Haberler

ABD, Ankara'nın Arkasından İş Çevirdi! Türk Heyetini Oyalayıp YPG'yi Silahlarla Donattı!

Güncelleme:

ABD'ye giden Türk heyetinin tam döndüğü gün Trump'ın YPG'ye ağır silah verilmesini öngören tasarıyı onaylaması 'Türkiye'nin arkasından iş çevirdiler' yorumlarına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın ziyareti öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ABD'de 4 gün boyunca temaslarda bulundu. Ziyaret öncesi en çok konuşulan konulardan biri ise ABD Başkanı Trump'ın YPG'ye ağır silah verme kararını onaylayıp onaylamayacağıydı. Trump kararı onayladı.

MASADAKİ ÖNEMLİ KONULAR

Türk heyetinin ABD'ye ziyaretinin en önemli nedenleri arasında Suriye sorunu, Fetullah Gülen meselesi ve YPG ile ABD'nin ilişkileri yer alıyordu. Rakka operasyonu da masadaki önemli konulardan biriydi.

ABD TÜRKİYE'NİN ARKASINDAN İŞ ÇEVİRDİ

Görüşme sırasında olumlu gelişmeler de yaşandı. Türk heyeti Rakka planını ABD'lilere sunarken ABD'liler de bu plana olumlu yaklaştı. Hatta Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile telefonda görüşen ABD Savunma Bakanı Mattis, "Amacımız Rakka'yı almak için Türklerle beraber çalışmak." bile dedi.

Ancak Mattis'in bu açıklamalarından sonra çok da sürpriz olmayan bir gelişme yaşandı. ABD Başkanı Trump, YPG'ye ağır silah verilmesini öngören kararı onayladı. Türkiye'nin Rakka operasyonuna YPG ile katılmayacağını bilen ABD, üstüne bir de teröristleri ağır silahlarla donattı. Bu durum "ABD Türkiye'nin arkasından iş çevirdi" yorumlarına neden oldu.

TÜRK HEYETİ DÖNERKEN KARARA İMZA ATTI

Türkiye'nin sert itirazlarına rağmen bu kararı alan ABD, zamanlama konusunda da şüpheler uyandırdı. Öyle ki karar tam Türk heyetinin yurda döneceği gün alındı. Alınan bu kararın ardından gözler önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Erdoğan-Trump görüşmesine çevrildi.

ERDOĞAN WASHINGTON'A GİDECEK, TRUMP'LA YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ile ilk yüz yüze görüşmesini 16 Mayıs'ta Washington'da yapacak. Görüşmenin ana gündem maddesini ise Türkiye'nin ABD tarafından PYD/YPG'ye verdiği desteği kesmesi oluşturacak. Ancak Erdoğan daha Washington'a gidip, gerekçelerini bizzat Trump'a anlatamadan, ABD Başkanı kararını verdi ve Suriyeli Kürtlere ağır silah verilmesine ilişkin talimatı imzaladığını duyurdu. Erdoğan-Trump görüşmesinde YPG'ye yapılan silah yardımı geniş yer tutacak.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Donald Trump Türkiye Rakka Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title