Haberler

Ankara'da Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi Düzenlenecek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 28-29 Nisan tarihlerinde Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'ni düzenleyeceklerini belirterek, Ankara'daki üniversitelerden destek istedi.

Ankara'daki üniversitelerin rektörleri, rektör yardımcıları, dekanları, bölüm başkanları, öğretim üyeleri ve Mesleki Teknik Anadolu Liselerinin müdürleri, ATO'nun düzenlediği toplantıda bir araya geldi. ATO Başkanı Gürsel Baran, toplantıda yaptığı konuşmada coğrafi işaretlerin ihmal edilmiş bir konu olduğuna dikkati çekerek, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'ni toplumda farkındalık ve kamuoyu oluşturmak amacıyla düzenlediklerini bildirdi. Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini, ticarette sıkıntılar yaşandığını belirten Baran, "Bunları aşmanın yollarını arıyoruz. Coğrafi işaretler konusunu çıkış yollarından biri olarak görüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğine de değinen Baran, "Bir hazine var burada, farkında değiliz. Coğrafi işaretli ürünler, istihdam seferberliğine en çok katkı sağlayacak unsurlardan birisidir. Coğrafi işaretli ürünlerin istihdam ve ihracatın artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Baran, üniversitelerden zirveye katılım konusunda destek beklediklerini vurguladı. Avrupa ülkelerinin coğrafi işaret konusunda önemli mesafeler aldıklarını söyleyen Baran, coğrafi işaretli ürünlerin Fransa ekonomisine 18 milyar euro, İtalya ekonomisine ise 12-13 milyar euro kazandırdığını hatırlattı. Baran, Türkiye'nin coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünü bulunduğu halde bunlardan sadece 200'ünün coğrafi işaretli olduğunu sözlerine ekledi.

ATO öğrencileri zirveye taşıyacak

Katılımcılara Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi hakkında ayrıntılı bilgiler veren ATO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülkü Karakuş ise, dört mevsimi yaşayan Türkiye'nin endemik türler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirterek, "Endemik türlerin katma değerli hale getirilmesi zorunluluğu var" dedi.

Karakuş, coğrafi işaretli ürünün ekonomik açıdan öneminin yarının yöneticileri olacak gençler tarafından anlaşılması gerektiğine dikkat çekti. Karakuş, zirve kapsamında düzenlenecek Coğrafi İşaretli Ürünler Fuarı'nda isteyen üniversitelere ve meslek liselerine ücretsiz stant tahsis edeceklerini bildirdi. Öğrencilerin zirveye katılımının sağlanması konusunda üniversite ve meslek lisesi temsilcilerinden destek isteyen Karakuş, öğrencilerin zirvenin yapılacağı Congresium'a ulaşımını ve günlük iaşesini ATO olarak karşılayacaklarını söyledi.

Karakuş, Mesut Yar'ın sunuculuğunu yapacağı zirvede 18 farklı oturumda aralarında Kadir Çöpdemir, Ayhan Sicimoğlu, Cem Seymen ve Rafet İnce gibi ünlü isimlerin de yer aldığı 40'a yakın uzman konuşmacının yer alacağını anlattı. Fuarda 81 ile ev sahipliği yapacaklarını kaydeden Karakuş, Ankara Ticaret Odasının standında Ankara'nın ürünlerini sunacaklarını bildirdi.

ATO Yönetim Kurulu Salonu'nda düzenlenen toplantıya Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, TOBB ETÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Ufuk Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Atılım Üniversitesi rektör yardımcıları, YÜCİTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu, dekanlar, bölüm başkanları, öğretim üyeleri, Mesleki Teknik Anadolu Lisesi müdürleri katıldı. Üniversitelerin Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'ne hangi konularda destek vereceğinin ele alındığı toplantıda, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal ile Yönetim Kurulu Üyeleri Vecdet Fehmi Şendil ve Ziya Kemal Gazioğlu da hazır bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ankara Ticaret Odası Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title