Haberler

8. If Uluslararası İstanbul Hazır Giyim Fuarı... - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: ''Türk Firmaları Artık Dünyada Marka Olmaya Başladı''

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk firmalarının artık dünyada marka olmaya başladığını söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk firmalarının artık dünyada marka olmaya başladığını söyledi.

Beylikdüzü Tüyap'ta düzenlenen 8. IF Uluslararası İstanbul Hazır Giyim Fuarının açılışında konuşan Tüzmen, 12 aylık ihracatın program hedeflerinin üzerinde olduğunu ve 80 milyar doları geçtiğini bildirdi.

Bu hedefe ulaşmada tekstil ve konfeksiyonun payının çok büyük olduğuna dikkat çeken Tüzmen, ''Tekstil ve konfeksiyon ihracatı 20 milyar dolar. İhracatın dörtte birini bu sektör üstlenmekte'' dedi.

Türkiye'nin şartlarının dünyanın en ideal konumunda bulunduğunu ifade eden Tüzmen, ''Komşularımızla beraber bu coğrafyada dünya ticaretine önemli katkılarda bulunmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Tüzmen, miktar endeksinde aşağı doğru, fiyat endeksinde yukarı doğru gidişat olduğunu belirtti.

Türkiye'de moda ve markanın yaratılmasında güzel eserler oluşturulduğunu söyleyen Tüzmen, artık Türk firmalarının dünyada marka olmaya başladığını vurguladı.

İstanbul'un moda merkezi haline getirilmesine de değinen Tüzmen, önümüzdeki günlerde İstanbul'da moda enstitüsü açılacağını bildirdi.

Tüzmen, ''Artık hepimiz başka bir gerçeği görmeliyiz. Bizim kalkınmamızda birlik ve beraberliğin çok büyük önemi var '' dedi.

-TASARIM İHRACATI-

Açılışta konuşan İtalyan Ulusal Moda Birliği Başkanı Mario Boselli de ''Türkiye'nin tekstil ve hazır giyimini önemsiyoruz. Çok rekabetçi bir ülkesiniz ve bize de çok yakında bulunuyorsunuz. Ayrıca ülkeniz, İtalya için tasarım ihracatı gerçekleştirebilmek açısından da bir destinasyon'' diye konuştu.

Dünya Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Vassilis Masselos da fuardaki gelişmeleri etkilenerek tespit ettiğini söyledi.

İpekyol'un yaklaşık bir ay önce Atina'da mağaza açtığına işaret eden Masselos, ''Türkiye'deki markaların gelişimi de bizi etkiliyor'' dedi.

Masselos, tasarımdaki gelişmelerin sanayi bazında da desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin başka alanlarda da geliştiğine dikkat çeken Masselos, iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam edeceğine inandığını kaydetti.

-MODA ENDÜSTRİSİNDE LOJİSTİK MERKEZ-

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye'nin 1970'lerin sonunda atölye düzeyinde girdiği hazır giyim macerasının bugün dünyanın en büyük moda firmalarını yarattığını söyledi.

Orakçıoğlu, ''Bugün moda endüstrisinde dünyanın en büyük lojistik merkezlerinden biriyiz. Türkiye'den ürün alabilirsiniz, tasarım alabilirsiniz, koleksiyon alabilirsiniz, fikir alabilirsiniz. Türkiye gerçek bir moda devi olacaktır. İnanmayanların tek yapması gereken beklemek'' dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ise sektörün Türkiye'de her zaman piyasanın bir adım önünde olmayı başardığını, toplamda 2 milyon istihdam sağlayan sektörün, yaptığı ithalatın 6 katını ihraç ettiğini vurguladı.

Yalçıntaş, İTO olarak sektör adına yaptıkları bir ankette en büyük sıkıntı olarak ilk sırada ithal edilecek mallara standart getirilmesi, ikinci sırada pazarlama imkanlarının geliştirilmesi, üçüncü sırada ihtisas gümrüklerinin açılması, dördüncü sırada da ihracatçılara özel kredilerin açılmasının geldiğini, enerji ve istihdam konusunun daha alt sıralarda yer aldığını anlattı.

-KUR-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da tekstil ve hazır giyim sektörünün başardığı işlere Türkiye'de inanmayanların bulunduğunu belirtti.

Satıcı, ''Halbuki bizim yaptığımız işler çok ölçülebilir. Sektör 20 milyar dolar ihracat yapıyor. Bunu hangi gözün görmediğine, hangi aklın inanmadığına biz hayret ediyoruz'' deye konuştu.

Bunun sanal olmadığını, hayatın gerçeklerinden alınan bir hikaye olduğunu söyleyen Satıcı, sektörün istihdam yarattığını, döviz ürettiğini ve moda endüstrisine geçmeye çalıştığını kaydetti.

İTO'nun yaptığı sektör anketine de değinen Satıcı, ''Herhalde anketin yapıldığı denekler içinde üretici ihracatçı daha azdı. Türkiye'nin birinci sorunu kur. Bizim sıkıntımız, düşmanımız, Türkiye'de uygulanan yüksek faiz, düşük kur politikası. Bu lobilerle hep birlikte mücadele etmeliyiz'' dedi.

Kurda sert bir düzeltme olduğunu, birden kur lobilerinin devreye girmesiyle, 2 aylık sürede Türkiye'yi tekrar tersine döndürdüklerini belirten Satıcı, ''Merkez Bankası Para Kurulu toplanıyor, kur lobileri Merkez Bankasının faiz artırması gerektiğini pompalıyor. Bunların hepsi Merkez Bankası kurlarının üzerine yaratılan baskıdır. Bunları gündemden kaldırmamalıyız, yoksa ağaçlar gibi ayakta ölürüz'' görüşünü dile getirdi.

Fuarın gala defilesini, ''Amazonlar'' koleksiyonu ile moda tasarımcısı Evrim Timur yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title