Haberler

"Aileler Günde En Az 1 Saat Çocuklarıyla Oyun Oynamalı"

'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Toran, ailelerin de içinde bulundukları koşullar nedeniyle çocuklarına oyun oynama konusunda yeteri kadar vakit ayıramadıklarını söyleyerek, günde en az 1 saat çocuklarıyla oyun oynamaları halinde çocuklarda oynama sınırını da ortadan kaldırabileceklerine dikkat çekti.

İKÜ Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü öğrencileri, çocuklar için oyunun önemine dikkat çekmek amacıyla 'Yaratıcılık ve Oyun' dersi kapsamında panel, dans gösterisi, defile ve koro performanslarının yer aldığı bir etkinlik düzenledi. 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panelde oyunun tanımı yapılarak günümüzde geçirdiği değişim ve çocuklar için önemi ele alındı. Öğrencilerin konuşmacı olduğu panele öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Mezun olacak olan öğrencilerin sahada çalışırken çocuklara boş zamanlarında oyun oynatmak değil, tüm eğitim sürecini oyunla donatarak gerçekleştirmelerini sağladıklarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Toran, şunları söyledi:

"Öğrencilerimiz yaratıcılık ve oyun gelişimi dersi kapsamında bu etkinliği yaptı. Etkinlikteki temel amaç ve geleneksel bakış açımız şu: 'Boş zamanlarında çocuklar oyun oynuyor'.Hayır; biz aslında oyunun çocukların boş zamanlarında değil, en işlevsel oldukları ve ihtiyaç duydukları zamanlarda oynanmaları gerektiği düşüncesiyle öğretmen adaylarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu etkinliğimizde aslında bir anlamda öğrencilerimizin oyun oynama becerisi, yeterliliği ve çocuklarla birlikte oyun oynama kazanımı baz alınıyor."

AİLELER GÜNDE EN AZ 1 SAAT ÇOCUKLARIYLA OYUN OYNAMALI

Ailelerin çocuklarıyla nitelikli vakit geçirmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Toran, "Aileler son zamanlarda içinde yaşadıkları birçok koşuldan dolayı çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramayabiliyor. Ayırdıkları zamanı daha nitelikli ve donanımlı bir şekilde ayırsalar oyun oynama sınırını da ortadan kaldırırlar. Çünkü çok basit bir oyun bile çocuk üzerinde büyük etki yaratabilir. Aileler en azından günde 1 saat çocuklarıyla oyun oynasınlar. Mutfakta, yatak odasında, salonda oynasınlar ama birlikte oynasınlar bu çok önemli" diye konuştu.

"OYUN ÇOCUĞA UZLAŞTIRMA BECERİSİ KAZANDIRIR"

Oyunun, çocuklara uzlaştırma becerisi kazandırdığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Toran, "Oyun çocuğa yaşadığı toplumla, doğayla, kendi gelişimiyle uzlaşabilme berecisi kazandırdığı için çok önemli. Çünkü siz oyun oynarken doğa ile temas edersiniz ve doğayı tanımaya, kavramaya başlarsınız. Doğanın parçası haline gelirsiniz. Diğer taraftan içinde yaşadığınız kültürü özümsersiniz. Oyun, birlikte yaşayabilme becerisi kazandırır"

"OYUN OYNARKEN ÇOCUK GELİŞİYOR"

İKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim GörevlisiProf. Dr. Belma Tuğrul ise oyunun çocuğun sağlıklı olma durumu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Tuğrul, "Oyun sağlıklı olma durumu; sağlıklı çocuk oyun oynuyor, oyun oynayan çocukta sağlıklı oluyor. Oyun oynarken çocuk gelişiyor. Geliştiği için oyun oynuyor, bu bir döngüdür" dedi.

"ÇOCUK OYUNLA SOSYAL İLİŞKİLERİN PROVASINI YAPIYOR"

Oyunun çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tuğrul, "Oyun çocuğun öğrenme yolu, dünya ile tanışma, kaynaşma, kendisini bulma yolu. Oyun sırasında çocuk yeterliliklerini fark ediyor. Sosyal ilişkilerin rollerinin provasını yapıyor, dilini daha güçlü şekilde kullanmayı öğreniyor. Ona yaşam boyu yardımcı olacak temel becerilerinin öğrenildiği bir arena oyun" diye konuştu.

"TEKNOLOJİYLE BERABER OYUN ALANLARI VE MATERYALLER DEĞİŞTİ"

Genel olarak dünyada çocukların oyunlarıyla ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını aktaran Prof. Dr. Tuğrul, "Artık teknolojiye bağımlı bir dünyadayız. Tabii ki çocukların oyuna olan ihtiyacı bitmedi ama oynadıkları alanlar değişti. Yani artık sokakta değil evde oynuyorlar. Oynadıkları materyaller değişti.Artık daha teknolojik materyallerle oynayabiliyorlar.Daha sanal bir dünyanın malzemelerini kullanıp oynar hale geldiler" dedi.

"AİLELER OYUN OYNARKEN ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE ORTAK OLMALI"

Ailelerin çocuklarıyla zaman geçirme konusunda daha fazla özverili davranmaları gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Tuğrul, şunları söyledi:

"Biyolojik ebeveyn olmak kolay ama çocukla zaman geçirmek, zaman geçirirken de onların ihtiyacı olan boyutta vakit geçirmek çok çok önemli. Nedir o oyun oynamak? Zaman zaman çocuğun oyun arkadaşına ve hayallerine ortak olmak gerekir. Bu sırada çocukları gözlemlemek ve ihtiyaçlarının farkına varıp o ihtiyaçlar doğrultusunda da onları yönlendirecek alanlar yaratmak lazım." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Genç Bakış Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title