Haberler

    Ameliyat Sırasında Uyanırsanız Ne Olur: Anestezik Farkındalık Nedir?

    Çok çok nadir olsa da (binde bir gibi) genel anestetik ilaçların kullanıldığı operasyonlarda hasta bilincini koruyabiliyor. "Anestezik farkındalık" ya da "anestezik bilinçlilik" adı verilen bu durum, temel olarak ameliyat esnasında uyanılması; yani etrafta olup bitenin ve yapılan işlemlerin farkında olunması anlamına geliyor. Hastalar bu farkında olma durumu sırasında çok yüksek oranda acı hissetmedikleri gibi, bu durum her zaman gerçekleşmeyebiliyor.

    Bazı insanlar neden anestezik farkındalık yaşar?

    Bu durum birkaç nedenden dolayı gerçekleşebilir. Çok sayıda hastalığı bulunan kişilerde görülebildiği gibi, normal anestezi ilacı dozunun kullanılmasının riskli olduğu durumlar neticesinde hastaya az ilaç verilmesi sonucunda da gerçekleşebilir.

    Ameliyat esnasında "uyanırsanız" ne olur?

    Öncelikle buradaki uyanmanın her gün yaptığımız gibi olmadığını belirtmek isteriz. Gözlerinizi, ellerinizi, ayaklarınızı hareket ettiremediğiniz gibi konuşamadığınız için de dışarıdan bakıldığında bilinçsiz ve uyku halinde görünürsünüz. Yani bu farkındalık süresince yalnızca beyniniz uyanık kalır.

    Bu durumu yaşayan insanlar, farklı farkındalık seviyelerini belirtiyor. Bazı insanlar kısa ve belirsiz anları hatırlarken diğerleri tüm ameliyatı hatırlayabiliyor. Hatta bazıları ameliyatta gerçekleştirilen kesme işlemlerinden oluşan baskıyı bile anımsıyor. Fakat elbette, üzücü olsa da, istisnalar yok değil.

    Donna Penner'ın 10 seneden fazla bir süre önce yaşamış olduğu travma, en ufak bir hatırlatmada dahi acısını tekrar yaşamasına sebep oluyor. 55 yaşındaki Kanadalı kadın, 45 yaşına girmeden önce geçirdiği ameliyatta anestezi ilaçlarının tam olarak işe yaramaması yüzünden doktor karın bölgesine ilk kesiği açmadan önce birden uyanmış.

    Uyandığı için ilk başta ameliyatın bittiğini ve doktorların karnı temizlemeye başladığını düşünen Penner, kesik acısını hissettiğinde ameliyatın daha başlamamış olduğunu anlamış. Uyanık olsa da uyuşturucunun etkisiyle hiçbir yerini oynatamayan ve en ufak bir ses bile çıkaramayan kadın, dolayısıyla hiç kimseye haber verememiş.

    Kesik atıldığı sırada dayanılmaz acılar çektiğini söyleyen Donna Penner "İşte tam orda ölecektim, her şeyin bittiği yer orasıydı. Kimse neler yaşadığımı bilmiyordu ve ben de kimseye bir şey anlatamıyordum. Gözyaşı bile dökemiyordum. Çok az da olsa ayağımı oynatabilsem de kimse bunu görmedi." diyor.

    İlk esnada verilen oksijen ameliyat başlayınca kesildiği için nefes alamadığını ve bu sırada öleceğini düşünen Donna, ameliyat sonunda tekrar oksijen verildiğinde gözyaşlarıyla kendine gelebildiğini söylüyor.

    Donna Penner'ınkiler gibi vakaları belgelemeye çalışan çeşitli projeler olsa da, bunlardan en başarılısı Seattle'da bulunan Washington Üniversitesi'ndeki Anestetik Farkındalık Kaydı. 2007 yılında kurulan bölüm, çoğu Kuzey Amerika'dan olmak üzere 340'tan fazla rapor topladı. Her ne kadar bunlar gizlilik çerçevesinde korunsa da yayımlanan bazı detaylar konunun daha iyi anlaşılıp mümkün olduğunca engellenmesi hususunda güzel bilgiler sunuyor.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Haberler

    Bakmadan Geçme

    29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title