Haberler

Anayasa Mahkemesi, CHP ve HDP'nin Dokunulmazlık Talebini Reddetti

Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi, CHP ve HDP'nin dokunulmazlık düzenlemesine yönelik 'iptal' başvurusunu reddetti.

Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

GEREKÇE ÖĞLEDEN SONRA AÇIKLANACAK

Yüksek Mahkemenin ret gerekçesinin, yazımın tamamlanmasının ardından öğleden sonra açıklanacağı öğrenildi.

376 OYLA KABUL EDİLMİŞTİ

Dokunulmazlıkla ilgili düzenleme Meclis'te 376 oyla kabul edilmişti. Meclis'in kararından hemen sonra HDP'nin tüm milletvekilleri, CHP'den ise Sezgin Tanrıkulu, Haluk Pekşen, Tanju Özcan, Namık Havutça ve Ceyhun İrgil iptal için başvuru yapmıştı.

ANAYASA'NIN 85. MADDESİNE DAYANARAK BAŞVURU YAPILMIŞTI

Başvuruların, Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca yapıldığı bildirilmişti.

Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmesi hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak 7 gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasa, kanun veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Yüksek Mahkemeye başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.

CHP'DEN İLK TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis'te, Anayasa Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine dair kararını değerlendirdi.

Kararı basından duyduklarını, Anayasa Mahkemesi yetkililerinin bile gerekçesi yazılmamış bir kararın nasıl duyulduğuna dair tereddütler yaşadıklarını ifade eden Gök, "Bir görevsizlik kararı verilmişse eğer Anayasa Mahkemesinin, kendisinin görev alanını çok dar yorumladığını düşünüyorum. Anayasa Mahkemesinin, açıkça Anayasa'ya aykırı olan bu anayasa değişikliği konusunda kendisinin görev alanını daha geniş bir yorumla tarif ederek, incelemesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Gerekçeyi görmeden kararı yorumlamanın da doğru olmadığını vurgulayan Gök, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi topu taca atmak istemiştir. Önümüzdeki günlerde, en kısa zamanda gerekçenin tamamlanacağını düşünüyoruz. Bu karar, Anayasa Mahkemesinin özgürlüklere, anayasada yapılan hatalara, kanunlarda yapılan hatalara olan bakış açısının çok daha geniş olmasını gerektiren anlayışla örtüşen bir karar değildir."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Anayasa Mahkemesi Güncel Haberler

500

Yorumlar (82)

DOĞU:

ALLAH TÜRKLERİ CHP NIN KÜRTLERİ HDP NIN FAŞİZMİNDEN KORUSUN

60
15
yanıtYanıtla
ıoı:

ok aldım talebini

yanıt0
yanıt0
yargıç:

akp ve saraya teslim olmuş bir yargı anayasal suçu red ediyor bu ülkede adalet diye birşey kalmamıştır

17
21
yanıtYanıtla
KA AKIL:

GEÇTİ CHP HDP VE HOCANIN PAZARI SÜRÜN KENDİNİZİ PENSİLVANYAYA ANATIKABİRE KANDİLE

8
21
yanıtYanıtla
nusaybinli:

ben nusaybinde evimi bulamıyorum artık bulmak için tapu kastro gelmesi lazım bunun sebebi hdp ve pkk dir alahınızdan bulun inşallah ahirete iki elim yakanızda olur inşallah ermeniler

20
6
yanıtYanıtla
Ahmed:

aynen kardeşim. dua ediyoruz doğu için. Allahu teala hdp ve pkk yı kahru perişan etsin. hpd ve pkk ermeni asıllısır. mayaları oradan geliyor. kürtleri kandırıyorlar.

yanıt4
yanıt4
KRAL21:

ÇOK TA İYİ OLDU SÜPER OLDU MEMLEKETİ BOZAN HERKES CEZASINI ÇEKSİN PİSLİKLER

19
2
yanıtYanıtla
samuray:

selo zorda acil bez lazim

15
6
yanıtYanıtla
Demokrat Mobil-IOS:

Çelişkili bir CHP bin politikaları sonucudur. Hem anayasaya aykırı deyip hem de evet dersen anayasa mahkemesi Meclis çoğunluğuna karşı gelmek istemez

15
3
yanıtYanıtla
Emre Aydın Mobil-IOS:

Çok güzel olmuş on numara beş yıldız

10
8
yanıtYanıtla
Tüm 82 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title