Haberler

Anayasa Mahkemesi'nin İmam Nikahı Kararı Pasinler'deki Aileyi Sevindirdi

Erzurum'un Pasinler ilçesinde, dini nikahla evlendikleri için ceza alan gelin ve damadın ailesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), imam nikahı kıymak için önce resmi nikah kıyma şartını kaldırmasını sevindirici buldu.

Erzurum'un Pasinler ilçesinde, dini nikahla evlendikleri için ceza alan gelin ve damadın ailesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), imam nikahı kıymak için önce resmi nikah kıyma şartını kaldırmasını sevindirici buldu.

Pasinler'in Çakırtaş Köyünden gelin olarak çıkan E.G. ile Karayazı'nın Karaağıl Köyünde E.Y., imam nikahı kıydırarak dünya evine girdi. Bir süre sonra E.G. ile damat E.Y. arasında çıkan anlaşmazlık üzerine gelin hastaneye başvurunca jandarma olaya el koydu. Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi, resmi nikahları olmadığı için gelin ile damat ve imam hakkında 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verdi. Mahkeme, resmi nikahtan önce dini tören yapan sanık çiftin davasıyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören' başlıklı 230'uncu maddenin 5 ve 6'ncı fıkraların iptali için geçen yıl AYM'ye başvurdu.

Resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili başvuruyu esastan görüşen AYM Genel Kurulu, hapis cezasını oy çokluğu ile iptal etti. İki fıkranın iptal kararı 4'e karşı 12 oyla verildi. İptal yönünde oy kullanan AYM üyeleri, nikahsız birlikte yaşayanlara TCK'da her hangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikah yaptırmadan dini nikah kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin Anayasa'nın 10'uncu maddesi, kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin eşit olduğu ilkesine aykırı olduğunu savundu. Bu üyeler, düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu da ifade ettiler.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile basın mensuplarının akın ettiği Pasinler ilçesine bağlı Çakırtaş Köyünde yaşayan gelin E.G.'nin annesi Neriman G., verilen karara sevindiğini bildirdi. Şimdi Karayazı ilçesinde yaşayan kızının ikinci çocuğuna hamile olduğunu, kocası E.Y.'nin ise İstanbul'a çalışmaya gittiğini belirten Neriman G. damadın ailesi ile akraba olduklarını belirtti. Evlendiklerinde her ikisinin de 18 yaşından büyük olduğunu savunan Neriman G., ailenin resmi nikahı ise daha sonra yaptıracaklarını söyledi.

Eşi Şerafettin'in Erzurum'da asgari ücretle bir yerde çalıştığını anlatan evli ve dört çocuk annesi Neriman G. "Damat, 3-4 gün sonra resmi nikah kıydıracağı yolunda haber gönderdi. Kızım, gelin olarak gittiği Karayazı'da bir çorap eksiltmeden geri döndü. Mahkeme, çocuklara hapis cezası verince üzüldük. Şimdi kararı duyunca sevindik" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Pasinler Karayazı Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title