Haberler

ADANA Vaka sayısının arttığı Adana'da maske takma zorunluluğuna uyulmuyor; BİLİM KURULU ÜYESİ UYARDI

Güncelleme:

Vaka sayısının arttığı Adana'da maske takma zorunluluğuna uyulmuyor; BİLİM KURULU ÜYESİ UYARDISağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.

Vaka sayısının arttığı Adana'da maske takma zorunluluğuna uyulmuyor; BİLİM KURULU ÜYESİ UYARDI

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, doğu illerinin geçiş yolu olan Adana'da vaka sayılarındaki artışın beklenen bir durum olduğu belirtti. Prof. Dr. Yeşim Taşova, kişisel koruyucu önlemlerin yeni normalleşme süreciyle birlikte daha az alındığına da dikkati çekerek, "Artışın en önemli nedeni, normalleşmenin çok normal olması. Tabi insanları da anlıyorum, çok uzun süren karantina ve izolasyon dönemindeydiler. Bunun vermiş olduğu sıkıntıdan dolayı normalleşme dönemi içerisinde kişisel koruyucu önlemlerin giderek daha az alındığını görmeye başladık" dedi.

TER DEĞEN MASKE DEĞİŞTİRİLMELİ

Adana sıcaklarıyla birlikte oluşan ter nedeniyle maskenin koruyuculuğunu yitirmesinin de artış sebeplerinden olabileceğine dikkati çeken Taşova, şöyle konuştu:

"Maskesiz insanları görüyoruz. Maskeli olunsa bile Adana çok sıcak bir kent. O sıcak ortam içerisinde maskelerin uygunsuz kullanımı söz konusu. Çene altında, burnun altında olması gibi. Özellikle Adana çok sıcak olduğu için maskeler yüzde uzun süre uygun tutulmuyor. Sürekli olarak indirip çene altına taşıma oluyor ama bunun da yanı sıra çok sıcak bir ortam olduğu zaman terliyor insanlar ve o terle birlikte maske de ıslanıyor. Oysa ki maske de tükürük ter gibi şeyler varsa o maskenin değiştirilmesi gerekiyor. O yüzden daha fazla maske kullanmak ve daha fazla maskeyi değiştirmek gerekiyor. Bu Adana'daki artışın etkilerinden biri olabilir. Adana'da gerçekten çok sıcaklar oldu. Şimdi şu sıralar nem de arttı. Bu tür cerrahi maskelerin 4 satte bir değiştirilmesi gerek. Ancak 4 saatten önce ter, tükürük gibi maskeye bulaşmış birşey varsa o maske hemen değiştirilmelidir."

ARTIŞ, YAŞLILAR İÇİN TEHLİKELİ

Yaşlı ve risk grubundaki vatandaşlar için vaka sayısı arttıkça tehlikenin daha da artacağına işaret eden Taşova, el hijyeni uyarısında bulunarak, "Bu grup genellikle kendini daha iyi koruyor. Riski olanlar durumun farkında ama ortamda artacak olursa sıkıntı olabilir. O yüzden maskelerin doğru kullanımı, el hijyeni ve sosyal mesafenin korunması son derece önemli. Özellikle el hijyeni kurallarının çok aksadığını görüyorum. Maskeye el hijyeni sağlanarak dokunulması gerekiyor. Her yere dokunduğunuz el ile maskeye dokunduğunuz zaman bu da önemli bir risk oluyor. Kolonya ve alkol bazlı el dezenfektanlarını ihmal etmemek gerekiyor. Evlerin temizlenmesi, havalandırılması gibi önlemlerin de titizlikle alınması gerekiyor" diye konuştu.

YATAK KAPASİTESİ YÖNÜNDEN ŞANSLIYIZ

Yoğun bakım yatak kapasitesi olarak Adana'nın şanslı illerden olduğuna değinen Taşova, "Hem Balcalı Hastanesi olarak hem Şehir Hastanesi hem de özel hastaneler olmak üzere ilk dönemlerde oldukça katkı sağlandı. O anlamda bir sıkıntı olacağını çok öngörmüyoruz. Ancak bütün bu olay vaka artış hızına bağlı. Mümkün olduğu kadar onlara olan ihtiyacı azaltmak için hasta sayısını ve özellikle riskli gruptaki bulaşı azaltmak gerekiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Balcalı Hastanesi Taşova Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title