Haberler

Ulucanlar Cezaevi'nin 135 yıllık çeşmesinden 'zula' çıktı

Güncelleme:

Ankara'da, 135 yıllık tarihi Hapishane Çeşmesi, Altındağ Belediyesi tarafından restorasyona alındı. Türkiye'nin en önemli cezaevi Ulucanlar Cezaevi'nin hemen yanındaki çeşmeden bir dönem orada kalan mahkumlara ait olduğu düşünülen kesici aletler zulası çıktı.

Altındağ Belediyesi, günümüzde müze olarak ziyarete açık olan Ulucanlar Cezaevi'nin önündeki 135 yıllık Hapishane Çeşmesi'nde restorasyon çalışması başlattı. Hassas bir şekilde kazı yapan ekipler, çeşmenin hemen yanında zulalanmış halde duran aletler buldu. Parçaları hemen çıkaran işçiler, çeşmeye saklanan malzemelerin kesici aletler ve oksitlenmiş şişler olduğunu görünce şaşkına döndü. Uzun yıllar önce çeşmeye zula yapılan aletlerin bir dönem cezaevinde kalan mahkumlara ait olduğu tahmin ediliyor.

Ulucanlar Cezaevi'nin 135 yıllık çeşmesinden 'zula' çıktı

"UZUN YILLARDIR ORADA OLDUĞU ÇOK NET"

Cezaevi ile ilişkili bu eşyaları da Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde sergileyeceklerini belirten Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı, "Altındağ'da 135 yıllık Hapishane Çeşmesi ile yaklaşık 250 yıllık Öksüzce Çeşmesi'ni restore etmeye başladık. Ulucanlar Cezaevi Müzemizin hemen yanındaki Hapishane Çeşmesi'nin restorasyonu sırasında bazı kesici aletler bulundu. Çeşmeden böyle bir şey çıkması bizi oldukça şaşırttı. Uzun yıllardır orada olduğu çok net. Çeşmeden çıkan kesici aletleri Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde bu tür aletlerin sergilendiği alana koyacağız" ifadelerini kullandı.

Ulucanlar Cezaevi'nin 135 yıllık çeşmesinden 'zula' çıktı

PEK ÇOK DÖNEME ŞAHİTLİK ETTİ

Ulucanlar cezaevi ayrıca 1925'ten 2006'ya kadar Türk demokrasi tarihine ve pek çok önemli döneme şahitlik etti. Bülent Ecevit'ten Osman Bölükbaşı'na, Nazım Hikmet'ten Necip Fazıl'a, Yusuf Aslan'dan Muhsin Yazıcıoğlu'na kadar pek çok ismin yolu buradan geçti. 1 Temmuz 2006'da kapatılan cezaevi daha sonra restore edilerek müzeye dönüştürüldü. Cezaevindeki o dönemin koşullarına göre düzenlenen müzenin içerisinde mahkum olan ünlü isimlerin kişisel eşyaları da yer alıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Altındağ Belediyesi Ulucanlar Cezaevi Altındağ Haberler

Bakan Yerlikaya'dan Emniyet Müdürü'nün sakız çiğnediği görüntülere tepki: Gereğini yaparım

Bakan Yerlikaya'dan Emniyet Müdürü'nün sakız çiğnediği görüntülere tepki: Gereğini yaparım

Kuledeki 'şantaj' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdırdı: Bu işi ivedilikle çözün, sorumluları hesaba çekin

Kuledeki "şantaj" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdırdı: Bu işi ivedilikle çözün, sorumluları hesaba çekin

Otomobil almayı düşünenler dikkat! Şarj edilebilen hibrit araçlara ÖTV indirimi geldi

Otomobil almayı düşünenler dikkat! Şarj edilebilen hibrit araçlara ÖTV indirimi geldi

Bakmadan Geçme

26 TEMMUZ TV YAYIN AKIŞI || Bugün televizyonda neler var? TRT1, ATV, Kanal D, Show TV, TV8, Star TV, NOW BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 26 Temmuz günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Tuğba Şenoğlu neden kadrodan çıkarıldı? Filenin Sultanları kadrosunda değişiklik! Tuğba neden yok? UEFA Ülke puanı sıralaması son durum || Ülke puanı sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada? 26 TEMMUZ HAVA DURUMU || Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji Genel Müdürlüğü il il hava durumu tahminleri 11 üniversiteye yeni rektör atandı! Hangi üniversitelere rektör atandı? PARİS OLİMPİYATLARI BAŞLIYOR MU? Paris Olimpiyatları'nda Türk sporcular ne zaman yarışacak? Paris Olimpiyatları'nda Fransız koşucunun açılış törenine başörtüsüyle katılmasına izin verilmedi! Olay ne, ne oldu? CUMA MESAJLARI || En güzel, anlamlı, kısa, ayetli, dualı ve hadisli cuma mesajları MasterChef Türkiye ana kadroya giren 12. yarışmacı kim oldu? MasterChef kim kazandı? 26 TEMMUZ HAMSTER KOMBAT GÜNLÜK ŞİFRE KOMBO | Hamster Kombat yeni şifre ne, nasıl kullanılır? Hamster Kombat nedir? CUMA NAMAZI NASIL KILINIR? Cuma namazı kaç rekat? Adım adım cuma namazı kılınışı 26 Temmuz Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Cuma namazı İstanbul, Ankara, İzmir'de kaçta? İL İL CUMA NAMAZI SAATİ 26-27 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 26-27 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! 11 üniversiteye rektör ataması yapıldı, üst düzey bürokratlar görevden alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! 11 üniversiteye rektör ataması yapıldı, üst düzey bürokratlar görevden alındı

500

Yorumlar (20)

vatandaş:

onlar eski devirlerden kalma şimdi daha modern olanları vardır çünkü izinli çıkıp daha evine gitmeden hasmını haledenler var herhalde içeri girselerde bellerinden hiç çıkarmıyorlar.

21
0
yanıtYanıtla
Gardiyan:

Görün kader mahkumlarının ne kadar mahsum olduğunu.

15
5
yanıtYanıtla
mahkum:

boş boş konuşma: sen o şartlarda yaşasan senide görürdük

yanıt5
yanıt4
Garibiyan:

Onları taşıyan kader mahkumlarını içerde yaşatmak istemeyenlerin köpeğide olabilir. Gardiyanlar ve zabıtalar gerçekten ne iş yaptıklarına anlam veremediğim meslek gurupları

yanıt2
yanıt10
İstatistik:

Ne kadar pislik insan varsa hepsi orada bazı suç suz olanlar hariç

yanıt1
yanıt1
BAŞKAN 8:

GARDİYANI İSTEDİĞİ GİBİ OYNATMA MAHKUM OLARAK HOBİLERİMİZİN ARASINDAYDI . . KARDIYANLAR İSE EVE GİTMEDEN GELİR BİR İSTEĞİMİZ OLUP OLMADIĞI SORARLARDI . . BİR SAKAL ALMAK İÇİN . .

yanıt0
yanıt3
Sabri abi:

O cesme cezaevinin 25 30 metre onunde mahalle cesmesidir..oraya mahkumların ulasmasi pek mümkün değil..belki mahkum yakınları göruse girerken aramadan gecemiceğıni dusunduklerinden oraya gommus olabilirler

15
2
yanıtYanıtla
beyinsiz:

olur mu aaaa ne ayıp. mahkumlar öyle şeyler yaparlar mı hiç. . . .

12
4
yanıtYanıtla
Xyz:

Aynen, memurlar yapmıştır.

yanıt0
yanıt1
Adolf:

Fetöcülerdir muhakkak onlardan her şey beklenir

4
10
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title