Haberler

Annesinin ikazından yola çıkıp proje üreten 4'üncü sınıf öğrencisi, TEKNOFEST 2020'de birinci oldu

Güncelleme:

Manisa'da, pandemi sürecinde annesiyle birlikte hastaneye giden ve sıra alma cihazına dokunduğu sırada annesinin "Mikrop vardır, dokunma, elleme" uyarısı üzerine proje üreten Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Aybüke Demirok, TEKNOFEST 2020'de Türkiye birinciliği kazandı.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ve üniversitelerinin desteğiyle dünyanın en büyük Uzay ve Teknoloji Festivali 'TEKNOFEST 2020', bu yıl Gaziantep'te düzenlendi. Festivale katılan Manisa Bilim ve Sanat Merkezi'nin (BİLSEM) 4'üncü sınıf öğrencisi Aybüke Demirok, insanlık yararına teknoloji yarışması sağlık ve ilk yardım kategorisinde birincilik kazandı. Danışmanlığını sosyal bilgiler öğretmeni Melek Geylani Bayram'ın yaptığı 'Dokun-Ma-Tik' isimli proje büyük beğeni toplayarak, yaklaşık 5600 proje arasından Türkiye birincisi olarak 10 bin liralık ödülün sahibi oldu.

"ANNEM KIZDI, PROJE ÜRETTİM"

4'üncü sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Aybüke Demirok, annesiyle hastanede yaşadığı diyaloğun projesine ilham verdiğini dile getirdi. Demirok, "Ben koronavirüs döneminde annemle birlikte hastaneye gitmiştim. Orada annem bana kızmıştı, 'Mikrop vardır, dokunma, elleme' diye. Ben de 'Bana dokunma diyorsun ama sıra alabilmek için sıra alma cihazına dokunmamız gerekiyor anne' demiştim. İşte buradan yola çıkarak projemi tasarlamaya başladım. Bu projeyle bulaşıcı hastalıklarının yayılmasını ve geniş kitlelere ulaşmasının önüne geçebilmek adına hastaneler, vergi daireleri, nüfus müdürlükleri, bankalar, postaneler gibi çoklu işlem yapılan kuruluşlarda temas gerektiren unsurları ve buralarda geçirilen vakitleri en aza indirmeyi hedefledik. Biz, bu işe hastalığın, virüsün, mikrobun en fazla olduğu yer olan hastanelerden başladık. Hastanelerde her gün binlerce kişinin muayene sırası alabilmek için sıra cihazlarının dokunmatik ekranlarına veya düğmelerine temas ettiğini düşündüğümüzde bu cihazların mikrop yuvası olduğunu söyleyebiliriz. Biz de bunun önüne geçebilmek adına hastanelerdeki cihazları temas gerektirmeden kişinin hasta kaydını oluşturup, muayene sırasını veren sıra alma cihazlarıyla değiştirmeyi düşündük" diye konuştu.

Annesinin kızmasıyla proje üreten 4'üncü sınıf öğrencisi, TEKNOFEST 2020'de birinci oldu

CİHAZ YENİ KİMLİKLERE GÖRE TASARLANDI

Demirok, tasarladığı cihazın çalışma biçimine de değinerek, "Hastanelerdeki sıra alma cihazında, kimliğinizin arkasındaki bakanlığın yeni uygulaması olan barkodu okuyacak bir barkod okuyucu bulunacak. Sıra almak isteyen kişi, kimliğinin arkasındaki barkodu okutarak, sistemde hasta kaydını oluşturmuş olacak. Bu sayede kişi, hasta kaydı için bir daha sıra bekleyip, hastanelerde vakit geçirme sürecini uzatmayacak ve hasta kaydını temassız ve sorunsuz oluşturduğu için kendini korumuş olacak" diye konuştu.

Annesinin kızmasıyla proje üreten 4'üncü sınıf öğrencisi, TEKNOFEST 2020'de birinci oldu

KAYMAKAM TEŞEKKÜR EDEREK, ÖDÜL VERDİ

Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara ve Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Gençay, bilim ve sanat merkezini ziyaret ederek, Aybüke Demirok ve danışman öğretmen Melek Geylani Bayram'ı ödüllendirdi. Ayrıca Kaymakam Çaykara, insanlık yararına teknoloji kategorisi afet yönetimi kategorisinde uçaklar için güvenli iniş sistemi projesi ile Türkiye üçüncüsü olan 8'inci sınıf öğrencileri Cüneyt Yümer ve İsmail Çeşmeci'yi de ödüllendirdi. Ziyarette Manisa BİLSEM Müdürü Özgür Emeksiz de hazır bulundu. Kaymakam Çaykara, projenin kamu kurum binalarında yaygınlaşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (25)

Mustafa:

Bunlar daha başlangıç bu ülkede daha ne cevherler var, çok şükür sahip çıkacak, ve destek olacak sistem de yavaş yavaş oturuyor

18
7
yanıtYanıtla
Sivaslı ibocan:

ALLAH çocuklarımızın başarılarını nasip etsin, insan gurur duyuyor. . Araştırma yapma isteğinde olan çocuklarımıza destek şart. . .

21
3
yanıtYanıtla
börü:

çocuk başarılı tebrikler, ön metni de güzel ezberletmişler

15
5
yanıtYanıtla
Semih zeynel:

Helal olsun

17
1
yanıtYanıtla
zaten çocuk yaptı doğru. pazarlama taktiği bunla:

zaten çocuk yaptı doğru. pazarlama taktiği bunlar hey heyyy

8
10
yanıtYanıtla
yazık:

bu haberi okuyan bütün anneler cocuklarına kızmaya baslıcak cahil olanlar siddete yönelecek gecmis olsun arkadaslar cocuk siddeti haberleri gelir bu haberden sonra

6
12
yanıtYanıtla
hay daaa:

haydi anneler cocuklariniza kizin onlarda birinci olsun, basarili olsun , ne kadar kizarsaniz o kadar basari. . böyle haber mi olur ya.

4
9
yanıtYanıtla
YESUGAY:

10 BİN TL ÇOK AZMIŞ

13
0
yanıtYanıtla
CORÇ:

hıh, kendimi yapmış sanki. basit bi sensör işte.

0
13
yanıtYanıtla
Metin:

Canım neden kiskandin düşünmesi bile buluştur illa herşeyi kendi yapmak zorunda değil ayakta alkışlanan lazım yarının gençleri bunlar bizim gelecegimiz.

yanıt6
yanıt2
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title