Haberler

15. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali

15.Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün tiyatro ve sinema sanatçısı Rutkay Aziz'e verildiği törenle başladı.

15. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün tiyatro ve sinema sanatçısı Rutkay Aziz'e verildiği törenle başladı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, festivalin Adana HiltonSA'da yapılan açılış törenindeki konuşmasında, tiyatronun insanlık tarihinin en eski sanatı olduğunu anlattı.

Sabancı, anlayış, barış ve dostluğun tiyatro sahnesinden hayata yayıldığı festivalin Sakıp Sabancı'nın 15 yıl önce bıraktığı çok önemli bir mirası olduğunu belirtti.

Yerel bir festival olarak başlayan etkinliğin artık uluslararası boyuta geldiğini ifade eden Sabancı, bir ay boyunca Adana'da çok güzel oyunların izleneceğini söyledi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de tiyatronun farklı etnik gruplar, inançlar ve renkler arasında diyalog kanalının açılmasını sağlayarak, insanlığın iyilikle bir arada kalacağını binlerce yıldır anlattığını kaydetti.

Devlet Tiyatroları'nın her yıl farklı kentlerde 5 uluslarararası festival düzenlediğini belirten Bilgin, "Ancak 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde başlayan bu festivalin dünyadaki saygın ve önemli festivaller arasında yer edinmiş olması bizler için ayrı bir gurur kaynağı" dedi.

Bilgin, 15 yıldır süren festivalde 40'a yakın farklı ülkeden yaklaşık 5 bin sanatçıyı Adana'da konuk ettiklerini kaydederek, bu sanatçıların hemen her kıtada Türkiye'nin gönüllü tanıtım elçileri olduğunu anlattı.

Vali Hüseyin Avni Coş ise festivalin Adana'nın kültür ve sanat merkezi konumuna her geçen yıl büyük katkı yaptığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile kenti bu alanda daha da iyi bir noktaya taşıyacaklarını söyledi.

-Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü-

Konuşmaların ardından, bu yılki "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" Güler Sabancı tarafından tiyatro ve sinema sanatçısı Rutkay Aziz'e verildi.

Aziz, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, böyle anlamlı bir ödülü aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Tiyatronun Adana'ya, Adana'nın da tiyatroya yakıştığını belirten Aziz, şöyle devam etti:

"Tiyatro çok soylu ve onurlu bir sanat. Yeter ki ona sahip çıkalım, her türlü sansürcü, baskıcı, müdahaleci tutumlardan uzak tutup, onun özgürlük yolunu açalım. Bu özgürlük yolunu açarsak inanınız ki tiyatro sanatı, bu soylu sanat hem ülkenin toplumsal barışına hem demokrasisine hem insan haklarına hem onuruna hem de kültürel kalkınmasına çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Yeter ki inanalım."

Törenin ardından, İtalyan Studio Festi ekibi, tarihi Taşköprü ve Seyhan Nehri üzerinde "Su ve Ateş Anıları" isimli gösterisini sahneledi.

-Festival programı-

Bir ay boyunca Türkiye'den 16, yurt dışından 7 tiyatro topluluğunun sergileyeceği 23 farklı oyunla sanatseverleri tiyatroyla buluşturacak festivalde Hindistan'ın Bollywood kültürüyle köklü geleneklerini bir araya getiren Taj Ekspres Topluluğu, 28-29 Mart'ta "Aşkın Yeni Adresi" oyunuyla Türkiye'de ilk kez sahne alacak. Oyun 1 Nisan'da ise İstanbul Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde seyircilerle buluşacak.

William Shakespeare tarafından kurulan, İngiltere'nin en köklü tiyatrolarından Globe Tiyatrosu da Türkiye'de ilk kez bu festivalde sahneye çıkacak. Topluluk, Shakespeare'in en önemli trajedilerinden biri olan "Kral Lear" oyununu 26 Nisan'da İstanbul'da, 28-29 Nisan'da da Adana'da sahneleyecek.

"Beğendiğiniz Gibi" adlı oyun Gürcistan Tiyatrosu'nun yorumuyla Adanalılarla buluşurken, Antalya Devlet Tiyatrosu da "Othello"yu sahneye koyacak.

Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu ise "Seçkiler" adlı oyunuyla izleyicilere farklı bir deneyim yaşatacak. Makedonya'dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu da "Bütün Oğullarım" adlı oyunla çağdaş bir aile dramını sahneye taşıyacak.

Festivalde, Sadri Alışık Tiyatrosu'nun "Küçük Adam Ne Oldu Sana", Talimhane Tiyatrosu'nun "Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi", İstanbul Şehir Tiyatroları'nın "Türkiye Kayası", Ankara Devlet Tiyatrosu'nun

"Cesaret Ana ve Çocukları", "Ben Ödüyorum" ve "Hürrem Sultan", Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun "Ben Feuerbach", İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun "Çirkin" ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nun "Giderayak" oyunları sergilenecek. Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca "Pal Sokağı Çocukları" oyununu çocuklarla buluşturacak."

Festival, 30 Nisan'da Hollandalı Close Act Grubu'nun, "İstila" adlı sokak gösterisiyle sona erecek. - ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Devlet Tiyatroları Güler Sabancı Rutkay Aziz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title