Haberler

'' 2. Türk-arap Ekonomi Forumu''... - Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler: - ''türkiye'nin Önümüzdeki 15 Yılda Toplam Enerji Yatırım İhtiyacı 128 Milyar Dolar''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin önümüzdeki 15 yılda toplam enerji yatırım ihtiyacının 128 milyar dolar olduğunu belirterek, yabancı işadamlarını bu alana yatırım yapmaya çağırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin önümüzdeki 15 yılda toplam enerji yatırım ihtiyacının 128 milyar dolar olduğunu belirterek, yabancı işadamlarını bu alana yatırım yapmaya çağırdı.

''2. Türk-Arap Ekonomi Forumu''na katılan Güler, ''Türkiye'nin enerji ihtiyaçları, mevcut projeler ve alternatif enerji kaynakları'' hakkında bilgi verdi.

Elektrik dağıtımının özelleştirileceğini belirten Güler, ''Türkiye'yi 21 bölgeye böldük ve dağıtımı tamamen özelleştireceğiz. Sonra da üretimi özelleştireceğiz. Bu yatırımları birlikte yapmaya hazırız'' dedi.

Bir zamanlar ''rüya proje'' olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı'nın gerçekleştirildiğini anlatan Güler, Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın da İstanbul Boğazı'ndaki petrol yükünü azaltacağını söyledi.

İstanbul Boğazı'ndaki aşırı petrol yükünün bölge için tehlike teşkil ettiğini anlatan Güler, ''İstanbul Boğazı'nı boru hattı olarak kullanmak istemiyoruz. Bu nedenle Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nı gerçekleştirmek istiyoruz'' diye konuştu.

-CEYHAN'IN ÖNEMİ

BTC, Samsun-Ceyhan ve Kerkük-Yumurtalık boru hatlarının kesişim noktasında bulunan Ceyhan'ın önemli hale geldiğini belirten Güler, önümüzdeki süreçte Ceyhan'da petro-kimya tesisleri, rafineri, tersane, bakım ve yükleme tesisleri kurulacağını dile getirdi.

Bakan Güler, ''Bunlar yatırımcılar için bir anlam ifade ediyordur. Bunları dikkatinize sunuyorum. Ceyhan önemli. Burası yeni bir Rotterdam olacak'' dedi.

Türkiye'nin doğalgaz projeleri hakkında da bilgi veren Güler, Şah Deniz Projesi ile bu kış Yunanistan'a doğalgaz verileceğini, bu hattın Yunanistan üzerinden de İtalya'ya uzanacağını anlattı.

Güler, bu projeyle Türkiye'nin öneminin artacağını ve yeni yatırım olanaklarına kavuşacağını söyledi.

Doğalgaz yeraltı depoları yapıldığını da anlatan Güler, bunun da ortak yatırım yapılabilecek alanlardan biri olduğunu kaydetti.

-''GELİN, PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINI BİRLİKTE YAPALIM''-

Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Güler, ''Gelin, petrol arama çalışmalarını birlikte yapalım'' dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki 15 yılda, toplam enerji yatırım ihtiyacının 128 milyar dolar olduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:

''Dolayısıyla bu projeleri de birlikte yapmamız mümkün. Bunların içinde 5 bin megavatlık nükleer santral de var. Bu, çok cazip bir yatırım. Çünkü Türkiye'nin elektrik ihtiyacı her yıl yüzde 6-7 artıyor, Avrupa'da yüzde 1-2, hatta hiç artmazken. Burada hazır bir pazar, elektrik ihtiyacı var. Bu yatırımı da özel sektörle yapmak istiyoruz. Dolayısıyla yabancı sermaye bunun için de önemli bir unsur olacak. Bu yatırımı hükümet olarak destekliyoruz. Bunu bir tercih değil, mecburiyet olarak görüyoruz. Bu noktada ortak yatırımları yine birlikte yapmamız mümkün.''

Güler, Türkiye'nin bor, altın, bakır, alüminyum, krom, endüstriyel mineraller gibi madenleri bulunduğunu anlattı.

Türkiye'nin bor madeni açısından dünya rezervinin yüzde 72'sine sahip olduğunu belirten Güler, bor madeninin kullanıldığı sanayi dalları hakkında bilgi verdi. Güler, bu alanda da ortak yatırım yapılabileceğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title