Haberler

Adana'da "Çamlık Arsası" Tartışmaları

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda Görüşülen Beyazevler Mahallesi'ndeki 42 Dönümlük "Çamlık Arsası"nın İmara Açılması Konusu, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri Arasında Tartışmalara Neden Oldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda görüşülen Beyazevler Mahallesi'ndeki 42 dönümlük "Çamlık arsası"nın imara açılması konusu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasında tartışmalara neden oldu.

Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in başkanlığında yapıldı. Toplantıya; meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gazeteciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıya geçilmeden önce Şırnak'ta dün terörist saldırı sonucu şehit olan 13 asker için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Toplantıda haftalardır Adana gündemini meşgul eden Beyazevler'deki 42 dönümlük "Çamlık arsası" olarak bilinen arazinin imara açılması konusu ele alındı. Tuncel, toplantıda konuyla ilgili tarafların itirazlarını dinleyeceklerini, toplantı sonucunda teklifin kabul edilebileceğini, değişikliğe uğrayabileceğini ve reddedilebileceğini söyledi.

Oylamaya geçilmeden önce konu hakkında görüşlerini bildiren sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasında ise zaman zaman tartışmalar yaşandı. TMMOB Adana Şubeleri adına konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Ali Olgun, arazinin yeşil alan pozisyonunun turistik otel ve çarşı olarak değiştirilmek istendiğini belirterek, arazinin Adana'nın akciğeri olduğunu, vatandaşların ziyaret ettikleri bir mesire alanı olduğunu ve kentin kimliğine saygı için yok edilmemesi gerektiğini söyledi. Arazinin yeşil alan fonksiyonunun kaldırılmasının İmar Kanunu'na da aykırı olduğunu belirten Olgun, "Halkın kullanımına kapalı ve kent mantığına aykırı olarak ticari veya turistik alan olarak yapılan pozisyon değişikliği kente ve doğal çevrenin korunmasına ve yeşile vurulan bir hançer olacaktır. İmar eski haline dönüştürülmeli ve çamlık alan her yurttaşın gönül rahatlığıyla gidip oturabiliceği bir örnek park haline getirilmelidir. Biz bu yanlışa karşı 'hayır' oyu verilmesini ve bu kent suçuna ortak olunmamasını istiyoruz" dedi.

Çamlık arsasının imara açılmasının yatırım ve istihdamı artıracağını savunan Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, modern bir kentin sadece yeşil alanlarının olmayacağını, otel, çarşı ve iş yerlenin artması gerektiğini söyledi. Hiçbir ülkenin tarımla kalkınma gerçekleştirmediğini belirten Baş, "Yeşil alanla kalkınma olmaz. Kalkınma yatırımla, sanayi ile olur. Biz teşvik ve yatırımları konuşmalıyız. İşadamalarının önü açılmalı. Adana'nın payına düşen 3 milyar dolarlık yatırımları çekebilmesi için otellere, kongre merkezlerine ve toplantı salonlarına ihtiyacı var. Oteller ve iş yerleri bacasız sanayidir. Üretimi, yatırımları ve istihdamı artırmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Öğlen saat 12.00'da başlayan toplantı, akşam saatlerine kadar devam etti.

Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, "Yönlendirme olmaması" gerekçesiyle katılmadı. Durak, bir bölümünde 5 yıldızlı otel, üstünde döner lokanta ve altında çarşı olarak belediye meclisinden oy birliğiyle geçen imar değişikliğini, çevre örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin itirazları üzerine bir kez daha görüşülmek üzere belediye meclisine iade etmişti.

(HT-MT-MT-Y)

08.10.2007 18:09 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title