Haberler

"Nöbet Tutamaz Raporu" Hemşireleri Yerinden Etti

Ömer Sarı - Adana'daki hastanelerde görevli olan ve farklı şikayetlerle "nöbet tutamaz raporu" alan 160 hemşire, aile sağlığı merkezlerinde görevlendirildi.

Ömer Sarı - Adana'daki hastanelerde görevli olan ve farklı şikayetlerle "nöbet tutamaz raporu" alan 160 hemşire, aile sağlığı merkezlerinde görevlendirildi.

İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "nöbet tutamaz raporu" alan hemşire sayısının kentte 160'a ulaştığını, her geçen gün sayının artması nedeniyle başka yerde görevlendirme uygulamasını hayata geçirdiklerini söyledi.

Hemşirelerin yüksek tansiyon, şeker, bel ağrısı ve aile fertlerinin sağlık sorunlarını gerekçe göstererek rapor aldığını kaydeden Kemik, "Maalesef doktorlar, hemşirelere kolayca 'nöbet tutamaz' raporu veriyor. Bir hemşire nöbet tutamayınca yükü başka hemşirelerin omuzlarında kalıyor" dedi.

Kentte aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde 3 bine yakın hemşire bulunduğunu belirten Kemik, şöyle konuştu:

"Hemşireler raporu çok kolay alıyor. Bir serviste 9 hemşire görev yapıyorsa 5'inin nöbet tutamaz raporu var. Serviste sadece 4 hemşire nöbete kalabiliyor. Nöbette zorlanıyoruz. Servislerdeki başhemşireler ise nöbete bırakacak hemşire bulamıyor. Gündüz mesai 08. 00-17. 00 saatlerinde çok rahatız ancak akşam servislerde görev yapacak hemşire bulamıyoruz. Hemşirelerimiz yeni görevlendirmeden dolayı mağdur olduklarını hissedebilir ancak onları gece nöbeti olmayan ve hafta sonları tatil olan aile sağlığı merkezlerinde görevlendirdik. Rapor almayan hemşirelerin de ailesi olduğu unutulmamalı. Onlar da daha az nöbete kalmak istiyor. Bu dengeyi korumak ve hizmet kalitesini sağlamak için bu uygulamayı hayata geçirdik. "

-DÖNER SERMAYE KAYBI-

Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Recep Kurum ise "görev yeri değiştirilen hemşirelerin 400 lira döner sermaye kaybının olacağını" söyledi.

Ev ve araba almak için kredi çekmiş olan hemşirelerin bu durumda sıkıntıya düşeceğini belirten Kurum, "Maalesef kimisi ev kimisi araba almak için kredi çeken hemşirelerimiz şimdi kara kara düşünüyor. Ücretindeki düşüklük nedeniyle aile sağlığı merkezine kimse gitmek istemiyor. Yatırımlarını döner sermayeye göre yaptıkları için sıkıntıya düştüler" dedi.

Kurum, yıllardır hastanelerde hizmet vermiş hemşirelerin aile sağlığı merkezlerinde görevlendirmesi yerine genç ve dinamik hemşirelerin buralara gönderilmesinin daha uygun olacağını ileri sürerek, bu konuda bazı hemşirelerin yakındığını kaydetti.

Sağlık çalışanlarının kolayca rapor aldığını ifade eden Kurum,

"Hastanelerde hemşireler kolay rapor alabiliyor. Ancak gerçekten rahatsızlığı olanları da göz ardı etmemek lazım. Bel fıtığı olup yürüyebilen, bir de yürüyemeyen hastalar var. Gerçekten rahatsız olanlar ve ailesinde ciddi rahatsızlığı bulunanlar bu uygulama kapsamından çıkarılmalı. Komisyon kurularak gerçekten rahatsızlığı olanlar tespit edilmeli" dedi.

Sağlık Bakanlığının Adana'ya personel istihdamında biraz daha cömert davranması gerektiğini belirten Kurum, hemşire açığının ihtiyaca göre ayarlanması halinde benzer sıkıntıların yaşanmayacağını sözlerine ekledi.

- ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title