Haberler

Tiryakioğlu, Başarının Sırrını Anlattı

Tiryaki Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, aile şirketlerinde başarılı olmanın sırrının kurumsallaşmadan geçtiğini bildirdi.

Tiryaki Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, aile şirketlerinde başarılı olmanın sırrının kurumsallaşmadan geçtiğini bildirdi.

HÜRSİAD tarafından düzenlenen toplantıya ayın konuğu olarak katılan Tiryaki Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, aile şirketlerinde kurumsallaşmanın önemini anlattı. Tiryakioğlu, işadamı ve sanayicilere en kısa zamanda kurumsallaşmayla ilgili adımları atmaları gerektiğini belirterek, "Kurumsallaşmak şirketlerinizin gücünü arttıracağı gibi büyüme sürecini de hızlandıracak ve sizi bir anda dünya ticaret liginin önemli oyuncuları arasına sokacaktır. Yerel ve bölgesel ticarethane ve şirket olmaktan kurtulmanın, ulusal ve uluslararası ticaretin en önemli aktörleri arasına yer almanın temeli şirketlerinizi kurumsallaştırarak dünya ticaret arenasına taşımaktır" dedi.

Kurumsal yapıya kavuşan şirket ve kuruluşların, dünya standartlarını yakalamış ve bu standartlar üzerinden varlığını sürdüren, gerek ekonomi piyasalarında gerekse sektörel piyasalarda ön sıralarda yer alan bir statüye kavuşmuş olacağını kaydeden Tiryakioğlu, "Aile şirketlerinde kurumsallaşma sürecinin ilk dönemleri sancılı olabilir ama sistem oturduktan sonra şirketinizin ne kadar güçlü ve itibarlı olduğunu hissetmeniz uzun sürmez" diye konuştu.

Tiryaki Holding'in kuruluş ve kurumsallaşma süreçlerindeki öyküsünü de anlatan Ahmet Tiryakioğlu, şöyle devam etti:

"Tiryaki Holding'in Gaziantep, Mersin, Bandırma, Tekirdağ, Çorum, Kızıltepe, İstanbul, Trabzon ve Samsun'da çeşitli yatırımları var. Ürdün Akabe limanı, Irak, Rusya, Suudi Arabistan, Kırgızistan ve Mısır gibi ülkelerde ise yurtdışı yatırımlarımız mevcut. Mercimek, bulgur, bezelye, çeltik, nohut, fasulye, Antepfıstığı ve badem gibi ürünlerle 80 civarında ülkeyle ticari ilişki içerisindeyiz. Türkiye'nin tüm limanlarını kullanarak 2,5 milyon ton civarında ürün hacmi ve 1 milyar 300 milyon dolar civarında cirosu olan bir şirketiz. Tiryaki Holding bünyesindeki şirketlerimizde toplam çalışan sayısı 1000'e yaklaşmış olup buların 300 kişisi beyaz yakalı dediğimiz yönetim kadromuzdan oluşmaktadır. İstanbul'da çalışan sayımız 60 kişidir. Tiryaki Holdingin bünyesinde 12 şirket faaliyet göstermektedir. Tiryaki Holding'e bağlı ana şirketimiz olan Tiryaki Agro'nun yüzde 20'si yabancı bir şirketle ortaklık yapmaktadır. Yine şirketlerimizden Danem Gıda, Ülker'le yüzde 50 ortaklık yapmaktadır. Tiryaki Gıda 2011'de Gaziantep Ticaret Borsası'nın işlem hacminin yüzde 26'sını gerçekleştirmiştir."

Tiryakioğlu, dünyadaki şirketlerin ülkelere göre yüzde 65 ile yüzde 90'nı aile şirketlerinin oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Ancak ne üzücüdür ki ikinci kuşağa devir ortalaması yüzde 5'i geçmemektedir. Fortune 500 şirketlerinin yaklaşık yüzde 40'ı aile şirketi. Son 5 yılda vergi sıralamasında ilk 2 ile 5. arasında, 2011 Fortune 500'de ciroda Türkiye'de 65. sırada, Anadolu'nun en büyük ciroda 3. şirketi, Gaziantep Ticaret Borsası'nda 5 yıldır en çok ürün tescil eden birinci firmayız. Yoku ve azı paylaşmak çok kolay ama varlığı paylaşmak, hazmetmek o kadar zor ki aile şirketleri hep çoklukta ve varlıkta parçalanmışlar. Bu noktada şirketlerimizi kurumsallaştırmak zorundayız. Bölgemizde aile şirketleri iki türlü ayakta kalıyor, birisi despotlukla diğeri ise kurumsallaşmayla. Genelde despotlukla ayakta kalanlar mutlaka orta vadede kişinin hegemonyası bitince şirketler parçalanıyor veya küçülüyor."

Söyleşide aile şirketlerinde geleneklere bağlılığın ve hatalardan ders çıkarmanın önemine de değinen Ahmet Tiryakioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aile şirketlerinde herkes aynı karakterde olmaz, olmamasını avantaja dönüştürmek lazım. Her bir bireyin güçlü yanını alıp harmanlayıp ciddi bir birliktelik gücü elde ederek bir noktaya ulaşmak lazım. Güçlü yönlerimizi alırken de birbirimizin eksik yönlerini geliştirmemiz lazım. Şirketimizi babamdan devraldığımda hata yapmamaya özen gösteriyor, bir hata yaptığımda babamın gözünün içine bakıyordum, acaba o ne diyor diye. Ben babamdan hep destek ve teskin gördüm, bana 'Korkma, olur böyle şeyler, zararı bilmeyen kar edemez' derdi. 'Sen hatandan ders al çünkü tecrübeyi bedava satın alamazsın' derdi. Babamdan aldığımı kardeşlerimle paylaştım ve şimdi de elamanlarımızla paylaşarak hep birlikte uygulamaya çalışıyoruz. Hatanın adı ihmalse o başka tabi. Zarar ederken motivasyonunuzun düşmemesi çok önemli. Duygusal bir toplum olduğumuz için en büyük yaptığımız hata bu. Sağlıklı düşünme yeteneğimizi kaybettiğimiz an esas tehlike o zaman başlar. Bir işte zarar etmiş olabiliriz onu cebimizde ve kafamızdan silip yolumuza devam etmeliyiz. Her şeyi tek başımıza yapmayacağımıza göre birbirimize güvenmek ve desteklemek zorundayız. Takım ruhunu şirkette mutlaka oluşturmak ve bu ruhla hareket etmek zorundayız. Tek başımıza bir çok şey yapabiliriz ama birlikte harika işler çıkarabiliriz."

Tiryaki Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, her aile şirketinin mutlaka bir aile anayasası olması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ailenin yönetimi şirketin yönetiminden daha üstte olmalıdır. Temelleri çok sağlam oturtulmalı, aile kültür sermayesi geliştirilmelidir. Bunun için aile içi eğitimine varana kadar çeşitli aktiviteler yapılmalıdır. Çocuklarımız eğitimlerini tamamladıktan sonra dışarıda ve bizim belirlediğimiz yöneticinin altında en az 2 yıl çalışmalıdır. Ailenin yönetimiyle şirketin yönetimini ayrı tutmalıyız. Sizin sahibi olduğunuz şirket geliştikçe ve kurumsallaştıkça o sizin sahibiniz olacak. 2 yıl şirket içi eğitimler düzenledik, müzakere eğitiminden kişisel gelişim eğitimine varıncaya kadar çok eğitim aldık. İyi bir kurumsal aile şirketi olmanın esas yolu da mütevazilikten geçer. Kurumsallaşmak parayla olacak bir süreç değildir. Bu bir inanç işidir. Büyük özveri gerekmektedir. Kurumsallaşma en tepedeki kişinin kabulünden başlar. Bunu kabul etmekle artık patronluk bitmiştir. Bu sürece alışmak zor olacaktır. Kurumsallığın asıl adı ise paylaşmaktır. Mütevazilik ise esas olması gerekendir. İşlere yetişemediğiniz an kendi yaptığımız

çarklarının dişlileri arasında sıkışmaya başlamışsınızdır. Biz asla patron şirketi olmayacağız. Ne kadar başarılı ve üst düzey yönetici olsak da mütevazilik değerlerimizi geliştirerek şirkette bir eleman olduğumuz duygusunu taşımalı ve bunu göstermeliyiz. Olgun başak baş eğer. Bir buğday başağı olgunlaştıkça boynunu aşağıya doğru büker. Biz gerekirse başımızı değil belimizi bükmeliyiz. Mantığını şirketimize empoze etmeye çalışıyoruz. Kurumsallaşmanın matbu, bir tarifi olmaz bu her şirketin yapısına göre değişir. Bu konuda kopyalama yapmak ise çok tehlikeli olacaktır. Şuan yönetim sistemimiz değişti. Tiryaki Holding'te CEO modeline geçtik. Bütün organizasyonu Tiryaki Holding'in CEO'su Süleyman Tiryakioğlu'na bağlıyoruz. Kurumsallaşma sürecimizi de her alanda sürdürmeye devam ediyoruz."

Konukların büyük bir ilgiyle dinlediği söyleşinin ardından soruları yanıtlayan Tiryaki Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu'na günün anısına bir plaket verildi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan tarafından takdim edilen plaketin ardından derneğe yeni üye olanlara şilt ve rozet takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bandırma İstanbul Türkiye Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title