Haberler

Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine 9 Aday

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Denizli'den 9 kültürel değeri aday gösterdi.

Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Denizli'den 9 kültürel değeri aday gösterdiklerini söyledi.

Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli'de somut olmayan kültürel miras değerleri konusunda yapılan kapsamlı çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Ulusal bazda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi çalışmalarının illerde İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri koordinatörlüğünde Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Kurullarınca yerine getirildiğini hatırlatan Mehmet Korkmaz,  "Çam Düdüğü" alanında yurt içinde ve yurt dışında yaptığı çalışmaları ve sunduğu hizmetleri dolayısıyla Hayri Dev'in Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak kabul edildiğini, bunun yanı sıra zeybeklik geleneği, yarenlik geleneği ve "Sipsi Yapımı Çalgı Yapımcılığı"nın envanter listesine alındığını vurguladı.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri'nde 4 kültürel değeri bulunan Denizli'den 9 kültürel değeri daha aday gösterdiklerini bildiren Korkmaz, şunları kaydetti:

" Denizli'ye özgü terakota sanatı ile sudan koyun geçirme geleneği, tel kırma sanatı, çömlekçilik geleneği, keşkek yemeği, boğaz havaları geleneği, Beyağaç Eren Günü etkinlikleri, Yatağan Kılıcı ve Denizli tandır kebabının, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teklifte bulunduk. Denizli'yi anlatan, tanımlayan, kimliğini oluşturan somut ya da somut olmayan her türlü kültür varlıklarımızın belgelenmesi, kayıt altına alınması, korunması, yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması kapsamındaki değerlendirmelerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir. Kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak İl Müdürlüğümüzün en önemli vazifelerinden birisidir." - Denizli

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Korkmaz Hayri Dev Denizli Unesco Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title