Haberler

3. Türki Amerikan Kongresi Başlıyor

(TAA), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu'nun (TUSKON) desteğiyle düzenlediği Türki Amerikan Kongresi, açılış resepsiyonuyla başlayacak.

ABD'de Türk toplumunu temsil eden 6 federasyon ile 200'ün üzerinde derneğin çatı kuruluşu Türki Amerikan Birliği'nin

(TAA), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu'nun (TUSKON) desteğiyle düzenlediği Türki Amerikan Kongresi, açılış resepsiyonuyla başlayacak.

Washington'daki JW Marriott Oteli'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenecek kongreye, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler ile ABD'den çok sayıda hükümet yetkilileri, milletvekili ve senatörler, büyükelçiler, işadamları, çokuluslu şirket, uluslararası kuruluş ve sivil toplumu kuruluşu temsilcileri, özel sektör yetkilileri, uzman, akademisyen ve gazeteciler katılacak.

Türk dünyası ile ABD arasındaki siyasi, sosyal ve ekonomik bağların güçlendirilmesine yönelik oturum ve etkinliklere sahne olacak kongrenin bu yılki teması, "enerji, ticaret ve kalkınma" olarak belirlendi.

Bu bağlamda kongre, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler ile ABD arasındaki mevcut ortaklığın geliştirilmesi, ekonomik işbirliğinin artırılması, Türk ve Amerikan firmaları arasında uzun vadeli girişimleri destekleyecek yeni fırsatların ortaya çıkarılması üzerine odaklanacak.

Kongre, bugün Potomac Nehri'nde özel teknede düzenlenecek açılış resepsiyonuyla başlayacak. Resepsiyonda, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın Washington Büyükelçileri'nin de birer konuşma yapması öngörülüyor. Yarın da sabahki açılış konuşmalarının ardından, Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerine yönelik oturumlar düzenlenecek. Kongre, gün boyu sürecek oturumların ardından akşamki kapanış galası ile sona erecek.

Kongre kapsamındaki gala ve oturumlarda konuşma yapması öngörülen isimler arasında, ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık lideri Nancy Pelosi, ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, İş Dünyası ve Tarım'dan Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats, ABD Dışişleri Bakanlığı Güney ve Orta Asya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Robert Blake, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gibi birçok seçkin davetli de yer alıyor.

-"100'ü aşkın heyet var"-

Kongrenin açılışı öncesinde basın toplantısı düzenleyen TAA Başkanı Faruk Taban, kongre için Türkiye ve yurtdışından gelen heyetlerin sayısının 100'ü aştığını belirterek, katılım seviyesinin, ABD'deki üç büyük diaspora olan Afro-Amerikalılar, Asyalılar ve Hispaniklerin düzenlediği programlardan hiç de aşağı kalır yanı olmadığını dile getirdi.

ABD'de Türki kökenli bir federal milletvekilinin olmamasına rağmen böyle bir seviyeyi yakalamış olmalarında, TAA'nın bünyesinde barındırdığı yerel organizasyonların gayretlerinin ve eyaletlerin yönetimlerinin yetkilileriyle birebir geliştirdikleri diyaloğun önemli rol oynadığını ifade eden Taban, ABD'deki 50 eyaletin 45'inin meclislerinde her iki ülkeden milletvekilleri ve işadamlarının katılımlarıyla resepsiyonlar düzenlediklerini, farklı eyaletlerde karşılıklı iş hacmini artırmaya dönük 40 civarında dostluk grubu oluşturduklarını, Türkiye'deki kentler ile ABD'deki kent ve eyaletler arasında 20 tane "kardeşlik" anlaşmasını hayata geçirdiklerini anlattı.

Taban, "ABD çapında en uç eyaletlere bile gidilip oralarda bir Türki varlığının ortaya konulması fevkalade önemli, çünkü böyle bir şey yapılmamış daha önce" dedi.

-"Farkındalığı artıracak"-

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de kongrenin, ABD'de Türkiye ile ilgili farkındalığı artıracağına inandıklarını söyledi.

TUSKON olarak Türkiye'de yapılmayanları yapmaya çalıştıklarını dile getiren Meral, sözlerine şöyle devam etti:

"Yaptığımız her hareketin Türkiye'ye ilave bir katma değer oluşturmasına özen gösteriyoruz. Bu anlamda dünyadaki boşlukları, bu tür iş dünyası adına değerlendirmeye çalışıyoruz. ABD de dünya ekonomisinin dörtte biri... ABD'de olmayan birinin 'dünyada varım' demesi mümkün değil. Ama bizim de şu anda tam manasıyla Amerika'da olduğumuz henüz söylenemez. Geçmiş dönemlere göre epey mesafe katedilmesine rağmen hala istediğimiz düzeyde bir farkındalık oluşturamadığımızı biliyoruz. Farkındalık arkasından imajı, itibarı getiriyor, itibar da bizler için önemsediğimiz Türk ürünlerine ilgiyi, alakayı, güveni ve daha yüksek bir fiyat verilmesini getiriyor. Bu da Türkiye'nin refahına katkıda bulunacak. Aynı şey Türkiye için de önemli. Yani biz her iki ülkede de karşılıklı farkındalığın daha artırılması, ön yargıların kırılması, yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun da daha fazla etkileşimle olacağına inanıyoruz. Bu amaçla ABD'yi önemsiyor, yıllardır sistematik şekilde ABD ile ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz."

Meral, bu bağlamda TUSKON olarak geçen yıl ABD'deki 20 eyalete 23 işadamı heyeti gönderdiklerini belirterek, bunun açık arayla, ABD'ye yönelik en etkin ve en güçlü fiili iş dünyası çalışması olduğunu kaydetti.

Kongrenin, kendilerinin çok önemsediği ticaret, yatırım ve ekonomik ilişkileri geliştirme amacına katkıda bulunacağına inandıklarını ve bu nedenle de destek verme kararı aldıklarını ifade eden Meral, "Bu önemli toplantının Türkiye ile ilgili ABD'deki farkındalığı ciddi şekilde artıracağına inanıyoruz" diye konuştu.

Meral, kongrenin, Ermeni meselesinin de çözümüne katkıda bulunacağına inandıklarını ifade ederek, "Bu toplantının, karşılıklı etkileşimle, özellikle Türkiye için her sene bir sorun olan, 2015'te daha büyük bir sorun olmasını düşündüğümüz bu Ermeni meselesinin de daha barışçı bir yaklaşımla, daha diyalog yöntemiyle çözülmesine gerçek anlamda katkıda bulunabilecek bir girişim olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Tarkan Demir - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

washington namık tan türkiye Politika Güncel Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title