Haberler

49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Sonuçlandı

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen "49. Lise Öğrencileri Araştırma projeleri Yarışması Ödül Töreni" gerçekleştirildi.

Törene, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları İzmir Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Serdar Korukoğlu, ilçe milli eğitim müdürleri, yarışmaya katılan okulların müdür ve öğretmenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Yarışmaya Ege Bölgesi'nden okullar katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Bu gün burada ödüle layık görülen genç araştırmacıların, gelecekte dünya çapında ses getirecek çalışmalara imza atacağına inanıyorum. Bu tür yarışmalar, Türkiye'nin gelecek hedeflerine ulaşmasına ve geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesine önemli katkı sağlayacağını biliyorum" dedi.

Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na ilginin giderek arttığını söyleyen Prof. Dr. Budak, "Bu yarışmalar, sizlerin, temel ve sosyal bilimler alanlarında çalışmalar yapmanızı teşvik ediyor. Bilgi ve becerilerinizi geliştirmenize olanak sunuyor. Yarışmaya İzmir Bölgesi'nden 883 başvuru yapıldığını öğrendim. Önümüzdeki yıllarda İzmir Bölgesi'ndeki başvuru sayısının artmasını arzuluyoruz" diye konuştu.

"Ulusal ve uluslararası değerlerin bilincindeler"

Geleceğin yaşamının teknolojik ve dijital yaşam olacağının altını çizen Prof. Dr. Budak, "Teknolojinin getireceği devrim niteliğindeki gelişmelere genç nesli hazırlamak biz yöneticilerin ve eğitimcilerin en önemli görevidir. Ulusal ve uluslararası değerlerin bilincinde, sosyal ve kültürel yönü güçlü, bugünü yaşayan ve geleceği planlayan niteliklere sahip olacağınızdan şüphem yok. Akıllı fabrikaların, makinaların ve robotların neler getireceğini tahmin bile edemiyoruz. Aynı zamanda, dijital çağın sınırsız-uçsuz bir alan olduğunu da biliyoruz. İşte bu nedenle yeni teknolojileri, yeni dijital gelişmeleri çok iyi kavramak durumundayız" dedi.

TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları İzmir Bölge Koordinatörü ve Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Müdürü Vekili Prof. Dr. Serdar Korukoğlu, TÜBİTAK'ın bilimin yayılması ve bilim insanlarının desteklenmesi konusunda çalıştığını vurgulayarak, "İlk defa sanayi odaklı lisans bitirme ve yazılım proje yarışmaları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Öğrencileri bilim araştırmalarını teşvik etmeyi ve çalışmalara yönlendirmeyi hedefliyoruz. Genç yaşta bilim ve araştırma yapmayı teşvik ederek bilimin topluma yayılmasının sağlanmasını arzuluyoruz. 12 farklı alanda başvuru gerçekleştiriliyor. Bu sene toplamda yaklaşık 16 bin proje başvurusu gerçekleştirildi. İzmir Bölgesi'nden ise 883 projeyle başvuruldu" dedi.

"Bu gençlik, dünyada ses getirecek ürünler icat edecek"

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise "İzmir Bölgesi'nde bilimle ve üretimle alakalı, sadece Türkiye'ye değil, dünyaya söz söylemekle alakalı çok değerli, üreten bir gençliğin geldiğini görüyoruz. Bu gençlik, dünyada ses getirecek müthiş ürünlerin icat edilmesiyle, patentinin alınmasıyla, buluşların yapılmasıyla ilgili özgüveni yüksek, zeka noktasında asla şüphe duymadığımız bir gençliktir. İstikameti bu coğrafyaya bu topraklara hizmet olan bu öğrenciler, bayrağını dalgalandırmaktan mutluluk duyacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ismini dünyada gerçekten müthiş bir şekilde duyuracak bir gençliğin, varlığını hep birlikte görüyoruz" diye konuştu.

Yarışmada Biyoloji Dalında Birinciliğe; Kürşad Güzelkaya, Buse Bolat, İpek Akyol, Nilüfer Kemer, Zeynep Su Selçuk ve Melisa Parlak layık görüldü. Coğrafya Dalında; Ecenur Güner ve Ece Gürsoy birinci olurken, Değerler Eğitimi Dalında ise Firdevs Ece Gölcük, Dilber Yaprak, İrem Nur Doğru ve Aleyna Nur Tanış ilk sırada yer aldı.

Fizik Dalında; Zeynep Özkundakcı, Mesuthan Cerit ve Ali Eren Er Kimya Dalında; Uygar Eraslan, Atakan Berk, Çağıl Yetiş ve Cem Yeşil Kodlama Dalında; Harun Ersöz ve Bilal Bakartepe; Matematik dalında; Mehmet Efe Akça, Müge Şenay ve Mert Ataol Viran birincilik ödülünü kazandılar.

Psikoloji Dalında; Zeynep Candan ve Deniz Çamlıkaya, Sosyoloji Dalında; Süleyman Gürkan Emre, Sıla Özinan ve Eylül Şimşek; Tarih Dalında; İsmail Eren Kanaç, Yavuz Selim Azman ve Metin Karakeçili; Teknolojik Tasarım Dalında; Umut Orhan, Okay Yantur ve Bahadır Alp Selay; Türk Dili ve Edebiyat Dalında ise; Pınar Ece Opan, Ali Emre İnce birinciliği kazandı.

Yarışmacılara ödüllerini; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İzmir Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Serdar Korukoğlu verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ege Üniversitesi Necdet Budak Ömer Yahşi İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title