Haberler

Uzmanlar, kamusal alanlar için getirilen sigara içmek yasağının haklı gerekçeleri tek tek sıraladı

Güncelleme:

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin tamamında koronavirüsle mücadele kapsamında kamuya açık alanlarda sigara içmeyi yasakladı. Uzmanlar, sigara kullanılan ortamlarda virüsün daha kolay yayıldığını belirtirken, sigara kullanan kişilerin maskelerini uygun bir biçimde takmadıklarından ötürü, ya virüsü kaptıklarını ya da bulaştırabildiklerini söylüyor.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs vakaları, her gün artmaya devam ederken, önce 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmalarına kısıtlama getirildi, ardından kamuya açık alanlarda sigara içmek yasaklandı.

BİLİM KURULU ÜYESİ ÖZLÜ: DUMANI ÜFLERKEN VİRÜS DAHA UZAK MESAFEYE YAYILIYOR

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigara içilmesi virüsün yayılmasını kolaylaştırdığını söyledi. Özellikle dış mekânlarda insanların karşılıklı sigara içip sohbet ederken virüsü birbirlerine enfekte ettiğine işaret eden Özlü, "Dumanı üflerken virüsü daha uzak mesafeye yayabiliyor. Pandemi döneminde sigara içilmesi korunmayı aksatıyor, içenler başta olmak üzere insanları tehlikeye atıyor." ifadelerini kullandı.

PROF. RECEP TEKİN: KORONAVİRÜSLÜ BİRİNİN DUMANI ÜFLEMESİ PASİF İÇİCİLERE DE VİRÜS BULAŞTIRIYOR

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin de, sigara içilen ortamlarda koronavirüsün bulaşmasının daha hızlı olduğuna vurgu yaparak, "Koronavirüs damlacık ve hava yoluyla bulaştığı için bu tip bir ortamda aslı kalmasını etkileyen faktörlerden bir tanesi de duman olabiliyor. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda sigara, nargile dumanının arttığı alanlar, koronavirüs açısından risk oluşturabiliyor. Sigara içilen kapalı ortamlarda pasif içiciler var ise onlar açısından risk oluşturabiliyor. Sonuç itibari ile solunum yoluna temas etmiş dumanın koronavirüslü birinin dumanı dışarı üflemesi ile birlikte ortamda diğer kişiler açısından her ne kadar sigara içmeseler de pasif içici durumda olmaları nedeniyle koronavirüs kapabilir." diye konuştu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KAMUSAL ALANLARA SİGARA İÇME YASAĞI GETİRMİŞTİ

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine koronavirüs genelgesi göndermişti. Buna göre, yarından itibaren tüm illerde işlek cadde ve sokaklarda sigara içme yasağı getirilecek. Kararın, sigara içtiği için maskesini indiren kişiler nedeniyle alındığı açıklandı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (14)

Yetmez ama evet:

En isabetli karar bu diyebiliriz.

4
4
yanıtYanıtla
KAFALAR KARIŞIK:

İnşallah karar kalıcı olur. Sigara içenler içmeyenlere büyük saygısızlık yapıyor. Ben yolda o kokuyu çekmek zorunda değilim. Sigara içen kendi özel alanında içsin sadece artık.

4
4
yanıtYanıtla
Tayfun:

İyi karar, umarım korona sürecinde kalmaz ve tüm zamanlara yayılır,

3
4
yanıtYanıtla
leduni:

Uzmanların canı cehenneme

2
3
yanıtYanıtla
Kerim:

Para bitti devlet yeni gelir kaynağı arayışında

2
1
yanıtYanıtla
TÜRKh:

Hadi oradan insanların korona ve sigaradan ölmesinde dolayı alınan bu doğru kararın neresi menfaat mis sigara satışı olmadan devlete bir kazanximi var sen git onu kulahima anlat

yanıt1
yanıt1
evet:

açık konuşalım. tamamen boş iş. kimse kurallara uymuyor. tedbir olsun diye birşeyler yasaklanıyor. ama kimse yine uymayacak. özgürlüklerini sınırlayan kuralları bizim millet uygulamaz.

2
0
yanıtYanıtla
yenı mı aklınıza geldı:

degısık ınsanlarız gercekten normal nefes agzından cıkmasın dıye maske taktırırken duman ıle daha kalıcı ve daha kolay yayılacagını bılmıyor muydunuz yoksa belirli sayılar gelsın sonramı yapalım dedınız canlarım?

0
1
yanıtYanıtla
Vatandas:

Bu ne simdiiii

1
0
yanıtYanıtla
/// :

Allah aşkına apartman önlerinde apartman içlerinde iş yerlerinin girişlerinde wc lerde bu sigara içme işi son bulsa adam banka fırın eczane vs. önünde dışarıda sigara içiyor sıra beklediği için onunla bekleyen bir çok kişiyi sigara dumanına maruz bırakıyor maske takmış yolda gidiyorsunuz önünüz sıra giden birisinin içtiği sigara dumanına maruz kalıyorsunuz alanın daha da genişletilmesini bekliyoruz herkes alışkanlıklarını keyiflini kimseyi rahatsız etmeden kendisi yaşasın sokaklar ortak alanımı

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title