Haberler

Antalya'da 54 Bin Demans Hastası Var, Bunların 24 Bini Alzheimer

Antalya'da 54 bin demans hastası var, bunların 24 bini alzheimer*- AKDENİZ Üniversitesi Gerontoloji Bölümü kurucu başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Antalya'da 54 bin demans hastası bulunduğunu, bunların 24 bininin alzheimer hastası olduğunu söyledi.

Antalya'da 54 bin demans hastası var, bunların 24 bini alzheimer

*- AKDENİZ Üniversitesi Gerontoloji Bölümü kurucu başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Antalya'da 54 bin demans hastası bulunduğunu, bunların 24 bininin alzheimer hastası olduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yaşlı Dostu, Mavi Ev' projesi hizmete girdi. Antalyaspor Kavşağı yanındaki eski Güneş Evi'ni, 'Antalya Alzheimer Hasta ve Hasta Yakını Merkezi'ne dönüştüren belediye, kentte bulunan 23 bin alzheimer hastasına ulaşmayı hedefliyor. Açılış törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Avustralya, Avusturya, Çin ve Japonya'dan yabancı akademisyenler katıldı. Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü kurucu başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan, 'Antalya'da Demans ve Alzheimer Hastalığı, Sorunu ve Modüler Bakım Sistemleri' konulu konuşma yaptı.

Bugünün Antalya için tarihi bir gün olduğunu aktaran Prof. Dr. İsmail Tufan, şöyle konuştu:

'Bulunan en eski insan fosili 5 milyon yıl öncesine ait. 5 milyon yılın son 100 yılında insanın yaşam süresi uzamaya başladı. Yaşam koşullarında iyileşme oldukça, sağlıklı yaşam ortamları yaygınlaştıkça, beslenme koşulları iyileştikçe yaşam süresi hızla uzar. Antalya uzun bir yaşam beklentisinden hareket edebileceğimiz ülkemizin en iyi koşullarına sahip şehirlerin başında geliyor. Eğitim, gelir, beslenme, ikamet, ulaşım ve diğer koşullar yaşam süremizi uzatıyor. Antalya bunların yanı sıra, denizi, güneşi, havası, dağları ve kısaca doğası ile daha uzun bir yaşam için bizlere her türlü imkanı sağlıyor."

Sadece uzun yaşamın sevindirici bir gelişme olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. İsmail Tufan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Uzun yaşamın ortaya çıkardığı bazı riskler de vardır. İleri yaşlarda, özellikle 80 yaşından sonra alzheimer hastalığına yakalanma riski oldukça yükselmektedir. Bu hastalık, bir yaşlılık hastalığı olmadığı halde, sayı Antalya'da hızla çoğalmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, şehrimizde 54 bin demans hastası yaşıyor. Bunların 24 bini alzheimer hastasıdır. Alzheimer hastaları aramızdayken, aramızdan ayrılıyorlar. Göç etmedikleri halde, başka diyara göç ediyorlar. Hem buradalar, hem burada değiller. Burada olduklarını bilmeseler de biz burada olduklarını bilenler olarak, bir hastalık yüzünden onların geçmişte geçirdiği, onların geçmişte bizlere sunduğu bu tecrübe birikimini yok sayamayız."

TÜREL DUYGULANDI

Daha sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuşmasının bir bölümünde duygulu dolu anlar yaşadı. Merhum babasının alzheimer hastası olduğunu söyleyen Türel'in gözleri doldu, sesi titredi. Bugün farklı bir anlam taşıyan tesisin açılışını yaptıklarını belirten Başkan Türel şöyle konuştu:

'Ben aynı zamanda alzheimer hastası bir babanın evladıyım. Bu konunun ne kadar sıkıntılı olduğunu yaşamış bir insanım. 20 senem babamla baş başa geçti. O ailelerin çektiği sıkıntıları bilen değil, yaşayan bir insanım. O yüzden burada bugün en önemli eserlerden birisi açılıyor."

Yabancı akademisyenlerin Antalya'yı öven konuşmalarının ardından katılımcılara çiçek ve plaket verildi. Tesisin açılış kurdelesini yerli ve yabancı misafirlerle birlikte kesen Başkan Türel, daha sonra Mavi Ev'de kalan yaşlılarla sohbet edip ellerini öptü.

NEDEN 'MAVİ EV'

Yaşlı ve yaşlılık bilimcisi ve aynı zamanda 'Mavi Ev'in idarecisi gerontolog Cüneyt Güven, 'Mavi Ev' adının neden konulduğunu açıkladı. Alzheimer hastalarının mavi ve turuncu renklerde kendilerini daha güvende hissettiklerini hatırlatan Cüneyt Güven, 'Merkeze birinci ve ikinci seviye olan hastalar getiriliyor. Burada sabah 08.00'den akşam 17.00'ye kadar, her saat ayrı ayrı etkinlikler yapılıyor. Hasta yakınları da aynı zamanda hastalarını bırakıp gidebiliyor. Burada iki grup halinde toplam 30 kişi kendi seviyelerine göre, bireysel ve grup çalışması yapıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Menderes Türel Güven Mavi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title