"Kimlikli Bebekler Projesi"

Nurten Aslan - Mardin'de SODES desteğiyle MOKİD (Mardin Ortak Kadınlar İşbirliği Derneği), Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle uygulanan "Kimlikli Bebekler Projesi" kapsamında 3-6 yaş arasındaki çocuklara yöresel kıyafetli bebeklerle farklılıklara saygı eğitimi verildi.
Nurten Aslan - Mardin'de SODES desteğiyle MOKİD (Mardin Ortak Kadınlar İşbirliği Derneği), Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle uygulanan "Kimlikli Bebekler Projesi" kapsamında 3-6 yaş arasındaki çocuklara yöresel kıyafetli bebeklerle farklılıklara saygı eğitimi verildi.
MOKİD, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle hazırlanan "kimlikli bebekler projesi" SODES'in desteğiyle bu yılın mart ayında hayata geçirildi.
Proje kapsamında açılan atölyede, 24 kadına yöresel kıyafetli bebek yapımı öğretildi. Daha sonra okul öncesi öğretmen ve velilere proje için eğitim verildi.
Erken çocukluk döneminde farklılıklara saygı, çocuk ve insan hakları, olumlu kimlik ve empati duygusu geliştirerek, barış kültürünün küçük yaşlarda yerleşmesini sağlamak ve eğitim materyali olarak üretilecek kimlikli bebekler sayesinde Mardin'de kadınlara istihdam yaratmak amacıyla yürütülen proje, Mardin merkez, Kızıltepe ve Yeşilli ilçesinde 6 okulda uygulandı.
MOKİD Başkanı Hülya Çelebioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimlikli bebek çalışmasının Güney Afrika'da Carol Shmit ve ekibi tarafından uygulandığını ve pilot il seçilen Mardin'de ilk kez hayata geçirdiklerini söyledi.
Mart ayında başlayan proje kapsamında Shmit'in Mardin'e gelerek atölyede kadınlara nasıl bebek yapacakları konusunda eğitim verdiğini anlatan Çelebioğlu, 24 kadının bebek üretimine başladığını belirtti.
Projeyi 3 aşamalı olarak uyguladıklarını, öncelikle atölyede bebek üretimine geçtiklerini kaydeden Çelebioğlu, bir taraftan da On Sekiz Mart Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle 50 okul öncesi öğretmene eğitim verdiklerini bildirdi.
-Amaç farklılıklara saygı-
Çelebioğlu, 3-6 yaş arasında okul öncesi çocuklar, öğretmenler ve velileri eğitmek ve eğitim materyalleri çıkarmak istediklerini ifade ederek, şöyle dedi:
"Bu eğitimlerin amacı farklılıklara saygı, ayrımcılıkları ortadan kaldırmaktır. Bu bir barış eğitimidir. Çocukların birbirine olan farklı bakış açılarını değiştirmek istiyoruz. Mesela Mardin'de Arap, Türk, Kürt ve Süryaniler yaşıyor. Bu çocuklar okula gittikleri zaman evdeki bakış açısıyla birbirlerine bakıyor. Ön yargıları kaldırmak istiyoruz. Kimlikli bebeklerin hedefi bu. O bebeklerin yaşadıklarını çocuklara anlatmak ve bunları eğitim materyalleri ile yaptırmak istiyoruz. Bunlar yöresel kıyafetli kimi sarışın kimi esmer bebekler. Her birinin ayrı bir hikayesi var. 24 kadın bu bebekleri yapıyor. Öğretmenlere verdik. Öğretmenler bebekleri alarak aldıkları eğitimler kapsamında çocuklarda uyguladı ve uygulamalar sonucunda çocuklardaki farkındalıkları izleyeceğiz. 6 okulda 24 öğretmen uyguladı. Mardin merkez, Kızıltepe ve Yeşilli ilçelerinde proje hayata geçirildi. Bu ay da velilere yönelik bir çalışma yapacağız. Öğrencilerde nasıl bir değişiklik oldu, onu belirleyeceğiz. Projeyi hem velilere tanıtıyoruz, hem de çocuktaki davranış değişikliğini ölçmeye çalışıyoruz."
Çelebioğlu, kimlikli bebeklerin, çocukların duygularını ifade edebilmeleri, diğer kişilerin hislerini anlamaları, farklı kimlik, ırk, cinsiyet, ten rengi, engele sahip insanlara saygı göstermeleri, eşitlik, adalet konularında duyarlı olmalarını sağlayan, ön yargılar ve ayrımcılıkla mücadelede güçlü bir araç olduğunu belirterek, "Milli Eğitim programının öngördüğü farklılıklara saygı temasını işlemede kolaylıkla kullanılabilecek bir eğitim yöntemidir" dedi.
Proje koordinatörü Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Aktan tarafından bir kitap yazıldığını da kaydeden Çelebioğlu,
"Projeyle ilgili önemli bir hedefimiz var. Projeyle ilgili eğitim müfredatı hazırlayacağız. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı'na sunarak, bu müfredatın 81 ilde uygulanmasını istiyoruz. Bu eğitimlerin yayılmasını arzuluyoruz" diye konuştu.
- DİYARBAKIR