Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yıl dönümü Sakarya, Bolu, Bartın, Zonguldak, Karabük ve Düzce'de coşkuyla kutlandı Bartın Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayret...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Sakarya, Bolu, Bartın, Zonguldak, Karabük ve Düzce'de coşkuyla kutlandı.

Sakarya'da Atatürk Bulvarı'nda düzenlenen tören, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bilgehan Saymaz ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun askeri cipten halkı selamlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından düzenlenen törende konuşan Vali Büyük, Türk milletinin tarihteki en parlak başarılarından cumhuriyetin 90'ıncı yılını kutladıklarını söyledi.

Büyük, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehit ve gazileri minnetle andıklarını belirterek, "Bugün, aziz milletimizin yokluklar ve imkansızlıklar içinde kendi küllerinden çağdaş bir cumhuriyeti var etmeyi başardığı gündür. Cumhuriyet, milletimizin yeniden dirilişinin simgesi, çağdaş bir devlet kurarak tarih sahnesindeki seçkin ve saygın yerini yeniden alışının ifadesidir. Bir yönetim şekli olmasının ötesinde aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi cumhuriyet, getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanın önünü açmış ve ufkunu genişletmiştir" şeklinde konuştu.

Tören, resmi geçitle sona erdi.

Bolu

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, belediye meydanında halkı selamladı.

Törende konuşan Vali Özçimen, cumhuriyetin yüce Türk milletinin binlerce yıllık tarihinde ulaştığı en parlak ve en muhteşem zirve olduğunu söyledi.

"Cumhuriyet, toplum olarak yanmış, yıkılmış, istila edilmiş bir coğrafya üzerinde yeniden dirilişimizin ifadesidir" diyen Özçimen, "Farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan, gönüllerimizi kaynaştıran büyük bir adalet ve barış medeniyetinin mirasçıları olan bizler kardeşçe birbirimizi kucaklayarak, birbirimize sımsıkı kenetlenerek aydınlık yarınlarımızı hep birlikte kucaklayacağız" şeklinde konuştu.

1. Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında Türk cumhuriyetlerinden kente gelen halk oyunu ekipleri, yöresel kıyafetleri ve ellerindeki Türk bayraklarıyla yoğun ilgi gördü.

Halk oyunu gösterileri ve öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından belediye bandosu eşliğinde tören geçişi yapıldı.

Bartın

Valilik önünde düzenlenen törende Vali Ali Çınar, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir ile Belediye Başkanı Cemal Akın, halkı selamladı.

Vali Çınar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet yolunda büyük adımlarla yürüyen dünya devleti olduğunu söyledi.

Cumhuriyetle demokratik, laik ve sosyal devletin temellerinin atıldığını, hukukun üstünlüğüne dayalı, insani değerlere önem veren milletin kendini yönettiği idare şekliyle her alanda büyük gelişmeler sağlandığını anlatan Çınar, "Cumhuriyetimizi tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatmak, hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur. Ülkemizi Atatürk'ün gösterdiği hedefe taşıyabilmek için ilke ve inkılaplarının ışığında çok çalışmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız" diye konuştu.

Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Halk oyunları ekipleri ile judo ve tekvando gösterilerinin ardından tören, resmi geçitle sona erdi.

Şehit yakınları ve gaziler tören alanını terk etti

Öte yandan, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayrettin Gencel'in Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Secaattin Aykan tarafından protokol koltuğundan kaldırıldığını öne süren gaziler ve şehit yakınları tören alanını terk etti.

Aykan ile kısa süren tartışmanın ardından yakasındaki gazilik madalyasını çıkaran Gencel, "Bu madalyanın burada değeri yoksa, benim de burada yerim yok" diyerek oturduğu yerden kalktı ve tören alanından ayrıldı.

Şehit yakınları ve gaziler de tepki amacıyla tören alanını terk etti.

Aykan, gazetecilere yaptığı açıklamada şehit aileleri ve gazilerin her zaman başlarının üzerinde yeri olduğunu ve kendilerine yer ayrıldığını söyledi.

Gazetecilerin "Neden ayrıldılar?" sorusu üzerine Aykan, "Ben başka açıklama yapamam. Ben bizzat oturttum. Hatta yanında sohbet ettim" dedi.

Gencel ise yakasındaki madalyayı kıymet görmediği gerekçesiyle cebine koyduğunu ve tören alanından ayrıldığını belirterek, "Şimdiye kadar böyle bir şeyle karşılaşmadık. Kimseye karşı tavrım yok. Bu olayı farklı yerlere çekmek isteyecekler, nereye çekileceğini de biliyorum. Fazla da bir şey söylemek istemiyorum. Herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum" dedi.

Zonguldak

Vali Ali Kaban'ın makamında tebrikleri kabulüyle başlayan kutlama programına Gazipaşa Caddesi'ndeki törenle devam edildi.

Vali Kaban, 3. Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, askeri araçtan halkı selamladı.

Kaban, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 90. yıl dönümünü kutlamanın sevinç ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Milli egemenlik ilkesinin ödünsüz korunduğu ve kollandığı yönetim şekli cumhuriyet, aynı zamanda milletimizi modern dünyaya tanıtan büyük yenilik ve hamlelerin de başlangıcı olmuştur" dedi.

Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Tören, resmi geçitle sona erdi.

Karabük

Vali İzzettin Küçük, Garnizon Komutanı Albay Samit Tokmak, Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Danışman, valilikte tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Atatürk Anıtı'ndan Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı'na "cumhuriyet korteji" düzenlendi. Statta devam eden etkinliklerde Küçük, Tokmak ve Danışman, halkın bayramını kutladı.

Vali Küçük, burada yaptığı konuşmada, bayramı coşku, gurur ve sevinçle kutladıklarını söyledi.

29 Ekim'in en kıymetli bayramları olduğunu ifade eden Küçük, "Cumhuriyetin kuruluşu sadece rejim ya da yönetim değişikliğinden ibaret değildir. Bizim için derin manası vardır. Cumhuriyet, büyük bir kurtuluş savaşından sonra ilan edilmiştir. Çok mücadeleler verilmiştir ve zorluklar çekilmiştir. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Hepimizin bayramı kutlu olsun" diye konuştu.

Konuşmaların ardından paraşüt, halk oyunları ve çeşitli spor gösterileri ile cumhuriyet koşusu yapıldı. Koşunun sonunda rahatsızlanan sporculara sağlık ekipleri müdahale etti.

Tören, yarışmalarda dereceye girenlere ödül verilmesi ve resmi geçitle sona erdi.

Düzce

Anıtpark meydanında düzenlenen kutlama programında konuşan Vali Ali İhsan Su, ülkenin gelişmesinin kesintisiz sürdürülebilmesi için önemli adımlar atıldığını söyledi.

Yöneticilere ve vatandaşlara düşen görevin evrensel akıl dahilinde hareket etmek olduğunu belirten Su, "Görevimiz bilim ve aklın yol göstericiliğini benimseyerek, tarihimizi çok iyi özümseyerek, kültür değerlerimizi unutmadan, çağdaş dünyanın insanlığa sunduğu tüm imkanlardan faydalanarak, ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine var gücümüzle çıkarmaktır" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Su ve protokol, tören alanındaki vatandaşları selamladı.

Tören, çeşitli gösteriler ve yürüyüşle sona erdi.

Bu arada, 3 yaşındaki kız çocuğu gazetecilere cumhuriyet şarkısı ve Atatürk şiirini okudu. - Sakarya

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya 29 Ekim Bartın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
title