Haberler

Ailedeki İlgi Eksikliği Çocuğu Madde Bağımlılığına Yöneltiyor

Güncelleme:

Yeşilay Dergisi, Ağustos sayısında çarpıcı bir konuya daha dikkat çekti.


Aile ortamında ilgisizlik, ihmal ve şiddet içerisinde yetiştirilen çocuğun, psikososyal gelişim evrelerinde duygusal, sosyal, kişilik gelişimi açısından uyum ve davranış sorunları gösterdiği ve bu sorunların çocuğu madde bağımlılığına yönelttiği vurgulandı.
Dergide aile ortamında ilgisizlik, ihmal ve şiddet içerisinde yetiştirilen çocuğun, psikososyal gelişim evrelerinde duygusal, sosyal, kişilik gelişimi açısından uyum ve davranış sorunları gösterdiği ve bu sorunların çocuğu madde bağımlılığına yönelttiği vurgulandı.

Dergide, çocuğun bir sorunu karşısında, her şeyin iyi gideceğini söylemenin, akıl vermenin, dinlememenin, eleştirmenin, suçlamanın ciddi bir iletişim engeli oluşturduğu ifade edildi. Bu yaklaşımların çocuğa hiç yardımcı olmayacağı gibi onun sorununu çözmede bir engel oluşturduğu, sorunu ortaya koymasını ya da açıklamasını engellediği belirtildi. Kendini olumlu tutumlarla ifade edemeyen çocukların madde kullanarak ailesinin ilgisini çekmeyi iletişim yöntemi olarak benimsediğinin altı çizildi.

Dünyaca tanınmış psikolog M. Scott Peck'in çocuk ve aile arasındaki bağı anlatan "Bir çocuk için annesi ve babası dünyayı temsil eder. Çocuk, anne ve babası nasıl davranıyorsa, dünyadaki herkesin de aynı şekilde davranacağını düşünür" sözlerine yer verilen dergide korunmaya, ilgiye ve sevgiye muhtaç olan çocuğun ruhsal ve davranışsal gelişiminin ancak ailenin uygun tutum ve davranışlarıyla sağlıklı olabileceği ifade edildi.

"Yaşam becerileri çocukları koruyor"

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise Yeşilay Dergisi Ağustos sayısı yazısında yaşam becerilerinin çocukları bağımlılıktan koruduğunu söyledi. Öztürk, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu: "Akademik bilgi, beceri ve başarı her ne kadar gerçek hayatta önemli karşılıklara sahip olsa da mutluluk ve huzur için yeterli değildir. Gerçek hayatta mutluluk ve huzur için akademik bilgi, beceri ve başarıdan daha ötesine yaşam becerilerine mutlak surette ihtiyaç vardır. Bu nedenle çocuklarımızla ilgili hayaller kurup, fedakârlıklar yaparken yaşam becerileri konusunda da donanımlı olmalarına yardımcı olmamız, hayata onları hazır hale getirmemiz anne-baba olarak en önemli sorumluluklarımızdandır."

"Sabırlı ve kararlı olunmalı"

25 yıldır çocuk eğitimiyle ilgilenen Avrupa güzelimiz Neşe Erberk de çocuk yetiştirirken sabırlı ve kararlı olmanın şart olduğunu ifade etti. Çocukların ebeveynlerin aynası olduğunu belirten Erberk, "Sevgi ve sorumluluk bilinci çocuğa küçük yaşlardan itibaren verilmelidir. Bu sevgi sadece ailesine olanla sınırlı kalmayıp, hayvanları ve doğayı da içine alan tüm canlılara olan sevgi olarak çocuğa öğretilmelidir. Ayrıca kendi yaş özelliklerine uygun olarak ve yavaş yavaş başarabilme duygusunu tattıracak sorumluluklar verilirse de saygı, başladığı işi bitirme, kurallara uyma gibi kavramlar da kendi ayakları üzerinde durabilme yetisini geliştirir. Bu yüzden söyledikleriniz kadar beden dilinizin verdiği mesajlar da çok önemli. Dolayısıyla endişeli, güvensiz çocuk yetiştirmemek için önce kendinizi rahatlatmanız ve sonra da çocuklarınıza güven mesajları vermeniz gerekiyor. Çocukların özgüvenlerinin gelişimi için bu şart" diye konuştu.

Erberk, şunları kaydetti: "Çocuk yaşta geçirilen travmaların, özellikle sevgisizlik, önemsenmemek ve yalnız bırakılmanın, ileriki yaşlarda sigara ve uyuşturucu madde kullanımına yönelmede etkili olduğu bilimsel olarak ispatlanmış gerçekler. Çocuğun

gelişim özelliklerine göre anlayabileceği hikayesel anlatımlarla, bu maddelerin ruhsal ve fiziksel zararları anlatılmalıdır. Bunun için pedagojik formasyon almış bir profesyonelin anlatım desteğine gerek duyulabilir."

Yeşilay Dergisi Ağustos sayısına "Yaşam becerileri çocukları bağımlılıklardan uzak tutar" dosya konusu ve Yeşilay Çocuk dergisi ekiyle tüm büyük marketler ve kitabevlerinden temin edebilirisiniz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Neşe Erberk Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title