Haberler

Açık Sütler Hastalık Saçıyor

Güncelleme:

Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi maalesef gelişmiş ülkelerin gerisinde. Aradaki tüketim farkı, özellikle içme sütünde belirgin bir şekilde görülmektedir. Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan birçok Avrupa Birliği ülkesinde ve Avustralya'da 100 kg'ı aşan, ABD ve Kanada'da ise 100 kg'a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketiminin Türkiye'de henüz 25-26 kg civarlarında olduğunu belirtti.
Ülkemizde kullanılan sütlerin yüzde 40'lık bölümü ise açık sütten oluşuyor!

Kişi başı yıllık 25-26 litre süt tüketimi ile Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyor. Ülkemizde zaten çok az süt tüketiliyor. Ne yazık ki tüketilen bu sütlerin yüzde 40'lık bölümü ise açık sütten oluşuyor.

Sağlığa uygun olmadığı halde halen Türkiye'de satışına devam edilen açık sütler birçok hastalığa neden oluyor.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan; Sağlıklı ve organik yaşam olgusunda artış meydana gelmesi ile beraber halkımızda açık sütün sağlıklı ve doğal olduğu inancı oluştuğunu ancak bu durumun toplum sağlığı açısından bir risk oluşturabileceğini belirtti.

Açık sütlerde 1 mililitrede 100 binden fazla bakteri bulunuyor!

Topluma doğal, organik ve sağlıklı süt olarak tanıtılan,açıkta satılan işlenmemiş sütlerin alınmasının tavsiye edilmediğini belirten Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan, yapılan araştırmalara göre açık sütlerde 1 mililitrede 100 binden fazla bakteri tespit edildiğini bildiriyor. Ayrıca açık sütlerde bulunan bu zararlı bakterilerin tifo, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

Açık süt kaynatıldığında B1, B2, B12 vitaminleri ve folik asit kayboluyor!

Açıkta satılan çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmesinin tavsiye edilmediğini belirten Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan; kaynatıldığında ise sütte mevcut bulunan B1, B2, B12 vitaminleri ve folik asit olmak üzere pek çok vitamin kayıpları meydana geldiğini; ancak paketli süt tüketildiğinde sütün içerisindeki besin değerlerinden azami olarak faydalanılabilineceğini belirtti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Yörsan Gıda Avustralya Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title