Haberler

Tuskon 3 Bin 500 İş Adamını Buluşturacak

Hürsiad'ın Kurucu Üyesi Olduğu Tuskon, Afrika 3 Programıyla 3 Bin 500 İş Adamını Buluşturacak.

HÜRSİAD'ın kurucu üyesi olduğu TUSKON, Afrika 3 programıyla 3 bin 500 iş adamını buluşturacak.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenecek olan 'Afrika Dış Ticaret Köprüsü Zirvesi', 13-15 Mayıs 2008 tarihleri arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılacak. 3 bin 500 yatırımcı ve iş adamını bir araya getirecek zirvede 3 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor. Zirveye Afrika'dan 54 ülkeden katılım beklendiği ve 40 bin ikili iş görüşmesinin hedeflendiği zirvede, 100 civarında bakan ve üst düzey bürokrat da yer alacak. Zirveyi takip etmek için 70 yabancı basın mensubu gelecek.Organizasyon için 5 bin adet İngilizce ve Fransızca katalog basılırken, 10 bin metre karelik etkinlik alanında 200 firma ürünlerini sergileme imkanı bulacak.

Yurt içinde daralan pazarda rekabet etmekte zorlanan ve yeni pazar arayışı içine giren firmalar için büyük fırsat sunacak olan programda, 2 bin 500 yerli iş adamının 950 yabancı girişimciyle iş birliği imkanlarını görüşecekleri kaydedildi. Daha önce gerçekleştirilen iki zirveye 40'a yakın Afrika ülkesinin katılımının sağlandığı ve 46 bin ikili iş görüşme sonucunda toplam 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığı hatırlatıldı.

HÜRSİAD Başkanı Mehmet Taşdemir, programın hemen ardından 65 kişilik işadamlarından oluşan Fas heyetinin 16-18 Mayıs tarihleri Gaziantep'e gelerek iş adamlarıyla buluşmalarının sağlanacağını söyledi. Taşdemir, geçen yıl zirvenin ikincisini yaptıklarını, şimdi üçüncüsünü gerçekleştireceklerini ifade ederek, "2006 yılından önce ticaretimizin sıfır noktasında olduğu ülkelerle ticarete başlandı. İş adamlarımız cesaretle Afrika ülkelerine giderek ilişkileri geliştirdi ve önemli ekonomik atılımların altına imzasını attı. Hatta, orada işlerini geliştiren Türk iş adamları da çeşitli Afrika ülkelerinde yatırımlar yaptı" dedi.

İhracatının yüzde 50'den fazlasını Avrupa'ya yapan Türkiye için Afrika'nın, en önemli alternatif pazarların başında gelmeye başladığını belirten Taşdemir, son bir yıl içinde Somali'ye ihracatın yüzde 570, Zambiya'ya yüzde 3 bin 380, Çad'a ise yüzde 4 bin 500 arttığını, TUSKON olarak bu rakamların oluşmasında güçlü katkıları bulunduğunu vurguladı. Taşdemir, "Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüleri'nin somut sonuçlarını görmeye başladık. Oluşturduğumuz köprüler, Türkiye ekonomisinin önemli sıkıntılarından olan cari açığın daraltılması yolunda katkı sağlarken, Afrika ekonomilerinin güvenilir işbirlikleriyle genişlemesine yönelik yeni alternatifler oluşturulmasına yardımcı oluyor" diye konuştu.

Çoğu Afrika ülkesi ile Türkiye'ye doğrudan uçak bağlantısının aşılması gereken ciddi bir konu olduğunu ifade eden Taşdemir, açılacak temsilcilikler, konulacak uçak seferleri ve geliştirilecek ilişkilerle, bugün 15 milyar dolar civarında olan Afrika ile ticaret hacminin, hedef olarak seçtikleri 20 milyar doları kısa zaman içinde yakalayacağını kaydetti.

Türkiye ve Afrika arasında bir kartopu etkisinin oluşturulduğunu düşündüğünü ifade eden Taşdemir, Türk iş adamlarının Afrika'da üstlendiği müteahhitlik projelerinin toplamının 16 milyar doları aştığını, bu kıtada gelecek 3 yıllık dönemde ise 10 milyar dolarlık yeni müteahhitlik projesi üstlenilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Taşdemir, bu yılki zirvede görüşme ve stand alanlarını ikiye katladıklarını, bu yıl 3 milyar dolarlık bir ticaret hacminin oluşturulmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydetti.

(OÇ-OÇ-E) 12.05.2008 14:40 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title