Haberler

ABD Büyükelçisi PKK'ya Seslendi: Silahlarınızı Bırakın!

Güncelleme:

Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nin üçüncüsü dün Nevali Otel'de düzenlendi.

ABD Büyükelçisi John Bass, "Şiddetin durması gerekiyor. Bunun ilk adımı, en önemli adımı da PKK'nın şiddeti bırakıp, şiddete son verip silahlarını bırakmasıdır. Gelecekte herkesin huzur ve barış içerisinde yaşayacağı bir ortam yaratmak için, müzakere masasına oturup sonuca varmaları için, PKK'ya silahlarını bırakmaları için çağrı yapmaya devam ediyoruz" dedi.

Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nin üçüncüsü dün Nevali Otel'de düzenlendi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ŞUTSO) ev sahipliğinde düzenlene toplantıya ABD Büyükelçisi John Bass, Adana Amerikan Konsolosu Linda Stuart Specht, ŞUTSO Başkan Vekili Halil Akkaya, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sait Kaya ve Güneydoğu'da görev yapan iş kadınları katıldı. Toplantıya ABD Büyükelçisi John Bass'ın PKK konusunda yaptığı çıkış damgasını vurdu. Hükümetin PKK'ya karşı yürüttüğü mücadele kapsamında çıkışlar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürekli Batı Dünyası'nı PKK'ya destek vermekle suçluyordu. Büyükelçi Bass'ın Urfa'da yaptığı çağrı, Erdoğan ve Hükümeti sevindirecek türden oldu.

AKKAYA: KADINLARIMIZIN EKONOMİYE KATILIMLARININ DESTEKLENMESİ GEREKMEKTEDİR
Toplantıda konuşan ŞUTSO Başkan Vekili Halil Akkaya, Türkiye'nin 2023'te kişi başına milli gelirin 25 bin dolar olarak hedeflendiğini hatırlatarak, "Bilindiği üzere hükümetimizin 2023 yılında kişi başı 25 bin dolar milli gelir ile dünyanın 10 büyük ekonomisinin arasında olma hedefi var. Bu hedefe ulaşabilmek adına atılacak adımların başında ise kadınlarımızın ekonomiye katılımlarının desteklenmesi gerekmektedir. İnanıyoruz ki, kadınlarımızın sağlıkta, eğitimde, ekonomik alanda ve sosyal hayatta olmaları toplumu her yönden güçlendireceği gibi hedeflere ulaşılması konusunda da önemli bir destek unsuru olacaktır. Kadınlarımıza istihdam sağlanması adına tüm sektörlerin ve her eksimin değişik bir vizyon ortaya koymasını bekliyoruz" dedi.

AKIL: BU ÇALIŞMALAR OLUMLU SONUÇLAR VERMEKTEDİR
Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, "Gördüğümüz kadarıyla ülkemizde iş hayatına atılan kadınlarımızın moral ve motivasyon sağlamak, yeni iş kurmak isteyen kadınlarımıza da cesaret vermek adına bu gibi zirveler, çalıştaylar, toplantılar oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Kadınlarımızı bu hizmetlerden haberdar etmek biz yerel idarecilerin göreviyken, toplumuzu haberdar etmek de siz değerli sivil toplum kuruluşlarına, kadın geliştirme derneklerine, yani sivil toplum kuruluşlarının görevi olarak ifade etmekteyiz" diye konuştu.

BASS: ARZU ETTİĞİNİZ ŞEYLERİ GERÇEKLEŞTİRME GÜCÜNÜZ VAR
İngilizce, Türkçe ve Kürtçe salondakileri selamlayarak konuşmasına başlayan ABD Büyükelçisi John Bass, "İnanıyoruz ki, kadınların sağlıkta, eğitimde, sosyal hayatta ve ekonomik alanda olmaları toplumu her yönden güçlendirecektir ve kadınlar ailelerinin sesi olacaktır. Demokrasilerde kadınların eşit şekilde seslerini duyurması kendi vatandaşları için daha da güzel ve güçlü bir gelecek inşa etmesi demektir. Kısa bir zamandan beri Türkiye'de yaşıyorum, bu kısa zaman içerisinde kadınların toplum içindeki gücünü gördüm. Maalesef iki şey gördüm. Bunlardan bir tanesi kadına yönelik şiddetin yoğunlaşmasıydı. Fakat diğer şey pozitifti. Kadınların kendi ekonomilerini daha da güçlendirme ve aynı zamanda vatandaşlarınızın eğitimini daha da ileri götürme gücünü gördüm. Toplumunuzu daha ileriye götürme ve toplumda arzu ettiğiniz şeyleri gerçekleştirme gücünüzün olduğunu gördüm. Siz sadece yeni bir nesil inşa etmiyorsunuz ve kendinize yatırım yapmıyorsunuz aynı zamanda başarılı ve girişimci bir nesil de inşa ediyorsunuz. Yıllar içinde sizin başarılarınızı görmeyi arzu ediyorum. Bu ülkenin, bu bölgenin ve bizim paydaşlarımızın size ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
ABD Büyükelçisi John Bass, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Bass, PKK'ya seslenerek silah bırakmalarını istedi.

'PKK'YA SİLAHLARINI BIRAKMALARI İÇİN ÇAĞRI YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ'
ABD Büyükelçisi John Bass, barış ve huzurun sağlanması için PKK'ya silah bırakmaları konusunda çağrı yapmaya devam edeceklerini belirterek, "Öncelikle Şanlıurfa'da olmaktan ne kadar memnun olduğumu söylemek istiyorum. Bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'ni Şanlıurfa'da, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği içerisinde. Bu konferans süregelen çabamızın bir sonucu, Türk vatandaşlarının gelişimi için yaptığımız ve özellikle bu bölgenin ekonomik gelişmesi için süregelen çabalarımızın bir sonucudur. Şanlıurfa'daki bu seyahatimde özellikle Balıklıgöl gibi burayı çok farklı kılan yerleri görmekten çok memnuniyet duyuyorum. Çünkü burası, burayı çok farklı insanların görmesi gereken bir yer haline getiriyor. Maalesef görüyorum ki, daha az ziyaretçi var Şanlıurfa'da ve bunun da açıkça Güneydoğu'da devam eden şiddetten kaynaklandığını düşünüyorum. Güneydoğu'daki çatışma ortamı çok uzun süredir devam ediyor. Şiddetin durması gerekiyor. Bunun ilk adımı, en önemli adımı da PKK'nın şiddeti bırakıp, şiddete son verip silahlarını bırakmasıdır. Gelecekte herkesin huzur ve barış içerisinde yaşayacağı bir ortam yaratmak için, müzakere masasına oturup sonuca varmaları için, PKK'ya silahlarını bırakmaları için çağrı yapmaya devam ediyoruz" dedi.

'AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, DEAŞ'E KARŞI BİRÇOK GRUBU DESTEKLİYOR'
Büyükelçi John Bass, "Türkiye'de birkaç kişi tarafından öne sürülen bazı düşünceleri düzeltmeme burada fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim. İlk olarak DAEŞ'in bize karşı ortaya koyduğu sorun karşısında Amerika Birleşik Devletleri çok endişelidir. Dolayısıyla tüm koalisyon ortaklarımızla buna Türkiye'de dâhil, DAEŞ'i Türkiye sınırından kovmak için, küçültmek için DAEŞ'in sahip olduğu toprağı, alanı azaltmak için uğraşıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, DEAŞ'e karşı birçok grubu destekliyor. Suriye Arap Koalisyonu adında desteklediğimiz Suriye Arap Koalisyonu adı altında savaşan Araplardır. Onlara özel ekipmanlar sağlıyoruz. YPG ile ilgili olan armaları giyen askerlerimizin, onlara danışmanlık veren bazı askerlerimizin giydiği üniformaların çok konuşulduğunu birkaç gündür biliyorum. Bunlar izin alınmadan Pentagon'un sözcüsünün de bildirdiği gibi, bu kişisel hareketler izin alınmadan yapılmış hareketlerdir ve düzeltilmişlerdir. DAEŞ'e karşı yürütülen savaşta bu bir politika seçimini yansıtmamaktadır. Amerika'nın bir politika seçimi değildir. Dolayısıyla Türk hükümeti ve Türk askeriyle, ordusuyla çok yakın çalışıyoruz. Nasıl planlar yapabiliriz, nasıl operasyonlar yapabiliriz. Hem Kilis'e hem etrafındaki yerlere hem de Türkiye'nin içindeki bazı topluluklara zarar veren bu DAEŞ'i nasıl Türk sınırından uzaklaştırabiliriz, atabiliriz diye" şeklinde konuştu. (Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Yaşam Politika Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title