Haberler

Akib Başkanı Kavak: "Rusya'da Bulunan Cumhurbaşkanımızdan Güzel Haberler Bekliyoruz"

AKİB Başkanı Kavak: "Rusya'da bulunan Cumhurbaşkanımızdan güzel haberler bekliyoruz"

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Medvedev'in bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkan tanıyan kararnameyi imzaladığını, ancak kararnamenin beklentileri karşıladığını belirtti

Kavak: "Sadece, karnabahar, brokoli, soğan, karanfil gibi ürünlerin üzerindeki yasakların kaldırıldığı bilgisini aldık"

"Her zaman olduğu gibi tüm umudumuz Sayın Cumhurbaşkanımızda, güzel haberler bekliyoruz. Dün imzalanan tarım ürünleri kararnamesi bizi tatmin etmedi. Yaş meyve sebze üzerindeki yasaklar halen devam ediyor"

HATAY - Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Rusya'nın bazı tarım ürünlerindeki ithalat yasağını kaldırmasının sektör açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Rusya narenciyedeki ithalat yasağını kaldırdı ancak yaş meyve sebzede devam ediyor, beklediğimiz gibi olmadı. Rusya'da bulunan Sayın Cumhurbaşkanımızdan güzel haberler bekliyoruz" dedi.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, yaptığı açıklamada, Rusya'nın yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir pazar olduğunu belirterek, yaş meyve sebze ihracatının yüzde 45'ini Rusya Federasyonuna yaptıklarını bu yüzden bu pazarın kendileri için oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Kasım 2015 yılında uçak kazası ile Türkiye Rusya arasında gergin bir ortam olduğunu kaydeden Kavak, "Bu gerginlik sonucu Rusya Federasyonu Türkiye'den yaş meyve sebze alınımı durdurmuştu. Ancak 2016 Ağustos ayında Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle kısmen bu yasaklar kaldırılmıştı. Özellikle narenciye üzerindeki yasaklar kaldırıldı. Narenciye bizim Rusya Federasyonuna ithalatımızı açısında önem arz ediyor" dedi.

Dün Rusya'da çıkan tarımsal ürün kararnamesinin yasakları kaldırmadığı belirten Kavak, yasaklar diğer tarım ürünlerinde devam ettiğini, üzüm, domates, nar, kabak, biber, çilek gibi ürünlerde yasağın devam ettiğini hatırlattı. Kavak, bütün ürünlerdeki yasakların kalkması durumunda ihracatın daha da artıracağını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, Rusya Başbakanı Medvedev ile yaptığı telefon görüşmesinde, Medvedev'in bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ithalatına imkan tanıyan kararnameyi imzaladığını ifade ettiğini söyleyen Kavak, "Ancak kararname bizim beklentimizi karşılamadı. Sadece, karnabahar, brokoli, soğan, karanfil gibi ürünlerin üzerindeki yasakların kaldırıldığı bilgisini aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız bildiğiniz gibi bugün Rusya'da, Sayın Putin ile görüşme yapacaklar. Her zaman olduğu gibi tüm umudumuz Sayın Cumhurbaşkanımızda, güzel haberler bekliyoruz. Dün imzalanan Tarım ürünleri kararnamesi bizi tatmin etmedi. Yaş meyve sebze üzerindeki yasaklar halen devam ediyor. Yasakların kalkmasını sektörümüz sabırsızlıkla bekliyor. Sektörümüz açısından büyük bir gelişme olur diye bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ali Kavak Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title