata, "Bu dört teknoloji sayesinde milyarlarca insan bilgisayar kullanmaya başladığı gibi aynı zamanda veri üretmeye başladı. 4 zetabayt'a yani 4 milyon terabayta ulaşmış veri havuzu var. 18'inci yüzyılda buhar motorlarının, 19'uncu yüzyılda elektriğin, 20'nci yüzyılda petrolün önemi ne ise verinin 21'inci yüzyıldaki önemi odur" dedi. IBM Araştırma Merkezi'nin kognitif bilgisayarlar ile 5 yıl içinde, 5 insan duyusunu taklit etmeyi hedeflediğini kaydeden Doğanata, "Görme ve duyma duyuları ile ilgili olarak sistemler geliştirilmiş durumda, dokunma, tat alma ve koku alma ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Gelecek 20-30 yıl içinde bu sistemler de geliştirerek örneğin, çocuklar için çok faydalı olmasına rağmen ancak sevilmeyen, tüketilmek istenmeyen, besin değeri brokolinin besin değerine eşit ancak çikolata tadında ürünler üretilmesi hedefleniyor" açıklamasında bulundu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Üniversitesi Faruk Güler Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title