Haberler

2018 YKS sınavı ne zaman LYS YGS son dakika üniversite giriş sınavı nasıl olacak

Güncelleme:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. YGS ve LYS'nin kaldırılması ile birlikte uzun süredir gündemde konuşulan '2018 Üniversite giriş sınavı YKS ne zaman ve nasıl yapılacak' soruların yanıtları belli oldu. 2018-2019 eğitim öğretim yılında üniversiteye girişte ÖSYM'ce uygulanacak olan YKS ile ilgili detayları ve merak edilenleri bu haberimizde derledik. İki oturumdan oluşacak yeni sınav sisteminde, adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri, yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanıyor. İşte YKS sınavı son dakika haberleri ve detayları..

YKS sınavı nasıl olacak? Yeni sistemde sınavlar nasıl gerçekleşecek? sorusu milyonlarca öğrenci tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı oldu. YÖK tarafından yapılan açıklamayla birlikte sınav sistemi değişti ve tamamıyla yeni bir sisteme geçildi. Yeni sınav sistemi konusunda değişikliğin nasıl gerçekleşeceğini açıklayan YÖK, Başkan Yekta Saraç'ın yapmış olduğu açıklamanın tam metnini paylaştı. YÖK'ün Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adını verdiği yeni sınav sistemi, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Nihai puana yüzde 40 etki eden YGS, yeni halinde "Temel Yetenek Testi" (TYT) adı altında, sadece Türkçe ve Matematik derslerinden sorular içerecek. Bu testte 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusunu cevaplayacak adayların bu testte aldıkları puanın yüzde 40'ı, daha önce de olduğu gibi nihai puanlarına eklenecek. Haziran ayı içinde belirlenecek bir cumartesi günü öğleden önce gerçekleştirilecek TYT'nin ardından, öğleden sonraki ikinci oturumda da YKS yapılacak. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda tamamlanacak. Yeni sınav sisteminde öncekilerden farklı olarak, TYT'den 200 ve üzeri puan alan adaylar, bu puanla bir tercih yapmadıkları takdirde isterlerse sonraki yıl bu haklarını kullanabilecek. İşte, öğrenci, öğretmen ve velilerin merakla araştırdığı yeni sınav sistemi YKS hakkında YÖK'ün açıkladığı en net bilgiler...

YENİ SINAV SİSTEMİ NASIL ŞEKİLLENECEK?

2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklardır. İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi'ni alacaklardır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkçe'yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmaktadır. Bunun örnekleri dünyada seçkin yükseköğretim sistemlerinde mevcuttur. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisi esas alınacaktır.

SINAV NE ZAMAN UYGULANACAK?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayının bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecektir. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacaktır.

İLK OTURUMDA NELER SORULACAK?

Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup, Türkçe ve Temel Matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır.

Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlayacaktır.

40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, Cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.

Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı %50'dir.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Yekta Saraç Gündem Haberler Son Dakika

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title