Haberler

Akil İnsanların Malatya'daki Çalışmaları

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti, bölgede ilk olarak başladığı Malatya'daki çalışmalarını halk toplantısıyla tamamladı.

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti, bölgede ilk olarak başladığı Malatya'daki çalışmalarını halk toplantısıyla tamamladı.

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti, Malatya'daki son çalışmasında Belediye Konferans Salonu'nda halkın katılımı ile düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan heyet üyesi Prof. Dr. İzzettin Doğan, "Öncelikli olarak önemli olan iktidarın muhalefeti masaya davet etmesi ve çizeceği çerçevenin, getirmek istediği yapının hiç olmazsa ip uçlarını muhalefet ile paylaşması ve önün fikir getirmesine imkan vermesi gerekir. Bu ben denizce olmazsa, olmaz koşuldur. Eğer muhalefet hiçbir bilgi edinemiyorsa, şikayetleri o gibi görünüyor, 'Biz derinliği belli olmayan bir suya nasıl atlarız' diyor sayın muhalefet partisi lideri. Bu yanlış bir yaklaşım değildir. Sayın başbakanında bu konuyu bir el ense çekişi sorunu olarak ele almaması ve toplumsal barış için eğer makul ise, normal akla göre makuldür. Çünkü hiç kimse bilgisine sahip olmadığı bir şeyin hakkında bir şeyler söyleme olanağına sahip olamaz. Ama aynı masa etrafında toplanıp muhalefetin iktidarla iktidarın getirmek istediği yapıyla ilgili tartışması bu yeni yapılacak olan anayasanın da başarı ve şartını da oluşturuyor, Türkiye'de toplumsal huzurunda, barışında şartını oluşturuyor" şeklinde konuştu.

"KARŞILIKLI BİR KONUŞMA ALANI AÇILDI. BU TÜRKİYE'NİN SOSYOLOJİSİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR DURUM"

Heyet üyesi Sibel Eraslan, " Malatya'da 2 gündür şunu görüyorum; çok şey biriktirmişiz içimizde. İnsanların her birinin anlattığı bir dert var, bir elem var, bir keder var. Uzun yıllar susturulmuş olmanın verdiği ıstırapla insanlar ciddiye alarak bizi davet ediyorlar, biz onları davet ediyoruz. Karşılıklı bir konuşma alanı açıldı. Bu Türkiye'nin sosyolojisini değiştirecek bir durum" dedi.

Heyet üyesi Mahmut Arslan ise heyetin değişik fikir ve siyasi görüşü olan insanlardan oluşturulduğu ve bunun bir gönüllü katılım olduğunu ifade ederek, "Biz aynı dünyaya, sorunlara aynı gözle bakmıyoruz. Farklı yerlerden bakıyoruz. Farklı pencerelerden meselelere bakıyoruz. Ama bir tek amacımız var; kan dursun, çatışma dursun. İşte bütün bu acıların, bütün bu ızdırapların, bütün bu yaşanmışlıkların sona ermesi için önce kanın durması, çatışmanın durması ve Türkiye'nin barış iklimini yaşaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"FARKLI KİMLİKLERDENİZ, DEMOKRATİK ÇÖZÜM İÇİN ORTAKLAŞIYORUZ"

Heyet üyesi Zübeyde Teker ise, Malatya'daki 2 günlük çalışmayı değerlendirerek, "Hem beni umutlandırdı, hem de mutlu etti. Bu gittikçe olgunlaştığımız, gerçekten artık bir birimize acı vermekten haz duymadığımızı, bir birimizin acılarını biraz daha derinden hissettiğimiz bir aşamada ortak olarak yeter dediğimiz bir noktaya geldiğimizin mesajıydı. Bu benim için çok önemliydi. Bu çerçevede hareket etmek bizim için önemli. Hakikaten şunu yaşamak çok güzel; farklı düşünüyoruz, farklı hissediyoruz, farklı kimliklerdeyiz. Burada çalışan arkadaşlarda farklı politik görüşlere sahibiz, inanç gruplarındayız, kimliklerdeniz, ama bir şey için ortaklaşmaya çalışıyoruz. O da ne? Bu ülkede vatandaş olarak eşit olmak için demokratik çözüm için evet diyoruz" ifadelerini kaydetti.

Heyet üyesi Abdurrahman Kurt ise Malatya'da olumlu tablolarla karşılaştığını belirterek, herkesin bir birini olduğu gibi kabul ettiğini ve konuşmalarda kimsenin kimseyi rencide etmemeye çalıştığını aktararak, "Malatya Türkiye'nin örnek alacağı bir yer. Bunu başarmış" dedi.

"Herkesin sözünün dinlenmesi gereken yere geldik" diyen Kurt, "Hele bakın bizim yaptığımızı anlayabiliyor mu insanlar? Bizim adamızı akil adamlar koymuşlar, herhalde başta tahmin etmişler, 'Bunların aklı yetmez, hele birde gitsinler esas akıl sahiplerinden akıl alsınlar' diye bizde size geldik. Aklınızdan aklımıza yol istiyoruz. Aklınızdan aklımıza aldığımız yolu esas akıl alması gereken yerlere götüreceğiz. Bizi böyle karşıladığınız için,. Bize böyle kucak açtığınız için teşekkür ediyorum. Allah hepinizden razı olsun" şeklinde konuştu.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Konuşmalardan sonra toplantıya katılan vatandaşların öneri ve sürece ilişkin talepleri alındı. Ancak salonda bulunanlardan iki kişinin sözlü tartışması esnasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginlik esnasında sivil polis ekipleri heyetin etrafını sararak, gelebilecek saldırılara karşı korudu. Ancak salonda gerginlik sona erince polis korumalar normale döndü.

Heyetin sekterliğini yapan Ayhan Ogan, salonda bulunanlara uyarıda bulunarak,

konuşmalar esnasında sataşma yapılmamasını istedi. Ogan, "Gerginliğe kimse yeltenmesin" dedi.

"NE VERDİK DİYE SORDUĞUNUZ ZAMAN ZATEN YANLIŞ BAŞLIYORSUNUZ?"

Toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Heyet Başkanı Can Paker, "Bir defa olayın karşılığında ne verdik diye sorduğunuz zaman, zaten yanlış başlıyorsunuz? Sual şu; Türkiye'de uzun yıllardır insan hakları ihlali var mıdır? Buna hayır diyebileceğiniz birisi var mı? Avrupa İnsan Hakları Mahkemelerinde en çok mahkum olmuş ülke. Peki insan hakları mahkumiyetleri içerisinde Kürt vatandaşlarımızın payı nedir? Yani tabii ki Kürt ve tabii ki Alevi vatandaşlarımız için bu doğru. İnsan hakları ihlallerine uğramıştır. Kavga, gürültü ve savaş bundandır. Barışta karşılık vermeyeceğiz. Barışta sadece herkese insan hakları birey özgürlüklerini vereceğiz. Oda sadece Kürtlere değil, sadece Alevilere değil, bütün Türklere. Çünkü Türkiye'de sadece Kürtler, sadece Aleviler için değil, bütün Türkiye için insan hakları ihlalleri vardır. Meselemiz insan haklarıdır. Dolayısıyla suali hiçbir zaman yanlış koymayalım. N evereceğiz değil, hep beraber nereye gideceğiz" şeklinde konuştu.

"NE KARŞILIĞINDA BU BARIŞ OLUYOR DENİLİYOR"

İHA muhabirine 2 günlük Malatya çalışmasını değerlendiren Akil Adamlar Doğu Anadolu Heyeti Başkanı Can Paker, "Malatya'nı büyük çoğunluğu süreci destekliyor. Tabii ki kafasında sual olanlar var. Ama şu görünüyor ki, insanların çoğu bu savaşın bitmesini istiyor" dedi.

"En çok hangi soruyla karşılaştınız" sorusuna ise Peker, "Ne karşılığında bu barış oluyor deniliyor. Benimde cevabım, hiçbir şeyin karşılığında değil, sadece Türkiye'de insan haklarının yükselmesiyle ilgili olduğunu söylüyorum" dedi.

Belediye Konferans salonundaki toplantıyı AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve kalabalık bir vatandaş topluluğu takip etti.

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti'nin toplantısına heyetten Can Paker (Başkan), Sibel Eraslan (Başkan Vekili), Ayhan Ogan (Sekreter), Mahmut Arslan, İzzettin Doğan, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mehmet Uçum katıldı.

Heyet, Malatya'daki 2 günlük çalışmasını noktalayarak gece yoğun güvenlik önlemleri altında Elazığ'a gitti. Heyetin Elazığ'da 2 gün süreyle yapacağı çalışmanın ardından Van'a, Van'dan da Hakkari'ye gideceği öğrenildi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İzzettin Doğan Sibel Eraslan Türkiye Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title