Haberler

Gemlik Gübre'nin Kapasite Artışına Çevreci Tepkisi

Daha önce termik santral kurma girişiminin yanı sıra kimyasal depolama tesisleri yapma planından kamuoyunun tepkisi üzerine vazgeçen Gemlik Gübre A.Ş.bu kez kimyasal gübre üretimi kapasite artırımı için kolları sıvadı.

Daha önce termik santral kurma girişiminin yanı sıra kimyasal depolama tesisleri yapma planından kamuoyunun tepkisi üzerine vazgeçen Gemlik Gübre A.Ş. bu kez kimyasal gübre üretimi kapasite artırımı için kolları sıvadı.

Söz konusu yatırım için yapılan ÇED toplantısında gergin anlar yaşandı. Gemlik Belediyesi Sağlık İşleri Müdiresi Çevre Mühendisi Ebru Kurt, Belediye Şehir Plancısı Müge Gürsoy, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, EKODER Başkanı Arca Atay'ın yanı sıra, MHP İlçe Başkanı Osman Durdu, MHP'li Belediye Meclis Üyesi Suat Laçinok, CHP İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Aksoy ile birlikte çok sayıda Gemlikli ve çevrecinin katıldığı toplantı büyük ilgi gördü. Sivil toplum örgütleri ve çevrecilerin muhalefetiyle karşılaşan toplantıda 100 kişilik bir grup, "İşletme ruhsatı olmayan bir fabrikanın ÇED raporu tartışılamaz. Bu gayri meşru bir toplantıdır" diyerek toplantının yapıldığı küçük yemekhaneyi terk etti.

Fabrika yandaşları tarafından şov yapmakla suçlanan protestocu grup eleştirilerini kapı önünde de devam ettirdi. Toplantıdaki gerilim belediye yetkililerinin de ÇED raporu önlerine geldiğinde ret raporu vereceklerini açıklamalarıyla devam etti.

EKOÇED yetkilisi Çevre Mühendisi Esra Şahin, ÇED başvuru raporu konusunda slayt gösterimli açıklama yaptı. Bu açıklamayı yeterli bulmadığını savunan EKODER Başkanı Arca Atay, "980 milyon liralık artış, 1280 bin ton üretim artışı ve 4,5 milyon tona çıkacak bir üretimden bahsediyorsunuz. Ama bu toplantıyı Gemlik halkından kaçırıp, bu küçük yemekhanede yapıyorsunuz" dedi.

MHP İlçe Başkanı Osman Durdu ve Meclis Üyesi Suat Laçinok da, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin ilçe sınırlarında yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli madde üretimi yapmayı yasakladığını ve bunu planlara işlettiğini hatırlatarak, "Bu karara rağmen nasıl üretim artışına gidebiliyorsunuz?" diye sordu.

Durdu, ayrıca fabrikanın ruhsatının olup olmadığını sordu.

Fabrika Proje Müdürü Alp Bülent Güleş'in, "Proje başvurumuzu yaptık. Çalışmalarımız sürüyor" açıklamasını yeterli bulmadıklarını belirten Durdu, "Biz aptal değiliz. Ruhsatı olmayan bir fabrikanın ÇED raporu da tartışılamaz. Biz toplantıyı terk ediyoruz" diye konuştu.

Durdu'nun konuşmasını destekleyen CHP İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Aksoy da, "Yeterince bir bilgilendirme yapılmadı. Kullanılacak enerji kömürdür. Günde 400 ton kömür yakılacak. Bu kömür en soğuk kış günlerinde Gemlik'te yakılacak kömür miktarının 4 katıdır. Bu kömür yılın her günü yakılacaktır. Siz sadece Gemlik'i değil, Marmara'yı da tehlikeye atıyorsunuz" dedi.

Muhalif sesler bununla da sınırlı kalmadı. Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, ÇED başvuru raporunun yanı sıra, ruhsat almak için başvurusu yapılan ve kendilerinin de iki kez denetlediği fabrikanın eksiklik ve aksaklıkları bulunduğunu söyledi. Ayrıca 20 bin tonluk dan iki adet toplam 40 bin tonluk amonyak deposunun kaç şiddetinde bir depreme dayanacağı konusunda da halen bilgi verilmediğine değinen Uluşahin, ÇED başvuru raporunu hazırlayan kişi ve kurumların da hem hukuki hem de bölge halkı adına büyük sorumluluk altına girdiklerini hatırlattı.

Fabrikanın atık emisyonlarının uluslar arası normlara göre yapılacağını, atık ve atık su üretiminin söz konusu olmadığını belirten fabrika proje müdürü Alp Bülent Güleş, fabrikanın çevreci bir yatırım yaptığını ve istihdama yönelik kapasite artırımı gerçekleştirdiğini kaydetti. Zehirli, yanıcı, yakıcı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasallar değil çevreci kimyasallar üretip, gübre üretimi konusunda artırıma gittiklerini ifade eden Güleş, Türkiye'nin yüzde 70'inin geçimini tarımla sağladığını da anlatarak, deprem konusunda da sıkıntı olmadığını, en az 8 şiddetinde bir depreme göre tesisleşmenin sağlandığını kaydetti.

1978 yılından bu yana neden ruhsat aranmadığını soran Alp Bülent Güleş, 8 yıldır YILFERT grubunda bulunan Gemlik Gübre A.Ş. fabrikasının zaten ruhsat girişimleri olduğunu sözlerine ekledi.

Gemlik Belediyesi Şehir Plancısı Müge Gürsoy ise, " Gemlik Gübre A.Ş. arafından yapılması planlanan "Kimyasal Gübre Üretim Tesisi Kapasite Artışı" projesi bir şekilde ÇED raporu uygun görüşü alsa dahi, ruhsat aşamasında kesinlikle izin verilmeyecektir. Aynı zamanda 2030 yılı için yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında bu tesislerin ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar faaliyetine devam etmesi, kapasite artışı yapılmaması daha sonra planlı alanlara taşınması söz konusudur. Gemlik Belediyesi olarak Gemlik Gübre A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Kimyasal Gübre Üretim Tesisi Kapasite Artışı" projesine kesinlikle ret kararımızı bildirmekteyiz" diye konuştu.

Toplantı, ÇED başvuru raporunun, konuşma ve görüşlerin de kayda geçirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderileceğinin açıklanmasıyla son buldu.

(MŞ)

14.12.2012 17: 09: 35

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gemlik Gübre Osman Durdu Esra Şahin Arca Atay Yerel Haberler

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

Bakmadan Geçme

Mauro Icardi serbest kalma, çıkış maddesi var mı? #129300 Icardi instagram'da Galatasaray'ı sildi mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 6 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 6 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 6 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 6 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 6 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 6 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 6 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 6 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Anthony Martial Galatasaray'a gelecek mi? Transferde son durum Fransa Lüksemburg maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Fransa Lüksemburg hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i kabul etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title