Haberler

"Anıza Ekim"E Yoğun İlgi

Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Karlı: "Bu işin başında toprak sürülmeden anıza ekilir mi diyen çiftçiler, bugün anıza direk ekim mibzerleri ile ekim yapabilmek için sıraya giriyor"

Sarayönü'nde uygulanan Toprak İşlemesiz Tarım Uygulaması (anıza direkt ekim), çiftçilerden yoğun İlgi görmeye  devam ediyor.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından desteklenen, Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Ziraat Odası Başkanlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından uygulanan proje kapsamında 2013 ekim döneminin başlaması nedeniyle çiftçilere uygulamalı olarak  "Anıza Direkt Ekim" eğitimi verildi.

Eğitime, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Sarayönü Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü, Projede yüklenici firma sahibi,  İlçe Ziraat Odası danışmanları, Kadınhanı, Karapınar ve çevre köy ve beldelerden gelen çiftçiler ile proje kapsamında uygulamalı ekim yapan örnek çiftçiler katıldı. Programda, Anıza Direkt Ekim Mibzeri tanıtılarak toprak işlemesiz tarım anlatıldı.

Sarayönü'ne ilçesinde yapılan programda,  önce 4 yıldır 200 dekar alanda deneme ekimleri yapan ve büyük başarılara elde eden Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Ahmet Turan'a ait tarlada, kendisine ait anıza direk ekim mibzeriyle yaptığı uygulamalı anlatımda, çiftçilere deneyimlerini aktarırken, anıza direk ekim makinelerini yapan firma yetkilileri ise mibzerin nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak anlattı.

- Doğrudan ekime Konya duyarlı

Konya İl ve Sarayönü İlçe Tarım Müdürleri ise anıza direk ekimle ilgili bilgiler verdi.

Doğrudan ekime Konya'nın duyarlı olduğunu ifade eden Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, projenin benimsenmesinde erozyonun etkili olduğunu söyledi. Konya'nın erozyon anlamında ciddi sıkıntılar çektiğini kaydeden Baydar, anıza ekim yönteminin, erozyonun etkilerini azalttığını, maliyetleri düşürüp verimi arttırdığı için benimsendiğini söyledi. Anıza direkt ekimin 2 bin 150 dekarla başladığını belirten Baydar, bu yıl 30 bin dekar alanın bu yöntemle ekildiğini ifade etti.

Projeye inanmayanlar bugün sıraya giriyor

Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karlı, "3-4 yıl önce çiftçinin büyük endişeleri vardı. Bu işin başında toprak sürülmeden anıza ekilir mi diyen çiftçiler, bugün anıza direk ekim mibzerleri ile ekim yapabilmek için sıraya giriyor. İlk başta rica minnet 100 dekarı zor ektirdik. Bir sonraki sene 3 bin dekara çıktı. Bir sonraki sene 5 bin dekara çıktı. Şimdi 10 bin dekarı bulduk. Tabii bu kolay olmadı. İnsanoğlu 12 bin yıldır toprağı sürüyor. Bu alışkanlıktan vazgeçmek kolay değil. 'İsraf haramdır' diye bir söz var. Toprağı işleyerek zaman kaybediyoruz. Maliyetleri arttırıyoruz. Toprağı bozuyoruz. Artık çiftçilerimiz buna göre düşünsün. Yüzde 70'e varan bir maliyet ortadan kalkıyor. Toprağın organik madde oranı artıyor. Verimi de cabası" dedi.

Çiftçi İbrahim Geçit ise "İlçe Tarım Müdürlüğüne ve MEVKA'ya özellikle teşekkür ediyorum. Bu yöntem hem maliyetleri düşürüyor, hem zamandan kazandırıyor, hem de verimi arttırıyor. Bu sene ben 400 dekar arazimi anıza ekim yöntemiyle ekeceğim" diye konuştu. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Köylere Hizmet Götürme Birliği Seyfettin Baydar Sarayönü Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title