Haberler

ABD'den Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili ilk analiz: Koronavirüse karşı yüzde 94 etkili

Güncelleme:

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısıyla ilgili olarak ilk analizlerini paylaştı. Kurum, aşının ilk dozdan sonra yüzde 52 oranında etkili olduğunu, ikinci dozun uygulanmasından sonra ise bu oranın yüzde 94'e ulaştığı vurgulandı. Ayrıca raporlama döneminde de 6 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Koronavirüs dünya genelinde can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşılar için verilecek resmi onayda. Pfizer ve BioNTech'in beraber geliştirdiği koronavirüs aşısı, onay süreci için Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvurmuştu.

FDA, aşıyla ilgili incelemelere dair bugün ilk analizlerini paylaştı. Reuters'ın aktardığı ilk bilgilere göre aşının 16 yaşından küçükler, hamileler ve bağışıklık problemi olan kişiler için güvenli olduğu sonucuna varmak için eldeki verilerin yeterli olmadığı belirtildi.

SON DOZDAN 7 GÜN SONRA ETKİLİ

Aşının ilk dozu uygulandıktan sonra koruma oranının yüzde 52 olduğu belirtilirken, ikinci dozun uygulanmasından sonra ise bu oranın yüzde 94'e ulaştığı vurgulandı. Son dozun vurulmasından 7 gün sonra ise, aşının hastalığı önlemede oldukça etkili olduğu düşünülüyor.

6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan aşıyla ilgili verilerin raporlama aşaması sırasında 4'ü plasebo grubundan olmak üzere 6 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Aşı uygulanan ve hayatını kaybeden kişilerden birinin obezite problemi ile damar sertliği yaşadığı, ilk dozdan üç gün sonra yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Amerika Birleşik Devletleri Koronavirüs Pfizer Haberler

500

Yorumlar (18)

Aşı:

Aşı yapılan 100 kişiden ölenlerden 4’ünün plasebo aldığı 2’sinin gerçek aşı ile aşılandığı ifade ediliyor. Doğruysa eğer halihazırda öldürücülüğü %2 olan bu hastalıkta aşının gerçek anlamda hiçbir etkisi olmamış demektir. Yanlış anladıysam düzeltin lütfen.

21
2
yanıtYanıtla
Zümrüt:

Ne yani Prof. Ugur Bey yanlış biliyor sen mi dogruyu biliyorsun. Madem bu kadar biliyorsun neden gerçek anlamda etkili olan aşıyı yapmiyorsun.???ancak salgina care bulmaya calisani elestiriyorsunuz. Adam gece gunduz calismis bir aşı yapmış, emek vermiş...

yanıt3
yanıt9
YOK ARTIK:

Zümrüt sen unvanlara çok takılıyorsun heralde. Almanya''da üretilen ''Mucize ilaç'' denilen thalidomide''i de profesörler üretti o kadar ünvanlara takılıyorsan. Yine aynı şekilde geliştiren kişinin Türk asıllı olmasından kaynaklanan bir ortak yan olması sebebiyle kendini de kolayca ikna etmişsin anlaşılan. Bu şekilde herhangi bir rasyonel sebebe dayanmadan direkt savunmak çok saçma bana sorarsan. Şu an bir piyasada tonla aşı geziyor, insanlar umut arıyor onlar da umut satıyor ama baksan 3. faz y

yanıt1
yanıt1
osman:

aşı yaptıranların yüzde 94''ünde etkili olmuşsa, bunların, rakam olarak, kaç kişi olduğunu da bilmek lazım. yüz kişi mi aşı yaptırmış, bin kişi mi on bin kişi mi? bunu bilmek lazım. misal: eğer 10 bin kişi yaptırdıysa, 9400 kişide etkili olmuş, 6 sı ölmüş, öbür 594 kişide de etkili olmamış (ama hala hayatta) demek. ama bu haber sanki yüzde altısı (veya yüzde dördü) ölüyormuş gibi okunuyor.

5
1
yanıtYanıtla
...:

Yüzde 94 başarılı olmuş diyor 6 kişi öldüyse demekki 100 kişiye uygulanmış 6 sı ölmüş. Ben böyle anladım. Aşıyı yapmasalardı da bence yine 100 kişiden 6 kişi ölürdü. Sanki 100 kişinin kesin hepsi ölecekti de 6 ya düşürmüş gibi aşı. Böyle bir bilimsellik yok saçma

yanıt0
yanıt0
Roni:

Tamam aşı yapmış ama o aşıdan insanlar ölmüş sende bunu anlamiyormusum

1
4
yanıtYanıtla
asd:

aşıdan dolayı değil, coronadan dolayı.

yanıt0
yanıt0
fatih:

yazının ıcerıgını oku 3 kısıye plesebo yani ası yapılmamıs aslında 1. ılk dozdan 3 gun sonra yanı tam koruma gerceklesmeden. Dolayısıyla ası yapıldı öldü diye birsey yok. yazının tamamını lutfen okuyunuz.

yanıt0
yanıt2
kazım:

herkes aşı olsun kalan sağlar bizimdir ülkebatıyor

4
0
yanıtYanıtla
emre gazi han:

Aşı öldürülemeyen virüs ailesinden Aıds gibi, Aşı virüsü öldürmüyor geçici olarak vucudun virüse karşı antikor üretmesini sağlıyor yine kendi vucudun bu virüsü yeniyor eğer aşıya rağmen metabolizma antikor üretmezse yada 3 yada 4 ay sonra etkinliği geçerse yine bu virüsle başbaşasın demektir.

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title