Haberler

Yurt Kur, Üniversite Öğrencilerinin Yüzde 30'unun İhtiyacına Cevap Verebiliyor

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof.dr. Bektaş Açıkgöz, Kurum Olarak Yüksek Öğretim Gençliğinin Yüzde 65'ini Barındırmak Zorunda Olduklarını Ancak Bu Oranın Şu An Yüzde 30'lar Seviyesinde Olduğunu Söyledi. Açıkgöz, Bunun Süratle Yüzde 65'lere Çıkarılması Gerektiğini Bildirdi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, kurum olarak yüksek öğretim gençliğinin yüzde 65'ini barındırmak zorunda olduklarını ancak bu oranın şu an yüzde 30'lar seviyesinde olduğunu söyledi. Açıkgöz, bunun süratle yüzde 65'lere çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu 2008 Yılı 1. Yönetim Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz başkanlığında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) yapıldı. Toplantıda 2007 yılı çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yapan Yurt Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak, 2007 yılının Yurt Kur açısından her açıdan çok verimli geçtiğini belirterek 2008 yılının daha da iyi olacağını söyledi. Yurt Kur olarak üniversite gençliğine lojistik destek verdiklerini

anlatan Albayrak, "2007 yılı gurur duyduğumuz bir yıl oldu. İsteyen her öğrenciye burs veya öğrenim kredisi verdik. Ayrıca 2007 yılı yatırımlar açısından da hamle yılı oldu. 40 bölgenin 13'ünün ihalesini yaptık. Trabzon'da da çok modern iki inşaatımız 2007 yılında başladı ve halen devam ediyor" dedi.

Albayrak, 2013 yılı için bir stratejik plan yaptıklarını belirterek hedeflerinin 2013'te Türkiye'deki bütün yurtların Trabzon'da yeni yapılan yurtlar gibi olması ve odaların 1 ve 3 kişilik buzdolabı ve televizyonu bulunan odalar haline getirilmesi olduğunu ifade etti.

"Eskiden 6 kişilik odalar vardı, bunları görünce içimiz sızlıyordu" diyen Albayrak, bunların 2008 yılında değişeceğini söyledi. 2007 yılının Kredi Yurtlar Kurumu açısından iyi geçtiğini belirten Albayrak 2008 yılının 2007'den daha güzel olacağını söyledi.

Yurtlarda doluluk oranlarının yüzde 50-60'lardan yüzde 99'lar düzeyine çıktığını belirten Albayrak, şunları söyledi: "Yeni düzeyde yeni yurt yapıp eskisini de iyileştirdiğiniz zaman öğrenci artık eve çıkmıyor. 2007 yılındaki doluluk oranımız 2008 yılında yüzde 100'e ulaşacak. Ne kadar daha modern yurt yaparsanız o oranda öğrenciye yetişemiyorsunuz. Güzel ve iyi yurtlar yaparsanız, öğrencinin bütün ihtiyacını karşılayacak yurtlar yaparsanız öğrenciye yetmez."

Albayrak, kurumun 2008 yılı bütçesinin ise 2 katrilyon 30 trilyon lira olarak belirlendiğini hatırlattı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz ise öğrenci ve ailelerinin Yurt-Kur'a duyduğu güvenin doluluk oranlarını artırdığını belirterek bu durumun çok sayıda yeni yurt ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi. Taleplere yetişmenin kolay olmadığını ve bu anlamda yerel yönetimlerin desteğine ihtiyaç duyduklarını anlatan Prof.Dr. Açıkgöz, şöyle konuştu: "Yerel yönetimler ve şehirle bütünleşerek bu barınma sorununu çözmemiz gerekiyor. Çok süratli hareket etmemiz gerekiyor çünkü

buna ihtiyacımız var. Yüksek öğretim gençliğinin yüzde 65'ini okutmak zorundayız ama şu an yüzde 30'unu okutabiliyoruz. Bu oranın süratle yüzde 65'lere çıkarılması lazım"

Barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerinin farklı görüş ve kesimlere yönelerek bu ihtiyacını karşılamaya çalıştığını kabul eden Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, sözlerine şöyle devam etti: "Şu an doluluk oranı çok yüksek düzeyde. Bu da öğrencilerin Yurt Kur'u tercih ettiğinin bir göstergesi. Bu çok önemli. Ama yeterli değil. Yönetim kurulu olarak bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Ama bu sadece Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun tek başına çözebileceği bir sorun değil. Bu anlamda yerel yönetimlerle iş birliğine

gidilmesi gerekiyor."

Basına kapalı olarak devam eden toplantının ardından KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, toplantıya katılanlara üniversiteyi gezdirdi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu 2008 Yılı 1. Yönetim Kurulu Toplantısı'na Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, Yurt-Kur Başkan Yardımcısı KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Yönetim Kurulu üyeleri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nafi Baytorun, Yüksek Öğrenim Genel Müdürü Hüseyin Çalık, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Maliye Bakanlığı Temsilcisi Osman Şahin ve öğrenci temsilcisi Elif Ekinci katıldı.

(MU-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title