Haberler

Yücelciler" Makedonya'da Anıldı

Eski Yugoslavya'daki komünist rejim tarafından idam edilen dört Yücelciler Hareketi mensubu, ölümlerinin 69. yıl dönümünde Makedonya'nın başkenti Üsküp'te anıldı.

Eski Yugoslavya'daki komünist rejim tarafından idam edilen dört Yücelciler Hareketi mensubu, ölümlerinin 69. yıl dönümünde Makedonya'nın başkenti Üsküp'te anıldı.

Üsküp'teki Tefeyyüz İlköğretim Okulu ile Köprü Derneği tarafından düzenlenen anma programına, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Osman Atalay yaptığı konuşmada, Makedonya'da yaşanan bu trajedinin aslında 1944'de Kafkasya'daki Kırım ve Çerkez sürgününe benzer bir trajedi olduğunu kaydetti.

O dönemde Türk nüfusunun büyük bir çoğunluğunun zorla göç ettirildiğini belirten Atalay, "1950 ile 1967 yılları arasında Makedonya topraklarında yaklaşık 200 bin Müslüman Türk zorla anavatan topraklarından göç ettirildi." dedi.

Vefa borçlarını ödemek adına burada olduklarını kaydeden Atalay, 1948 yılında idam edilen dört Yücelciler Hareketi mensubunun mezarlarının bulunması için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini, bunun kendileri için tarihi sorumluluk olduğunu söyledi.

Tefeyyüz İlköğretim Okulu Müdürü Osman Emin de Yücelciler'in verdiği çabaları yad etmek adına bir araya geldiklerini ifade ederek, Yücelciler'in çalışmalarını gelecek nesillere de aktarmak istediklerini kaydetti.

Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin de Türklerin milli ve manevi değerlerinin korunması noktasında mücadele eden dava insanlarını andıklarını aktardı.

Anma programı kapsamında Yücelciler Hareketi'ni anlatan kısa film gösterisi yapıldı ve panel düzenlendi.

Yücelciler Hareketi

Makedonya'da yaşayan Müslüman Türkler, 1937'de milli ve manevi değerlerini, örf ve adetlerini korumak ve yaşatmak üzere toplanmaya başladı.

1945 yılında teşkilata "Yücel" ismi verilirken, başkanlık görevini Üsküp'teki Ataullah Efendi Medresesinde tahsil yapan, daha sonra Mısır'daki El Ezher Üniversitesine giderek fıkıh, kelam, tasavvuf ve Batı felsefesi alanlarında eğitim gören Şuayb Aziz Efendi üstlendi.

Eski Yugoslavya'daki bütün milliyetçi teşkilatların ortadan kaldırılma çabalarıyla 1947 Ağustos ayında 16 kişi tutuklanarak yargılanmaya başlandı.

Mahkeme, 25 Ocak 1948'de dört teşkilat mensubu hakkında idam kararı verdi. Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer 27 Şubat 1948'de kurşuna dizildi. Diğerleri ise ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Osman Atalay Yugoslavya Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title