Haberler

Kukla-Karagöz sanatçısı, geleneksel oyunları gençlere aktarıyor (1)

Güncelleme:

Kukla-Karagöz sanatçısı Şevket Çetin, geleneksel Karagöz-Hacivat gölge oyununu, 17 yıldır ürettiği el işi tasvirler ve düzenlediği gösterilerle yeni kuşaklara aktarmanın yanı sıra, usta-çırak ilişkisiyle alanda yeni zanaatkarlar yetiştiriyor.

Kukla-Karagöz sanatçısı Şevket Çetin, geleneksel Karagöz-Hacivat gölge oyununu, 17 yıldır ürettiği el işi tasvirler ve düzenlediği gösterilerle yeni kuşaklara aktarmanın yanı sıra, usta-çırak ilişkisiyle alanda yeni zanaatkarlar yetiştiriyor.

Tarihi Pilavoğlu Han çarşısındaki atölyesinde ürettiği yüzlerce kukla ve Karagöz-Hacivat tasvirleri ve sergilediği gösterilere ilişkin AA muhabirine konuşan Çetin, 17 yıldır bu konuda ihtisas yaptığını, yurt içi ve dışında bu kültürü yaşatmak için birçok festivale katıldığını söyledi.

Atölyesine gelen yetişkinlerin çocukluğuna döndüğünü, çocukların da sanal alemin dışında başka bir hayal dünyasını keşfettiğini belirten Çetin, "Çocuklar burada gördükleri her şeye dokunabilirler. Çünkü onlar dokunarak öğrenecekler. Burada kuklalarla oynayabiliyorlar, kendileri oynatıp seslendirebiliyorlar ve gösteri de izleyebiliyorlar." dedi.

"Osmanlılarda Karagöz sanatçısı habercilik de yapıyordu"

Şevket Çetin, Karagöz-Hacivat tasviri yapımına deve derisine taslak çizimiyle başladığını, kesim işleminin ardından nevregan isimli özel bıçakla tasvir üzerinde delikler açtığını anlatarak, "Bu delikler ışığın geçmesini sağlar, sonra tasvir bitkilerden üretilen kök boyalarla boyanır ve misinayla bağlanır. Sonunda özel çubuklarıyla oynatılmaya hazır olur." diye konuştu.

Geleneksel Karagöz-Hacivat oyununda ortalama 400 civarında karakter bulunduğunu ve hayal perdesinin bir mozaiğin çerçevesi olduğunu dile getiren Çetin, şunları söyledi:

"Bütün insanların oraya girebilmesi gerekir. Düzenli bir sınırlaması yoktur. Bütün dünyayı oraya sokabilirsiniz. Osmanlı'da Mızıkayı Hümayun buna bir işlev katmış. 'Sarayın Başkaragözcüsü' gibi bir unvan var. Padişaha karagöz oynatan sanatçılar var. Bunların çırakları da devlet görevlisi olarak köylere, kentlere sandıklarıyla gidip karagöz perdesi kurabiliyorlar. Böylece İstanbul'daki olayları, padişah fermanlarını insanlara aktarabiliyorlar. Karagözcü bir noktada habercilik yapıyor. Oyunlarda Karagöz tasviri halkı, Hacivat ise saraylı olduğu için biraz daha sarayı anlatıyor."

"Karagöz-Hacivat oyununda her karakterin bir şarkısı var"

Şevket Çetin, Karagöz oyunlarının metinlerini yeni kuşağa iletebilmek için güncelleştirilmesi gerektiğine işaret ederek, eski oyunlardan uyarlamalar yapıp yeni oyunlar yazdığını anlattı.

Geleneksel gölge oyununda musikinin de önemli olduğunun altını çizen Çetin, "Her karakterin şarkısı vardır. Her tip kendi şarkısıyla gelir zaten." dedi.

Atölyede çocuklara yönelik eğitim de verdiğini, 2,5 yaşındayken eğitim verdiği bir çocuğun dördüncü senenin sonunda 10 karagöz oyununu canlandırabildiğini aktaran Çetin, çocukların, arkadaşları ve ailelerine gösteri yapabildiğini kaydetti.

Çetin, Cerablus, Afrin, El Bab ve Çobanbey'de savaş mağduru çocuklar için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı adına gösteriler düzenlediğini anlatarak, "Onlara hediyeler de verdik ve çok mutlu oldular. Bu kültürü de onlara yansıtmış olduk. O yüzden biz de mutlu olduk." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title