Haberler

5. Roma Türk Film Festivali Başladı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Festivalin kırmızı halı geçişinden detay görüntüler

Festival Onursal Başkanı Ferzan Özpetek'in açıklamaları

Detay görüntüer

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin'in açıklamaları

Detay görüntüler

-İstanbul için saygı duruşu

-Açılış konuşmalarından detaylar

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Roma Türk Film Festivali, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda önceki gün gerçekleşen terör saldırısı sebebiyle sade bir tören ve "Annemin Yarası" filminin gösterimiyle açılış yaptı.

Roma'da ilki 2011 yılında yapılan ve o günden bugüne gelenekselleşen Roma Türk Film Festivali'nin beşincisi, Roma'nın ünlü Villa Borghese bahçeleri içindeki Casa Del Cinema salonlarının evsahipliğinde, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ve Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği işbirliğiyle hayata geçti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda önceki gün meydana gelen terör saldırısı sebebiyle önceki yıllarda yapılan ve bu yıl da aynı şekilde planlanan festival, öncekilerin aksine bu yıl çok daha sade bir törenle kapılarını Romalı sinemaseverlere açtı.

Oyuncu Melike Yalova'nın Casa del Cinema'nın açık hava sinemasında sunuculuğunu yaptığı tören, İstanbul'daki terör saldırılarında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başlarken, onursal başkan Ferzan Özpetek, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ve Casa Del Cinema Direktörü Giorgio Cosetti kısa birer açılış konuşması yaptı.

Özpetek, terör saldırısından dolayı bu yılki festivali hiç yapmamayı da düşündüklerini ama sonunda daha sade bir şekilde yapma kararı aldıklarını ve bu yılki festivalde öncekilerin aksine gösterilen filmlerin oyuncularının aralarında bulunmadığını söyledi.

Büyükelçi Sezgin de barbarlara karşı en iyi yanıtın kültür-sanat ile verilebileceğini belirterek, terör saldırısından sonra kendilerine büyük destek veren İtalyanlara teşekkür etti.

Festivale evsahipliği yapan Casa Del Cinema Direktörü Cosetti, mekanlarının bu festivalin ilk iki versiyonuna evsahipliği yaptığını anımsatarak, iki senelik aradan sonra yeniden ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından 18 yaşına geldiğinde kayıp ailesini bulmak için yetimhaneden ayrılan Salih'in umudun peşindeki hikayesini konu alan, başrollerinde Meryem Uzerli, Ozan Güven, Bora Akkaş ve Belçim Bilgin'in rol aldığı "Annemin Yarası" filmi, gösterildi.

İlginin yüksek olduğu, festivalin açılış gecesine, Roma Türk Film Festivali Onursal Başkanı Ferzan Özpetek, Festival Başkanı Serap Engin, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Azerbaycan'ın Roma Büyükelçisi Mammad Ahmadzada, festivalde gösterilecek olan Venedik Jüri Özel Ödüllü Abluka filminin yönetmeni Emin Alper, oyuncu Deniz Çakır, Annemin Yarası filminin yapımcısı Zümrüt Arol Bekçe ve çok sayıda sinemasever katıldı.

-Onursal başkan Özpetek

Festivalin açılışında kırmızı halıdan geçen onursal başkan ve usta yönetmen Ferzan Özpetek, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu 5. sene çok hoş giden bir festival. Bu sene yapmak istemedik, iptal etmek istedik. Öyle bir karar aldık. Sonra hep beraber, Türkiye'den gelecek oyuncularla, yönetmenlerle, bakanlıkla hep birlikte düşündük. İtalyanların çok merakla Türk filmlerini izlemek için beklediğini, bize aylardır devamlı olarak ne zaman başlıyor, hangi filmler gelecek diye sorduklarını biliyoruz. Böyle bir olayın amacı zaten bizim hiçbir şey yapmamız. Bize hiçbir şey yaptırmamak. Hayatımızı kapatmak. Hepimizin büyük acısı var" ifadelerini kullandı.

Özpetek, yaşanan olayı kaldırmanın çok zor olduğunu bununla beraber inat amacıyla olmasa da bu festivali yine de yapmak istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çok öfke var hepimizin içinde. Üzüntü öfkeye, kızgınlığa dönüştü. O yüzden ben pek iyi yapalım dedim. İtalyanlara filmlerimizi gösterelim. Ama uzun bir süre hayatımızda bayramlar olmayacak. Yakında bir bayramımız da geliyor. Şeker bayramı geliyor. Bayramlar olmayacak hayatımızda uzun bir süre. Ben öyle görüyorum. Yani her şeyin ölçüsü değişiyor kafamızda. Onu başardılar ama bize bir şey yaptırmamayı başaramayacaklar. Yani hayat devam ediyor, edecek de. Bilincimiz de hayatını kaybedenlerle… "

-Büyükelçi Sezgin-

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin de bu yılki festivali İstanbul'daki olaydan ötürü çok buruk bir şekilde açtıklarını dile getirerek, "Bu festival bir gelenek haline geldi ve Türkiye-İtalya kültürel ilişkileri zemininde çok önemli bir yer edindi. Bunun aynı zamanda bir şölen-bayram havası vardı. Tabi o bayramı kutlayamıyoruz. Ama bu önemli kültürel faaliyeti 2 gün önce İstanbul'da gerçekleştirilen barbarlığa bu yönde bir cevap vermiş olacağız. Bu, Türk ve İtalyan halklarını birbirlerine yaklaştıran bir etkinlik. İtalyan halkı da son olaydan sonra Türkiye ile çok kuvvetli bir dayanışma sergiledi" diye konuştu.

3 Temmuz Pazar gününe kadar sürecek festival, Annemin Yarası, Abluka, Sivas, Kalandar Soğuğu, Sarmaşık, Baskın, Muhsin Bey, Ali Baba ve 7 Cüceler gibi Türk sinemasının klasik, uluslararası boyutta ödüllendirilmiş ve son dönemde öne çıkan filmlerini Romalı sinemaseverlerle buluşturacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ferzan Özpetek Adnan Sezgin Türkiye Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title