Haberler

Meriç ve Tunca Nehirlerinin Su Seviyesinin Artması

Balkanlar'daki yağışlar ve karların erimesi nedeniyle geçen haftadan sonra su seviyeleri yeniden yükselen Tunca ve Meriç nehirlerinin debisindeki artış devam ediyor.

Balkanlar'daki yağışlar ve karların erimesi nedeniyle geçen haftadan sonra su seviyeleri yeniden yükselen Tunca ve Meriç nehirlerinin debisindeki artış devam ediyor.

DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'deki nehirlerin debilerinin arttığını ancak şu an sıkıntı yaratacak bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Algın, Tunca Nehri'nin debisindeki yükselişin Tunca'yı besleyen derelerden kaynaklandığını ifade ederek, "Sarayiçi'nde yatağı daralan bölgelerde çevreye yayılan Tunca Nehri, ara havzadan gelen debi nedeniyle arttı. Tunca'nın ana kaynağından gelen şu anda bir su yok" dedi.

Büyüklüğü nedeniyle taşkın yaşandığında olumsuzluk yaratan Meriç Nehri'nin ise debisinde normal bir artış olduğunu kaydeden Algın, "Meriç'te bir sıkıntımız yok. Bölgede şu an bir taşkın tehdidi yok. Ekiplerimiz nehirler üzerindeki köprü gözlerinin tıkanmaması için çalışmalarını sürdürüyor. 24 saat esasıyla debiler izleniyor" diye konuştu.

-Tunca'nın debisi arttı-

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 10 saatte 10 metreküp/saniye artan Tunca Nehri'nin debisi 121 metreküp/saniye seviyesine ulaştı. Tunca Nehri yatağının daraldığı Sarayiçi'nde çevreye yayılmaya devam ediyor.

Yoğun gelen su nedeniyle Tunca Nehri üzerindeki Fatih Köprüsü'nün gözlerinin büyük bir bölümü kapandı. Suların bir kısmı köprünün ayaklarından akmaya devam ediyor.

Edirne Emniyet Müdürlüğü, Sarayiçi'ne yayılan nehir suları nedeniyle Fatih ve Kanuni köprülerindeki araç geçişi yasağını sürdürüyor.

-Meriç'te henüz taşkın riski yok-

Tunca Nehri'nin de beslediği Meriç Nehri'nin de su seviyesindeki artış devam ediyor.

DSİ'nin gece ölçümlerine göre 30 metreküp/saniye artış gösteren Meriç Nehri'nin debisi 630 metreküp/saniye seviyelerine ulaştı.

Geçen hafta 1100 metreküp/saniye seviyesine çıkarak taşkın seviyesine yaklaşan Meriç Nehri'nin su seviyesi, sağanakların durması nedeniyle 400 metreküp/saniyeye kadar düşmüştü.

Taşkın riskinin başladığı 1200 metreküp/saniye seviyelerine çıkmasının ardından Bosnaköy civarlarında yatağının geri tepmesi sonucu taşkınlara neden olan Meriç Nehri için su seviyesi herhangi bir taşkın riski oluşturmuyor.

Meriç Nehri en son geçen yıl şubat ayında yer yer taşkınlara neden olmuştu.

Muhabir: Salih Baran

Yayıncı: Erdal Turanlı - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Tunca Nehri Meriç Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title