Haberler

3. Vangölü Havzası Sempozyumu

Hakkari'de, Yaklaşık 40 Bilim Adamının Katıldığı "3. Vangölü Havzası Sempozyumu" Düzenlendi.

Hakkari'de, yaklaşık 40 bilim adamının katıldığı "3. Vangölü Havzası Sempozyumu" düzenlendi.

Hakkari Valiliği'nin ev sahipliği yaptığı ve İstanbul Üniversitesi Avrasya Arkeoloji Enstitüsü, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Van 100. Yıl Üniversitesi, Çekül Vakfı ile TMMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi'nin işbirliğiyle İl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyuma 40'a yakın bilim adamı katıldı.

Hakkari ve çevresiyle ilgili tarih, coğrafya, arkeoloji, sanat tarihi, edebiyat, mimarı ve el sanatları gibi çeşitli konular hakkında bilgilerin verildiği sempozyum sonrasında elde edilen bilimsel verilerin bir kitap haline getirileceği bildirildi. Sempozyumun, Hakkari'nin sahip olduğu zengin tarihi ve kültürel değerlerin yurt içi ve yurt dışında tanıtılması bakımından büyük önem arz ettiği bildirildi.

Bugün İl Kültür Merkezi'nde ilk ayağı başlatılan ve 3 gün devam edecek olan sempozyuma Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Oktay Belli, Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, Yrd. Dr. Galip Kerimoğlu, Erkan Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Rıfkı Sındır, Prof. Dr. Sadettin Tombul, Prof. Dr. Metin Tuncel, Yrd. Doç. Dr. Adnan Çevik, Yrd. Doç. Dr. Hasan Geyikoğlu, Öğretim Görevlisi Rahmi Tekin, Prof. Dr. Gönül Çantay, Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, Dr. Ali Murat,

Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Yalçın Karaca, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top ile Dr. Kemal Özkurt katıldı.

Bilim adamları; Hakkari bölgesinde prehistorik kaya üstü resimleri ve bulunan kabartmalı dikili taşlara toplu bakış, Van Gölü'nün güneyinde bulunan anıtsal mimarlık anıtları dev evleri, Van Gölü havzasının morfometrik özellikleri, Van Ovası ve çevresinde jeomorfolojik birimler ile arazi kullanımı arasındaki ilişkiler, geçmişten günümüze Hakkari şehri, Ortaçağ'da İslam coğrafyacılarına göre Van Gölü havzası, Karakoyunlar'ın Van Gölü çevresindeki faaliyetleri, Ortaçağ'da Ahlat'ın gerilemesinin sebepleri,

Doğu Anadolu Türk mimarisinde süsleme, Nahçıvan Mümine Hatun Kümbeti bahçesindeki koç koyun heykel forumlu mezar taşları, Kelekom Köprüsü, Albayrak köyü Saint Bartholomeus Manastırı, Hakkari kültürel varlıkları üzerine gözlemler ve mezar taşlarında yazı ve içerik konularını slayt gösterimleriyle anlattı.

Sempozyumda bir konuşma yapan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Hakkari'nin ilk defa rekor düzeyde bilim adamını ağırladığını belirtti. Vali Nasuhbeyoğlu, "Hakkari'ye gelen ve bize tarihi konularda bilgi veren bilim adamlarımıza yöre halkı adına teşekkür ediyorum. Hakkari tarihi ve kültürel güzellikleriyle meşhurdur. Hakkari kilim, cevizi, balı, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle tam bir turizm cennetidir. Eşi benzeri olmayan harikalar diyarı doğa furyası bulunmaktadır. Yöredeki kadın ve kızlarımız kilimi

gözleri kapalı olarak büyük bir özenle dokumakta ve kilimleri dünyaca ün kazanmıştır. Hakkari artık dünyanın kilim merkezi haline gelmiştir. Eğitim, sağlık, ulaşım ve köye yönelik hizmetlerde hizmetler en üst seviyelerdedir. Huzur ve güvenin hakim olduğu Hakkari'de gün geçtikçe her alanda büyük gelişmeler yaşanmaktadır" dedi.

Vatandaşların ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sempozyum sonrasında bilim adamları İl Kültür Merkezi salonunda açılan ünlü fotoğrafçı Nesrullah Müezinoğlu'nun doğal güzellikleri ve insan manzaralı konulu fotoğraf sergisi, kilim atölyeleri ile Biçer Mahallesi'nde bulunan tarihi meydan medresesi, Zeynelbey türbesi ile tarihi kızıl künbet mezarlığını ziyaret etti. Değişik illerdeki üniversitelerden bilim adamlarının katıldığı sempozyumun 3 gün süreceği bildirildi.

(FT-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title